Sport
Mening

De stem van jonge skaters

13 juli 2021
Door: MIJNLEUVEN
Dinsdag 6 juli hield MIJNLEUVEN een debatavond tussen jonge skaters en de Leuvense politiek. De skatecommunity legde hun noden en belangen op tafel aan onder andere onze schepen van jeugd Dirk Vansina.

De Leuvense skaters zijn een snel groeiende community. Het was dus hoog tijd dat ze hun noden en belangen konden laten horen. Wat ontbreekt er nog in Leuven qua infrastructuur? En krijgen skaters wel genoeg ruimte in de stad? Lees hier het verslag van een interessante avond in Stelplaats.

Tekst & foto's: Artem Knyazev


De avond zelf begon met een film van de skaters zelf. In die film werden een paar problemen van de Leuvense skaters uitgelegd, waarop we later dieper zijn ingegaan. Hierna ging het debat zelf van start, op het terras van Stelplaats. 


Als het regent komen er problemen

Een van de grootse topics was het gebrek aan indoor skateparken. In Leuven is er maar één indoor skateplek, namelijk in Stelplaats. Zelfs zonder regen is het tegenwoordig al druk daar. Op regenachtige dagen gaan de skaters die outdoor skaten natuurlijk ook naar daar komen, waardoor skaten bijna onmogelijk wordt door de drukte. Bovendien zijn sommige ramps in Stelplaats verouderd en al aan reparatie toe. Een nieuw indoor skatepark zou die problemen zeker kunnen oplossen volgens de skaters.


Er werden voorbeelden aangehaald uit Nederland, waar skateparken een publiek-private samenwerking hebben. Je moet daar inkom betalen, maar 'locals' kunnen er ook een abonnement aanvragen. Jongeren zijn ook bereid om te betalen, als er in ruil een kwaliteitsvol skatepark staat. Een indoor skatepark is liefst ook meer dan een skatepark alleen: een sociocultureel centrum met een bar of restaurant, een ontmoetingsplek voor een hele community. De afstand voor een toekomstig indoor skatepark is geen issue, maar het moet vlot bereikbaar zijn met de fiets en het openbaar vervoer. Qua oppervlakte willen de skaters minimaal het dubbele van het huidige skatepark in Stelplaats.


Georganiseerde plek of overal skaten?

Beide moeten er zijn. Het skatepark dient om te oefenen, de straat dient om het gewoon 'te doen', je ding te tonen en filmpjes op te nemen. Het is belangrijk dat de skaters niet alleen in de skateparken kunnen skaten, maar ook welkom zijn op straat. Daar kan Stad Leuven een steentje aan bijdragen. In het openbaar willen skaters op de plaatsen skaten die per definitie niet voor skaten bedoeld zijn. Om hen daarbij te helpen, kan de stad een aantal plekken aanpassen zodat ze ‘skatebaar’ worden, maar toch veilig zijn voor de rest van de voorbijgangers. Rune legt het verder uit: “Bijvoorbeeld: je hebt een rand van een steen. Als je daarop begint te skaten, dan begint die steen af te brokkelen na een tijdje. Als oplossing zou je een ijzeren latje kunnen zetten op die steen om het afbrokkelen tegen te gaan. Het is dan nog steeds gewoon een steen, op dezelde plaats, maar hij kan niet meer kapot gaan als er op geskatet wordt."


In het skatepark oefen je, op straat laat je zien wat je kan.
-

De Leuvense skaters willen ook dat skaten meer aanvaard wordt door de Leuvenaars. Nu worden ze geregeld ergens weggestuurd en zijn ze over het algemeen niet welkom buiten de voorziene skateparken. Skaten wordt ook vaak als illegaal beschouwd wanneer het in het openbaar gebeurt. Dat kan niet de bedoeling zijn en moet veranderen, vinden de skaters.


Meisjes willen ook skaten

Er komen steeds meer meisjes op de skateparken, maar de jongens zijn nog steeds in de meerderheid. Het is daardoor soms moeilijk voor meisjes om te gaan skaten, omdat ze dan alleen staan tussen een grote groep jongens. Skaten wordt meer gezien als een jongensding, maar dat is de laatste tijd echt niet meer het geval. De stad zou meisjes die skaten kunnen ondersteunen zodat ze met meer en zelfzekerder op het skatepark kunnen staan.


Creatieve skateparken

Het skatepark aan Sportoase is een echte thuis voor de skaters. Ze zijn er opgegroeid en hebben er alles geleerd. Het is en blijft een plek waar je alleen naar toe kan gaan en altijd iemand kent. Een plek waar leeftijd of ervaring geen belang heeft. Maar het is belangrijk dat een skatepark creatief en origineel blijft. Die criteria zijn volgens de skaters niet van toepassing op het skatepark aan de Philipssite. “Te grote obstakels maken het heel moeilijk voor de nieuwe skaters om te skaten, maar ook onze creativiteit geraken we daar moeilijk kwijt” zegt Arthur. De Leuvense skaters pleiten daarom voor een nieuw, groter en creatiever skatepark in Leuven. Kleinere skateparken blijven ook nodig, en die mogen volgens de skaters ook minimalistisch zijn. 


Wil je al het Leuvense skatenieuws blijven volgen? Volg dan Vzweetje op Instagram.


13 juli 2021
Door: MIJNLEUVEN

Maureen Pierloz

specialist jeugdbeleid
016 27 27 68