Cultuur
Jonge doeners

De nacht in met nacht

11 maart 2019
Door: MIJNLEUVEN
Een groep gedreven jongeren gooien zich met nacht op de wederopstanding van de clubscene in Leuven.

Sinds september wordt STELPLAATS tweewekelijks omgetoverd tot hét feestwalhalla van Leuven door een groep jonge radiomakers, muziekliefhebbers en dj’s. nacht, het clubconcept van Leuven, biedt een alternatief voor jongeren die de Oude Markt beu zijn en smachten naar iets fris. Kobe Verhoeve (21) en Toon Roeben (25), coördinatoren van nacht en zelf fervente clubgangers, nemen ons mee naar de wondere wereld van nacht.
Tekst: Amélie Lorent // Foto’s: Jurian Cuypers

Hoe is nacht ontstaan?
Kobe:
“In het begin was het eigenlijk niet de bedoeling om nachtelijke evenementen in STELPLAATS te organiseren, maar na een tijdje gaf de stad toch groen licht. STELPLAATS en MIJNLEUVEN organiseerden een open-call waarbij iedereen zijn ideeën kon binnenbrengen. Dat waren er zoveel, dat er beslist werd om alles samen te brengen. Zo werd nacht geboren. Op dit moment bestaan we uit een groep van ongeveer 15 jonge doeners met een gedeelde passie: muziek.”
Toon: “MIJNLEUVEN startte samen met ons een traject op om de lijnen uit te teken en begeleidt ons in heel het proces. Onze eerste vergaderingen gingen niet over de line-up die we wouden boeken, maar over wat Leuven volgens ons mistte op vlak van nachtleven en welke vibe we wilden creëren.

Waar staan we dan in Leuven op vlak van nachtleven en clubgebeuren?
Kobe:
“Kwalitatief gezien zijn er heel wat goede, losstaande concepten met goede muziek, maar er is gewoon nog geen vaste plaats. We moesten op zoek gaan naar originele locaties, omdat er eigenlijk geen echte club was in Leuven.”
Toon: “De afgelopen vijf jaar is er een nieuwe scene ontstaan in België, vooral door evenementen zoals HORST. Dat heeft ervoor gezorgd dat we terug op de kaart staan en dat men het leuk vindt om hier te komen draaien. Als ik bijvoorbeeld uitga in Brussel merk ik wel dat de clubscene in België echt leeft. Die vibe trekt zich ondertussen ook door naar Leuven.”

Het is cool dat we een ruimte hebben waar we kunnen experimenteren
- Toon Roeben

Jullie moesten in STELPLAATS een kleine ruimte ombouwen tot een club. Hoe zijn jullie daarmee aan de slag gegaan?
Kobe:
“Met een minimum aan lichten, een goed geluidssysteem en een rookmachine. Meer was er eigenlijk niet nodig. Al was de ruimte akoestisch gezien niet ideaal, dus daar hebben we wel zwaar in geïnvesteerd. Gelukkig konden we daarvoor rekenen op financiële ondersteuning van MIJNLEUVEN.”
Toon: “Eigenlijk is het wel cool dat we een ruimte hebben waar we kunnen experimenteren en waar er nog plaats is voor verbetering. Als alles meteen perfect was geweest, had dat toch wat van de charme weggenomen.”
Kobe: “Momenteel zijn we aan het werken aan een nieuwe, spannende DJ-booth. We proberen elk seizoen wat te veranderen, zodat het publiek merkt dat we er echt mee bezig zijn.”

Hoe krijgen jullie al die taken verdeeld binnen de ploeg?
Toon:
“We werken met verschillende werkgroepen: productie, communicatie, scenografie,… Onze groep is heel gevarieerd op vlak van interesses en competenties en die zetten we heel gericht in. Iedereen kan zo zijn eigen ding doen.”
Kobe: “Daarnaast werken we met wekelijkse vergaderingen waarin we de grote lijnen met heel de groep bespreken. Dat gaat dan voornamelijk over het beslissen van de line-ups, het opstellen van werkschema’s, toekomstvisie bepalen, enz.”

Elk compliment motiveert ons des te meer om de volgende edities naar een nog hoger niveau te tillen
- Kobe Verhoeve

Kunnen jullie ons een kijkje geven in hoe de dag van een clubnacht eruit ziet?
Kobe:
“Één van de belangrijke taken is het ontvangen van de artiesten. Enkele leden uit onze groep halen hen op, brengen een bezoekje aan Kiosk Radio en gaan nadien met hen iets eten. We hechten er veel belang aan om onze artiesten een zo aangenaam mogelijke ervaring te geven.”
Toon: “De rest van de groep doet in STELPLAATS alle andere voorbereidingen. Techniek in de zaal, kassa klaarzetten, dranktelling, bar klaarmaken, enz. Doorheen de avond krijgt iedereen van de crew een eigen taak. Elke shift – bar, techniek, kassa, bekers rapen – wordt door ons gedragen.”

Dat zijn heel wat verantwoordelijkheden! Loopt dat altijd van een leien dakje?
Toon:
“We hebben tot nu toe het geluk gehad dat er nog nooit echt iets is fout gelopen. Maar doorheen het hele proces stuiten we af en toe wel op wat moeilijkheden. Zo was bijvoorbeeld onze communicatiestijl in het begin wat droog. Wij gingen uit van het idee ‘de muziek spreekt voor zich’, maar dat hebben we toch moeten aanpassen. We leggen ook regelmatig ons oor te luisteren bij andere clubs uit bijvoorbeeld Amsterdam. Daar halen we elke keer nieuwe inspiratie en ideeën uit.”
Kobe: “Na elke editie voelen we onszelf als groep sterker en sterker worden en verloopt het steeds strakker. Wanneer we op het einde van een clubnacht complimenten krijgen van de artiesten én het publiek, motiveert ons dat des te meer om de volgende edities naar een nog hoger niveau te tillen.”

nacht is een clubconcept op een unieke locatie waar iedereen welkom is om zich te amuseren en te genieten van kwalitatieve muziek
- Toon Roeben

Mikken jullie op een specifiek muziekgenre?
Kobe:
“In het verleden kregen we wel eens de opmerking dat we een House-club zijn, maar dat is zeker niet het geval. Wij proberen juist zo breed mogelijk te programmeren. Wel zal elke avond telkens een eigen karakter hebben. Gaande van electro en house tot dubstep en techno.”
Toon: “Dat wilt niet zeggen dat je op een avond alleen dezelfde stijl te horen krijgt. We zijn zelf een groep met een heel diverse muzieksmaak en dat proberen we ook te vertalen naar onze line-ups. We merken dat ook de jeugd openstaat voor verschillende stijlen. Het is voor ons altijd fijn als we bekende gezichten terug zien, op verschillende avonden.”

Als jullie één editie van nacht zouden mogen kiezen als hoogtepunt, welke is dat dan?
Kobe:
“Dat is een moeilijk vraag, want alle avonden zijn zo verschillend.”
Toon: “Elke editie waarbij ik aanwezig was, vond ik echt wel vet. Maar omdat wij vooral aan het werk zijn, missen we wel een stuk van de ervaring. We gaan dus volledig uit van wat de clubgangers en de DJ’s nadien over de avond te vertellen hebben.”

Tot slot: jullie dachten goed na over de vibe van nacht. Waar mogen mensen zich aan verwachten als ze komen clubben?
Toon:
“Een unieke locatie waar iedereen welkom is om zich te amuseren en te genieten van kwalitatieve muziek, samen met gelijkgezinde liefhebbers van nacht.”
Kobe: “Met z’n allen werken we aan een soort van community waar we samen een plaats hebben en waar iedereen zichzelf kan zijn en zich keihard kan amuseren op een verantwoordelijke manier.”

Meer info over nacht vind je op www.stelplaats.be/nacht.
De volgende editie vindt plaats op vrijdag 15/03: nacht met J:Kenzo + Nasa, Kryptico dj's

11 maart 2019
Door: MIJNLEUVEN