Lifestyle

Dé tien chillplekken in Leuven

28 juni 2022
Door: MIJNLEUVEN
Mediacrew'er Jan nam zijn opdracht heel serieus: de beste chillplekjes van Leuven in kaart brengen. Zie hieronder het resultaat!

Tekst: Jan Fierens / Foto's: Jonathan Bangura


Om in de top 10 van beste chillplekken te komen, moet een locatie echt opvallen. Alle plekken werden nauwkeurig geobserveerd en geanalyseerd. Een uitmuntend rustoord onderscheidt zich volgens mij van de massa door te voldoen aan enkele essentiële criteria. Is de scène gevoelig voor geluidsoverlast? Een bank is vanzelfsprekend, maar een rugleuning en zitplek voor meer dan zes mensen zijn dat niet. Is de spot overdekt, dicht bij een sportfaciliteit of winkel? Ook de bereikbaarheid, het uitzicht en de aanwezigheid van een vuilbak hebben een toegevoegde waarde voor het chill-comfort. 

Bij elke chillplek staat de afstand tot het station van Leuven.

 

Hangmatspot (1,8 km)

Op het einde van het Toekomstpad in Kessel-lo bevindt zich een heuse hidden gem. Dit grasveldje, dat in de volksmond bekend staat als ‘hangmatspot’, doet op een zwoele zomernamiddag dienst als een oase van rust. Het veldje herbergt bovenop twee hangmatten, een kleine en een wat grotere gezellige tuinbank, allebei met rugleuning. Voor wie energie over heeft, is er ook een laag voetbaldoel.

Boomgaard Abdij Vlierbeek (2,3 km)

Waar vroeger een kudde schapen graasde in de boomgaard van de abdij van Vlierbeek, vind je sinds kort een eenvoudige tuintafel. De sfeer in de abdij is onverstoorbaar. Wie een beminde wil imponeren in een romantische setting, vindt hier zeker en vast de geschikte omkadering. Als je niet over een hek wilt klauteren, ga je tussen de kerk en de pastoorswoning door de witte gietijzeren poort.

Keizersberg (1,8 km)

Op de Keizersberg bevinden zich naast een handvol gewone bankjes met rugleuning ook nog drie tuintafels. Het is zonder twijfel een locatie met een magnifiek uitzicht en een menig fotograaf begeeft zich naar de top om panoramafoto’s te maken. Let op: dit park sluit van april tot september om 21.30 uur en van oktober tot maart om 19 uur.

Tuin Provinciehuis (650 m)

De tuin van het Provinciehuis biedt ruimte aan maar liefst vijf tuinbanken. Ze zijn allemaal voorzien van een vuilbak en bedrukt met een satellietfoto. Heggen vormen een barrière tussen de tafels en wie even rondkijkt, zal een reusachtig insectenhotel opmerken. Wie waarachtig niet zonder rugleuning kan, volgt de Hertog Jan I- straat om uit te komen bij het speelterrein ‘Klein Rijsel’, waar enkele comfortabele bankjes mét rugleuning staan.

Belle-Vue (700 m)

Aan de overkant van de spoorweg, langs de Martelarenlaan, vind je Park Belle-Vue. Het park strekt zich uit van aan het station tot aan de Tiensesteenweg. Naast een speelterrein voor honden en een voor kinderen, vindt men hier ook een half basketbalveld en een ‘beweegbank’.

Klaverpark (1,9 km)

Het Klaverpark bevindt zich op een steenworp van het Sluispark. Wie graag van de zon geniet kan zich hier nestelen op een van de ligbanken. Voor wie de zon te warm vindt, is er aan de overkant van het Jaartallenpad een terras met zitbankjes langs de Dijle.

Katelijnenhof/ Katelijnepark (1,8 km)

Op de fundering van de voormalige schoenfabriek ligt vandaag het Katelijnepark. Deze chillplek is de enige op de lijst met een afdak. Wie graag parkour beoefent, zal zich hier zonder twijfel kunnen uitleven. In 2015 maakten leerlingen van de Wijnpers een prachtige muurschildering van een draak op een van de kale muren. Voor wie groene vingers heeft, is er ook een buurtmoestuin.

Balk van Beel bloemenweide (1,1 km)

Wanneer de selectie veldbloemen achter de Balk van Beel in bloei komt, fleurt de plek op tot een kleurrijke chaos. Je geniet hier van de bijen die rond je oren zoemen en af en toe blaast een bries je wat verkoeling tegemoet. Drie gebogen zitbanken met rugleuning vormen een kring en het meubel bij uitstek voor een goed gesprek met wat kameraden.

Speelplein Sint-Lambertus (3 km)

Het kerkplein – of kort ‘KP’ – ligt naast de Sint-Lambertuskerk in Heverlee. Hier staan maar liefst zes tuinbanken en nog enkele gewone bankjes. Er is een speeltuin met een apart gedeelte voor de allerjongste ravotters. Een groot grasveld biedt de ruimte om te kubben, te badmintonnen of spikeball te spelen.

 Park Michotte (2,1 km)

Tussen de Platte-Lostraat en de Tiensesteenweg ligt een voortreffelijk stukje groen. Het domein is genoemd naar Albert Michotte. Hij was professor in de psychologie aan de KU Leuven en woonde in een kasteeltje in het park. Je vindt in het park, naast een grote tuintafel, een grote bank met rugleuning en de langste glijbaan van Leuven, ook nog een replica van de ‘banc Michotte’, een psychologisch experiment. Deze plek is mijn persoonlijke favoriet.  

28 juni 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69