Samenleving

De impact van corona op jeugdbewegingen

26 juni 2020
Door: MIJNLEUVEN
Het hele coronagebeuren heeft invloed op iedereen. Ook jeugdbewegingen worden voor grote uitdagingen geplaatst. Maar, ze laten zich niet kisten!

Zomer, zon, vakantie, festivals,… Dit jaar loopt het allemaal een beetje anders. Ook voor de zomerkampen van alle jeugdbewegingen die ons land rijk is. Maar ook de laatste maanden waren voor onze Leuvense jeugdverenigingen niet vanzelfsprekend. En toch bleven ze de moed erin houden, bleven ze zich voorbereiden op een fantastisch zomerkamp en zochten ze steun waar ze konden. We gingen in gesprek met Katrien Vanden Bossche van VZW Sint Paulus (Scouts Intakt Leuven & Scouts Sint Paulus 3e Leuven) en Hannes Hendrickx (Chiro Wijgmaal). 

We vallen meteen met de deur in huis. Welke invloed heeft het hele coronagebeuren op jullie werking gehad?

Katrien: Er was natuurlijk geen rechtstreeks contact meer met de leden en tussen de leiding onderling. Maar we zijn snel in actie geschoten om digitale activiteiten te organiseren. We deden bijvoorbeeld takkenbattles, waarbij elke tak hun opdrachten kreeg. Zij moesten die uitgevoerde opdrachten met foto’s en filmpjes op de facebookpagina posten. Zo probeerden we de sfeer er wel in te houden. We hielden zelfs een groot cluedo-spel, waar de leden zich op hun gezondheidswandelingetjes mee bezig konden houden.

Hannes: Wij probeerden ons vast te houden aan de vaste structuren. Elke week op zondag voorzagen we een activiteit die we online verspreidden. De leden konden die activiteiten dan individueel of met hun ouders uitvoeren. Af en toe deden we ook een zoomsessie met een individuele groep en hun leiding om toch het gevoel te creëren dat we nog samen konden zijn, al was het dan digitaal.

 

Had de leiding dan nog contact met elkaar om de alternatieven te bespreken?

Hannes: Voor de leiding hadden wij een messenger-groep waar ze altijd vragen konden stellen en bezorgdheden konden delen. In een groep van 30 mensen is er altijd wel iemand die kan helpen en dat maakt ons een erg sterk team. Daarnaast deden we online vergaderingen en één keer een online leidingsspel om de moreel hoog te houden!

Katrien: Normaalgezien hebben we driewekelijks een groepsraad en scoutscafé. Dat hebben we tot nu toe één keer online gedaan, in het teken van de nieuwe regels en het bespreken van de kampen toen we hoorden dat deze konden doorgaan. Net als Chiro Wijgmaal zetten wij ook in op online spelletjesavonden voor de leiding. Want ook voor hen was het belangrijk om nog steeds plezier te vinden in de jeugdbeweging.

We zijn heel snel in actie geschoten om digitale activiteiten te voorzien voor onze leden
- Katrien

Op kamp mogen gaan deze zomer zal ook een belangrijke rol gespeeld hebben in dat goede gevoel. Zijn jullie er altijd in blijven geloven?

Katrien: Het was wel met ups en downs. Aan het begin van de lockdown was iedereen er nog van overtuigd dat we zeker onze uitstappen konden doen. Maar toen de cijfers bleven stijgen, begonnen we best wel schrik te krijgen. Wij, de leiding en onze leden hadden het echt nodig om er naar uit te kunnen kijken, maar een lange tijd was het allemaal erg onduidelijk. We gunnen al die kids natuurlijk een leuke zomer, en nu kunnen we er toch nog werk van maken. Enkel de buitenlandse kampen vallen in het water.

 

Hoe hebben jullie die kampen dan, ondanks de onzekerheid, toch voorbereid?

Hannes: We troffen de voorbereidingen zoals we dat anders zouden doen. Dat gaf ons ademruimte voor moesten de kampen toch door mogen gaan. De taken werden dus al verdeeld, net als de andere jaren. Via de zoomsessies merkten we ook dat onze leden nog altijd erg enthousiast waren en dat geeft weer extra motivatie om er toch voor te blijven gaan. Daarnaast werden we goed op de hoogte gehouden van de mogelijkheden en de voorwaarden, zodat we daar goed op konden inspelen. Uiteindelijk zijn er veel alternatieven mogelijk, maar dan moet je wel weten hoe de vork in de steel zit.

Katrien: Wij bleven ook aan de voorbereidingen werken, zelfs al waren we nog niet zeker dat we konden gaan. Elk kamp moet goedgekeurd worden door de districtscommissarissen van Scouts en Gidsen Vlaanderen, wat normaalgezien begin mei gebeurd. We moesten er dus wel aan blijven werken om, bij positief nieuws, snel te kunnen schakelen. En zoals Hannes al zei, was het vooral inspelen op de voorwaarden en maatregelen. Onze kampen moeten uiteraard corona-proof zijn. En daarvoor konden we echt rekenen op de jeugddienst van Stad Leuven. Zij bleven met ongelooflijk veel geduld en flexibiliteit al onze vragen beantwoorden. Ze organiseerden online jeugdwerkraden om ons up to date te houden en onze ideeën te bespreken en regelden al het hygiënemateriaal dat we zullen moeten gebruiken. We zijn hen dan ook erg dankbaar. 

We kunnen echt rekenen op Stad Leuven. Zij ondersteunen ons financieel en bieden gratis hygiënepaketten aan voor de zomerkampen. Dat is echt een enorme hulp
- Hannes

Waren er momenten dat de onzekerheid het voor jullie zwaar maakte? Is de moed jullie wel eens in de schoenen gezonken?

Katrien: Toen eind mei de positieve beslissing voor de kampen viel, perfect samen met de start van de examens, werd het wel wat veel voor iedereen. Ineens moesten we met de kampvoorbereidingen een aantal versnellingen hoger schakelen: het concretiseren, de communicatie naar ouders en leden, de inschrijvingen en betalingen, … Maar er moest natuurlijk ook gestudeerd worden. Gelukkig was heel onze leidingsploeg bereid om altijd wat extra tijd te investeren. En als iemand al eens moedeloos werd, was er wel iemand anders die een tandje bijstak. En met ScOud-Sint Paulus (ouders en oud-leiding) hebben we een stevige achterban die altijd bereid is om te helpen waar nodig.

Hannes: Ik heb het gevoel dat dat bij ons wel meeviel. We zijn met een grote groep en we bleven elkaar motiveren. Aangezien we de situatie niet konden beïnvloeden (het is wat het is), wouden we er niet te hard over piekeren. En af en toe eens goed ventileren tijdens de videochat doet ook wonderen (lacht).

 

Jeugdbewegingen halen veel inkomsten uit eigen activiteiten zoals eetdagen of het gaan helpen op festivals. Dat ging nu natuurlijk allemaal niet. Hoe hard hebben jullie dat gevoeld?

Hannes: We hebben wel wat afgezien, maar we mogen niet klagen. Onze groepen zochten snel naar alternatieven, zoals het verkopen van zelf ontworpen t-shirts (corona-proof). Zelfs de burgemeester heeft geposeerd met zo’n t-shirt! Maar we gaan bijvoorbeeld elk jaar normaalgezien werken op Rock Werchter en de Wijgmaalse feesten en doen zelf onze eigen Dijlefeesten. Daar zijn we wel wat inkomsten verloren. Gelukkig kunnen we rekenen op Stad Leuven. Zij maakten een raming van alle kosten en inkomsten en ondersteunen ons erg goed. Ook voor de zomerkampen kunnen we rekenen op hen, met gratis hygiënepaketten, extra kraantjes om handen te wassen en korting op extra toi-toi toiletten.

Katrien: Wij zijn ook snel op zoek gegaan naar alternatieven, zoals een buurtbar op ons veldje in Heverlee, al is dat eerder voor de sfeer en het plezier dan voor de winst. Financiële hulp komt inderdaad vanuit Stad Leuven, waarvoor we ontzettend dankbaar zijn. Daarnaast hebben we voor de kampen ook een speciaal betalingssysteem, waarbij ouders een tweede storting kunnen doen om ons te ondersteunen. En er zijn best wel wat ouders die ons een extra centje gunnen, wat natuurlijk fantastisch is! De echte zware verliezen liggen bij ons aan het missen van onze jaarlijkse quiz (zo’n €2000), de BBQ (€2500) en natuurlijk Lemme Live (€7000). Met die inkomsten werken we al jaren aan ons bouwproject. Daarnaast dienen ze ook voor de buitenlandse kampen van de oudste groepen. Die kampen waren al allemaal vastgelegd en voorschotten en vliegtuigtickets waren betaald en zijn niet meer te recupereren. Maar, ondanks dat ze zelf niet op kamp kunnen, zijn ze wel vastberaden om voor hun leden een onvergetelijk kamp te organiseren. We blijven dus zeker niet bij de pakken zitten! 

26 juni 2020
Door: MIJNLEUVEN