Buitenland

"De zee is geen horizon maar een kronkelende lijn met rotsen, kiezelstranden, kliffen en inhammen"

14 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN
Bavo over zijn avontuur in Waterford.

Tijdens een infosessie op school maakte Bavo kennis met het concept ‘buitenlandse stage’. Toch stond hij niet meteen te springen om zich in te schrijven. Hij studeert sociaal werk aan de UCLL en had net een moeilijke stage achter de rug in de bijzondere jeugdzorg. Een aantal enthousiaste vrienden wisten hem toch te overhalen, en zo belandde Bavo voor vier maanden in de Ierse stad Waterford.
Tekst en foto’s: Bavo Nys

"Mijn stage in Ierland is dag en nacht verschil met wat ik in de bijzondere jeugdzorg ervoer. Zowel de cliënten als de stafmedewerkers en zelfs totaal onbekenden zijn ontzettend vriendelijk. Iedereen begroet elkaar met respect en begint zonder meer een gesprek. De cliënten kunnen makkelijk met vreemden op straat een babbeltje slaan, iets wat ik niet meteen zie gebeuren in België! Je kan hier gewoon iemand aanspreken op straat als je hulp nodig hebt, of gewoon aan de barman vragen wat het lekkerste drankje is. Hij of zij zal je met plezier alle smaken leren kennen. Het ‘nadeel’ van die openheid is dat gesprekken soms heel lang duren, zeker wanneer je gesprekspartners ontdekken dat je van een ander land komt. Dan willen ze weten wat je van Ierland vindt, wat je hier komt doen en wat je het leukste vindt.”

“Tenminste, als je ze verstaat natuurlijk, want de Ieren spreken zowel Engels als Gaelic, al is het voornamelijk Engels met een stevig accent. Dat is toch behoorlijk wennen aangezien we op school Brits Engels leren en via televisie en muziek Amerikaans Engels te horen krijgen. Na een maand begon ik hier en daar wat te begrijpen, na twee maanden kon ik de meesten vlot verstaan en leerde ik ook zelf een mondje slang. Zo zeg je hier ‘thanks a million’ wanneer je iemand wil bedanken. Begroeten doe je met ‘how are ye’, wat heel verwarrend is omdat je dit als Belg interpreteert als een vraag en wil antwoorden. Tegen de tijd dat je iets wil terugzeggen, zijn ze al verder gelopen of met iemand anders aan het babbelen.”

Zelfs de golven zijn anders dan bij ons
- Bavo

VERVUILING
“Een keerzijde van Ierland is dat er veel zwerfvuil is. Doordat het recyclagebeleid heel duur uitvalt, zie je geregeld vuilniszakken en klein afval in de bermen of de heggen. Dat is jammer, want het landschap is hier ontzettend mooi. De zee is hier geen rechte streep met een horizon, het is een kronkelende lijn met afwisselend rotsen, kiezelstranden, kliffen en inhammen. Zelfs de golven zijn hier anders dan bij ons! Ik vind het dan ook heerlijk om gewoon te zitten en te genieten van het uitzicht."

"Zeker in combinatie met de rotsen. Die hebben hier iets heel speciaals. Ze zijn vrij donker, maar stralen een soort kracht uit. Als fotograaf kijk ik regelmatig naar andermans werk. Ooit zag ik een boek van de Belgische fotograaf Carl De Keyzer die rotsen fotografeerde. Op dat moment leek het verre van boeiend, maar nu ik in Ierland ben, snap ik het helemaal. De oerkracht die uitgaat van de rotsen lijkt te getuigen van standvastigheid, ondanks de weerelementen, en ondanks dat het gewoon maar rotsen zijn.”

JUMPERS
“Hoe mooi ik de natuur ook vind, de modeverschijnselen van de laatste jaren hier in Waterford zijn toch een stevige cultuurshock voor een Leuvenaar. Hier dragen vrijwel alle jongens trainingsbroeken en sportschoenen, ook als ze niet gaan sporten. Een vreemd zicht voor iemand die uit een land komt waar jeansbroeken de norm zijn. Bijgevolg vinden alle ‘erasmussers’ het een heel grappig zicht en kan je op het vliegtuig dan ook meteen zien wie de echte Ieren zijn en wie niet.”

De modeverschijnselen in Waterford zijn een stevige cultuurshock
- Bavo

BAVO’S TIPS

  • Neem souvenirs mee vanuit België. Iedereen kent onze wafels en chocolade, waarom hen dan de lekkernijen van bij ons besparen? Neem ook zeker een doos cuberdons mee. Instant populariteit verzekerd!
  • Neem iets mee dat naar thuis ruikt. Van alle zintuigen is geur diegene die het meest bijblijft, zeker omdat de geur van thuis nergens anders te vinden is.
  • Maak heel veel foto’s en filmpjes, maar deel niet alles op sociale media. Voor jou is het het leukste ooit en je wil het allemaal delen met iedereen, maar niet iedereen wil de duizendste foto zien. Spam je dichte vrienden daarentegen vol. Zo behoud je alle contact en weten zij wat er allemaal speelt in je leven!
  • Besef dat als je langere tijd in het buitenland bent, er sowieso ook minder goede momenten zullen komen. De leuke momenten zullen ver in de meerderheid zijn, maar laat je niet vangen door de verhalen van zij die in het buitenland studeren.
  • Skype of bel regelmatig met je vrienden en familieleden thuis. Je staat er niet altijd bij stil, maar je grootouders en je ouders willen niet liever dan alles te weten. Wat je doet, hoe het met je gaat… Ze vinden het leuk om van de kleine dingetjes op de hoogte te blijven. En als het kan, laat hen weten hoeveel je om hen geeft.
14 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN