Cultuur
Lifestyle

De soundtrack van je leven

11 oktober 2016
Door: MIJNLEUVEN
Het bewijs dat klassieke muziek best cool kan zijn.

Ben jij een uitgesproken fan van de soundtrack uit Star Wars? Dan is de kans groot dat je ook Tchaikovsky goed zal vinden. De zesdejaars Muziek van het Lemmensinstituut maken je wegwijs in de klassieke muziek. Want wie zegt dat Mozart niet hip kan zijn?

Met dank aan: Amélie, Bo, Christian, Eliane, François-Emanuel, Georgios, Hannah, Hannes, Jeanne, Jens, Jonas, Jonathan, Julie, Marnix, Mathias, Ruben en Zita van 6 Muziek, Lemmensinstituut in Leuven.
Begeleiding: Robin Broos

Wat hebben Bart De Pauw en Bent Van Looy met elkaar gemeen? Ze maakten allebei een radioprogramma voor Klara met alleen maar filmmuziek. Want soundtracks zijn de klassieke muziek van vandaag, vindt ook Belgisch componist Dirk Brossé. Hij reisde de wereld rond als dirigent van grootse Star Wars concerten. “Filmmuziek is geschreven in de traditie van de grote componisten”, zegt hij. “Vroeger schreef Mozart muziek voor opera’s, om zijn publiek te entertainen. Filmcomponisten doen net hetzelfde. Zij zijn de nieuwe Mozarts.”

Om je te overtuigen dat klassieke muziek niet zo saai is dan je denkt, selecteerden de leerlingen van 6 Muziek aan het Lemmensinstituut vijf bekende filmscores, waar ze vervolgens een klassiek werk naast zetten. Hou je van soundtracks, probeer dan zeker eens de suggestie. Maar pas op je tellen. Wie weet word je er wel door gebeten!

VAN MISTER DARCY TOT MUSE

LIKE THIS?
Dawn (Dario Marianelli) uit Pride and Prejudice

TRY THAT!
Nocturne Opus 9, N°2 (Frédéric Chopin)

Wanneer Elizabeth Bennet kennismaakt met de afstandelijke Mister Darcy, vindt zij hem absoluut geen leuke man. Maar uiteindelijk mondt Pride and Prejudice toch uit in een prachtig liefdesverhaal. En daar hoort natuurlijk zeemzoete muziek bij.

De Italiaanse filmcomponist Dario Marianelli schreef daarom het wondermooie Dawn. De muziek straalt een elegante en romantische sfeer uit. Eenzelfde gevoel kan je terugvinden in de tweede Nocturne Opus 9 van Chopin. Die werd in de 18e eeuw geschreven, niet toevallig dezelfde periode waarin de film zich afspeelt. Ook vandaag kan ze nog bekoren. Zelfs Muse heeft het ooit gecoverd!

KUSSEN OP KLASSIEK

LIKE THIS?
Throne Room (John Williams) uit Star Wars: A New Hope

TRY THAT!
Romeo and Juliet (Pyotr Ilyich Tchaikovsky)

Opgepast! Spoiler alert! Deze muziek komt uit de laatste scène van de eerste Star Wars-film. Of beter: uit de vierde, want George Lucas begon zijn ruimtesaga met Episode IV. Na een heldhaftige sterrenstrijd krijgen Luke Skywalker en Han Solo een eremedaille uit handen van Princess Leia.

Wie houdt van deze symfonische soundtrack, houdt vast ook van Tchaikovsky's Romeo and Juliet. De Russische componist schreef het in de 19de eeuw, maar het blijft vandaag even fris klinken. En wie weet herken je het thema wel. De melodie wordt ook gebruikt in het videospel The Sims, elke keer een kus succesvol is uitgevoerd.

SUPERSTER COMPONIST

LIKE THIS?
The Bridge of Khazad Dûm (Howard Shore) uit The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

TRY THAT!
Ride of the Valkyries (Richard Wagner)

Wie verslingerd is aan The Lord of the Rings kent ongetwijfeld de scène bij de vreselijke brug van Kazad-Dûm, waar The Orcs zich verschuilen. De Canadees Howard Shore schreef er een thema bij dat angst en verderf uitstraalt.

De 69-jarige filmcomponist is al zo’n 40 keer genoemd in plagiaatzaken, waarbij hij verdacht wordt klassieke werken te imiteren. In dit geval lijkt zijn filmmuziek erg op die van de Duitse componist Richard Wagner. Deze leefde als een echte superster, gaf teveel uit en raakte in geldnood. Om uit die impasse te geraken, schreef hij maar opera’s. Vandaag is hij één van de bekendste operacomponisten aller tijden.

ALLESBEHALVE EEN SLAAPLIEDJE

LIKE THIS?
Bella’s Lullaby (Carter Burwell) uit Twilight

TRY THAT!
Nocturne Opus 27, N°2 (Frédéric Chopin)

Bella’s Lullaby uit Twilight wordt gebruikt wanneer het hoofdpersonage Bella Swan haar tegenspeler Edward Cullen ontmoet. Hoewel de titel zoveel betekent als 'slaapliedje' was het eigenlijk bedoeld als liefdeslied aan de vrouw van wie componist Carter Burwell hield. Hij heeft het niet eens voor Twilight geschreven.

Omdat de producenten van de vampierenfilm niet van het tweede deel van het muziekstuk hielden, hebben ze alleen het begin gebruikt. Dat heeft wat weg van tweede Nocturne Opus 27 van de Poolse componist Frédéric Chopin. Geen toeval. Chopin is een van de grootste componisten van de romantiek!

ZET JE TANDEN IN DVORAK

LIKE THIS?
Main Title/First Victim (John Williams) uit Jaws

TRY THAT!
Symfonie nr. 9 (Antonín Dvorak)

Het dreigende deuntje uit Jaws is wereldberoemd. De muziek van filmcomponist John Williams ondersteunt dan ook een gewelddadige scène waar een witte haai badgasten op een strand aanvalt. Hoor je de ‘dum dum’, dan weet je meteen dat het gevaar op de loer ligt. En de goede luisteraar kan er ook mogelijk plagiaat in herkennen.

Het vierde deel van Dvoraks Negende Symfonie begint bijna exact hetzelfde. Maar ook de rest van het klassieke werk heeft eenzelfde hevig karakter, net als het thema van Jaws. Williams gaf toe dat hij de mosterd bij Dvorak haalde, maar hij baseerde zijn muziek ook op andere klassieke werken.

11 oktober 2016
Door: MIJNLEUVEN