Cultuur
Samenleving

Digital Storytelling @ Leuven

Bekijk Leuven door een andere bril

6 december 2016
Door: MIJNLEUVEN
Jonge makers brengen hun Leuven voor de lens.

Leuven is een stad vol leven en vernieuwing. Dat feit wordt op een fascinerende manier bevestigd door 'Digital Storytelling@Leuven', het nieuwe project van Link in de Kabel waarbij jongeren van allochtone afkomst gedurende vier intensieve dagen samenwerkten met jongeren uit Leuven. Allemaal maakten ze een persoonlijk filmpje aan de hand van moderne, technologische snufjes, zoals drones of stop-motion. Het resultaat is ontroerend, hoopgevend en brengt gegarandeerd een lach op je gezicht.
Tekst: Johanna Goris / Foto: Ella Van Lint

Op 23 november 2016 werd de tentoonstelling officieel geopend in Bib Tweebronnen, bij de Young Adults afdeling. Dat in het bijzijn van alle betrokkenen, maar ook van schepen van cultuur Denise Vandevoort. Ze prees in haar korte speech de keuze om het project in Bib Tweebronnen tentoon te stellen omdat het eveneens een plek is waar je elkaar leert kennen, en zo ook de wereld. Iets wat volgens haar ook het doel is van deze storytelling: het brengt ons dichter bij elkaar en alleen als we elkaar kennen is er plaats voor verdraagzaamheid.

Respect krijg je zeker bij het bekijken en beluisteren van al de resultaten van de jongeren. Op enkele computer- en televisieschermen worden alle filmpjes vertoond. Stuk voor stuk zijn ze totaal anders, maar stuk voor stuk zijn ze prachtig op hun eigen manier. Zo is er het filmpje van Sajid, afkomstig uit Afghanistan, die in enkele minuten de verschillen tussen Leuven en zijn geboorteland aankaart. Met een geweldige ‘smile’ vertelt hij het allemaal, alsof het niets is.

Uiteraard was het brengen van hun verhalen allemaal niet zo vanzelfsprekend, ze spreken dan ook niet allemaal even goed Nederlands. Toch was de taal nooit echt een probleem volgens Charlotte Schreuer, mediacoach van Link in de Kabel:"Met gebaren en herhalingen slaagden we er altijd in om alles duidelijk te maken." Shamali, 17 jaar en een van de jongeren die meewerkte, laat weten dat hij het ook erg leuk vond, ondanks het feit dat hij niet altijd alles verstond. Hij vindt het gewoon fijn dat hij aan de wereld op een originele manier kan vertellen over zijn reis van Afghanistan naar Europa en dat hij kon samenwerken met leeftijdsgenoten.

Bij het vinden van deze vrijwilligers kreeg Link in de Kabel ook nog de hulp van andere organisaties die actief zijn in Leuven zoals het OCMW, mijnLeuven en Museum M. Zij organiseerden mee workshops en activiteiten tijdens de vierdaagse in de herfstvakantie en droegen dus elk ook een steentje bij aan dit project.

Kort samengevat: Digital Storytelling@Leuven is een geweldige tentoonstelling die op slag je blik verruimt en een lach op je gezicht tovert. Zeker een bezoekje waard! Ga dus een kijkje nemen bij de Young Adults afdeling in Bib Tweebronnen en geniet tot eind december van de opmerkelijke verhalen.

6 december 2016
Door: MIJNLEUVEN