Sport

Discgolf, da's golfen met een frisbee

8 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Discgolf is het perfecte tijdverdrijf: je bent in de natuur en het kost je niets.

Golfen met een frisbee in plaats van een bal, dat is discgolf in een notendop. Simon Claassens (23 jaar) leerde de sport enkele jaren geleden kennen. “Ik speelde frisbee in clubverband. Toen iemand enkele frisbees voor discgolf meebracht, begonnen we ermee te gooien in een park. Ik was meteen verkocht.”

Sindsdien speelt Simon discgolf, een sport die in veel opzichten op gewone golf lijkt. “Het principe is volledig hetzelfde: je moet je frisbee in zo weinig mogelijk worpen in de discgolf basket spelen. Die discgolf basket is een paal met daarop een mand met metalen kettingen. Discgolfers spelen vaak op golfterreinen, de hole wordt dan vervangen door een mand.”


EEN VUILBAK ALS HOLE

Begin dit jaar besloot Simon minder frisbee te spelen en zich meer op discgolf te richten. Toch speelt hij niet bij een sportclub. “In Vlaams-Brabant zijn er geen discgolfclubs. In Namen en Eigenbrakel wel, maar ook daar wordt niet er wekelijks getraind.” Een club in de buurt van Leuven zou hij dan ook fantastisch vinden. “De sport is de laatste jaren aan een opmars bezig. Vooral in Finland en Zweden wint discgolf sterk aan populariteit. In Amerika zijn er meer dan 4.000 terreinen waar je discgolf kan spelen en er komen er elke dag nog bij.”

In België zijn er heel wat minder terreinen te vinden die uitgerust zijn met discgolf baskets. Wanneer je discgolf wil spelen op een daarvoor uitgerust terrein, heb je in België slechts vier opties. Drie daarvan liggen in Wallonië, een vierde terrein is terug te vinden in Antwerpen. “Dat vind ik jammer, want enkele manden plaatsen kost echt niet zoveel geld. Ik heb al verschillende keren bij het stadsbestuur aangevraagd of het mogelijk is discgolf baskets te plaatsen in het Heuvelhofpark in Kessel-Lo, maar voorlopig zit dat er niet in”, zucht Simon.

Bijgevolg creëerden Simon en zijn vrienden een eigen parcours in het Heuvelhofpark. “Wanneer het mooi weer is, stuur ik wat sms’jes rond met de vraag of er iemand zin heeft om een rondje te golfen. Dat vind ik net het leuke aan discgolf: het is het perfecte tijdverdrijf. Je bent in de natuur, het kost niets en het is plezant. Idealiter zijn we met een man of vijf. Dat is ook het aantal dat je nodig hebt om competitie te spelen. In plaats van discgolf baskets kiezen we bomen, elektriciteitskasten of vuilbakken uit als hole. De bedoeling is dan in zo weinig mogelijk worpen het gekozen object te raken.”
In plaats van discgolf baskets kiezen we bomen, elektriciteitskasten of vuilbakken uit als hole
- Simon

COMPETITIE
Hoewel Simon niet in clubverband speelt, neemt hij toch af en toe deel aan wedstrijden. “Ik neem geregeld deel aan wedstrijden in België. Je ziet er vooral Duitsers, Nederlanders en Walen. Ik ben er vaak een van de jongste deelnemers. Meestal ga ik samen met een vriend omdat dat leuker is dan alleen, maar bij discgolf verloopt de beoordeling altijd individueel. Het is absoluut geen teamsport.” Simon vertelt dat ook bij deze wedstrijden de opmars van discgolf stilaan voelbaar is. “Enkele jaren geleden telde de ‘national tour’, één van de wedstrijden waaraan ik deelneem, 25 deelnemers. Intussen zijn dat er al 50. Het zijn nog steeds geen gigantische aantallen, maar de groei is er wel.”

TECHNIEK BOVEN KRACHT
Hoewel de sport immens veel regels telt, kan volgens Simon iedereen leren discgolfen. “Jong, oud, man, vrouw, het maakt niet uit. Discgolf is niet blessuregevoelig, waardoor veel mensen van middelbare leeftijd het een leuke sport vinden. Opwarmen is natuurlijk altijd belangrijk, zo kan je bijvoorbeeld best even met je armen zwaaien voor je een verre worp doet, maar echte blessures komen zelden voor.” De sport draait vooral om techniek en niet zozeer om hoeveel kracht je hebt. De beste speler van België is een man van midden vijftig. Iemand jonger zou misschien veel meer kracht kunnen zetten dan hij, maar zijn techniek is gewoon zo goed, dat hij hoe dan ook veel verder kan gooien.”

Op de vraag hoe die techniek dan precies in elkaar zit, kan Simon geen antwoord geven. “Ik heb mezelf het gooien aangeleerd, omdat ik nergens in de buurt lessen kon volgen. Mocht er in de buurt een club zijn, zou ik me daar zeker bij aansluiten. Je leert dan zo dan ook veel meer en ik zou het ook heel fijn vinden om meer mensen te leren kennen die de sport spelen. Ik ben mijn gooitechniek nog steeds aan het verbeteren, maar het is vooral een kwestie van aanvoelen”, vertelt Simon. “In het begin gooide ik de frisbee elke keer te hoog, maar na een tijdje ontwikkel je een manier die voor jou werkt. Op Youtube kan je ook heel wat tutorials terugvinden. In het begin keek ik daar wel eens naar, maar dat werd al snel vrij saai. Je leert de sport vooral door veel te spelen, niet door achter je computer filmpjes te kijken.”

De sport draait vooral om techniek en niet zozeer om kracht
- Simon

DISCGOLF IN HET KORT

  • Een spelletje begint met een eerste worp vanaf de Tee, dat is het vertrekpunt van waar de speler een aanloop neemt. Nadien gooi je om de beurt.
  • Degene wiens frisbee het verst van de discgolf basket verwijderd is, speelt als eerste een tweede worp. In een spel zijn er 18 holes. Elke hole krijgt een ‘par’ mee, dat is het aantal worpen waarin de hole moet worden gespeeld. Maak je de hole af met hetzelfde aantal worpen als de par, dan krijg je een score van 0. Doe je het met één worp meer of minder, eindig je respectievelijk met een score van +1 of -1. De scores voor de 18 holes worden opgeteld, degene met de laagste score is de winnaar.
  • Je kan discgolf indoor spelen, maar het is en blijft een buitensport. Vooral parken vormen een ideaal terrein. De bomen dienen dan als extra hindernis.
  • Voor een spelletje discgolf heb je niet veel nodig. Een comfortabele joggingbroek en schoenen met een goede grip zijn meer dan voldoende wat de uitrusting betreft. Voor het spel zelf heb je een discgolf basket of iets anders nodig dat kan dienen als eindpunt, en enkele frisbees.
  • Net zoals je bij golf verschillende clubs hebt, kan je bij discgolf kiezen uit verschillende frisbees. Sommige zijn ideaal voor verre afstanden, andere dienen dan weer om de hole af te maken over een korte afstand. Voor een spelletje heb je drie frisbees nodig: een distance driver voor je eerste worp. Deze frisbee is vooral bedoeld om zo ver mogelijk te gooien. Een midrange waarmee je preciezer kan richten en een afstand van 50 tot 100 meter kan overbruggen en een put and approach om de hole af te maken over een korte afstand. Een frisbee kost tussen de 8 en 15 euro per stuk.
  • Voor je je frisbee mag oprapen om een volgende worp te doen, moet je een mini marker neerleggen tussen je gevallen frisbee en de hole. Anders is je worp ongeldig.
8 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN