Samenleving
Mening

Coronaregels op school

12 oktober 2020
Door: MIJNLEUVEN
Annalien (16) interviewde enkele jongeren uit het middelbaar en het hoger onderwijs over de coronamaatregelen op hun school en hoe ze er mee omgaan.

Corona heeft ons leven overhoopgehaald, daar is geen twijfel over. Maar hoe zit het met het schoolleven? Enkele scholieren en studenten beantwoorden een paar vraagjes over hun ervaring met de coronaregels op school.

Tekst: Annalien Vercammen (16)


Hoe vind je dat jullie school met de coronaregels omgaat?

Marieke (1e jaar Universiteit Antwerpen): Ik studeer aan de Universiteit Antwerpen en onze rector heeft beslist om vrijwillig in code oranje te starten. Toen ik die mail hierover voor de eerste keer las werd ik echt boos. Een mes in de rug van de student, en dan vooral de eerstejaarsstudenten! Corona maakt het al zo moeilijk voor ons om te studeren, en zeker op sociaal vlak, want als nieuwe student in een nieuwe stad is het niet evident om van op anderhalve meter iemand aan te spreken, laat staan een deftige band te creëren. Maar nadat ik afgekoeld was heb ik de mail nog eens opnieuw gelezen en heb ik ingezien dat het op zich niet met slechte bedoelingen was. Het zit namelijk zo: als het secundair onderwijs in code oranje moet gaan, vallen er lesuren voor hun weg en dus ook leerstof. Bij de universiteit valt er geen leerstof weg in code oranje. Dus hoewel we in code geel mochten starten zijn we voor het behoud van code geel in het secundair onderwijs naar code oranje gegaan op vrijwillige basis. Maar dat neemt niet weg dat de student het moeilijk heeft. Ik ga bijvoorbeeld voor bepaalde moeilijke vakken mijn professor nooit te zien krijgen, omdat ze zelfs de moeite niet willen doen om lessen op te nemen, dat vind ik gewoon echt niet serieus! De meeste van ons zijn dit niveau van studeren niet gewoon en moeten dus zonder enige bijstand ineens een vak begrijpen waar ze nooit les in gehad hebben.

Alexander (1e jaar KU Leuven): In mijn richting hebben we online lessen en lessen in lokalen gemengd. De hoorcolleges zijn online, de oefenzittingen en labo’s zoals oefeningen voor wiskunde of labo’s chemie zijn in een klas met mondmasker. Het voordeel is dat het corona-proof is. Het nadeel: echt niet leuk om mensen zo te leren kennen tot nu toe.

Roos (6e jaar Heilig Hart Heverlee): Onze school pakt het goed aan. Het is zeker niet onveilig om in het schoolgebouw te zijn. Je moet altijd je mondmasker aanhouden wanneer je binnen bent en er is overal handgel te vinden. Maar ze nemen het soms te serieus en soms is het gewoon niet logisch waarom we bepaalde dingen wel mogen en bepaalde dingen niet. Zo moeten we bijvoorbeeld allemaal een masker dragen in de klas, die volgens de regels één bubbel zou moeten zijn, maar L.O. doen we dan weer zonder. Ook krijgen we dit jaar geen lockers terwijl een andere richting die wel krijgt omdat het “noodzakelijk” zou zijn. Ik snap niet wat er onveilig is aan zware spullen en schoolboeken in een locker te steken.

Charlotte (2e jaar VUB): Ik zit op de universiteit en dan wordt er al snel overgeschakeld naar online lessen. Er zijn heel veel mensen die daar de vruchten van plukken, maar persoonlijk is dat echt niks voor mij. Daarom ben ik de VUB toch dankbaar dat ze nog zoveel mogelijk fysieke lessen proberen door te laten gaan. Natuurlijk doen ze dat dan wel met de voldoende afstand van 1,5m, het dragen van mondmaskers en de handen ontsmetten als je naar binnen gaat.

Ik ga voor sommige vakken mijn professor nooit te zien krijgen, omdat ze de moeite niet willen doen om lessen op te nemen.
- Marieke (1e jaar UA)

Denk je dat de regels nuttig zijn?

Marieke: Ik begrijp de regels, maar ze zijn allesbehalve nuttig.

Roos: Ik heb geen probleem met het dragen van een masker om de leerkracht te beschermen. En de aangeduide richtingen in de gangen zijn zelfs een verbetering die ze van mij mogen houden.

Charlotte: Ik denk dat de coronamaatregelen noodzakelijk zijn, in die zin dat ze de verspreiding van het virus zoveel mogelijk proberen te beperken. Alleen denk ik dat ze niet voldoende nageleefd worden. Als je in de aula op anderhalve meter van elkaar gaat zitten, maar naar buiten gaat en op elkaar kruipt, heeft het ook geen zin. En dat is wat er nu wel vaak gebeurt.


Als je in de aula op anderhalve meter van elkaar gaat zitten, maar naar buiten gaat en op elkaar kruipt, heeft het ook geen zin.
- Charlotte (2e jaar VUB)

Wat kan er beter volgens jou?

Marieke: Ik ben ervan overtuigd dat de aanpak beter kan en zeker naar de eerstejaarsstudenten toe. Vooral dan in de communicatie. Het is een hel geweest de eerste weken, gewoon omwille van een gebrek aan goed gecommuniceerde informatie. Onze leergierige hersenen hebben echt geen ruimte meer om met dat soort zaken op een goede en relativerende manier om te gaan. Ik weet dat de universiteit er alles aan probeert te doen om deze periode zo comfortabel mogelijk te maken voor de studenten. Ik weet dat de communicatie echt niet evident is als je het zelf allemaal eigenlijk niet zo goed weet. Ik ben de unief dankbaar voor hun zorgen en dat we toch nog zo nu en dan op de campus een begeleidend moment krijgen en mogen werken aan opdrachten. Ze hebben de lokalen allemaal voorzien van ontsmettingsdoekjes, zodat elke student zijn of haar plaatsje kan desinfecteren na de les. Ze houden goed rekening met de anderhalve meter regel en de mondmaskerplicht. Ik heb er begrip voor maar ik had wel graag mijn eerste jaar als student aan de universiteit zoals vele anderen anders voorgesteld: in een vrijere en ietwat meer studentikoze sfeer.

Alexander: Iets wat wel beter mocht in het begin was de uitleg bij het systeem de eerste dagen, zodat je beter de weg kon vinden.

Roos: Ik vind dat we zelf de keuze moeten krijgen of we lockers willen of niet en als we die niet mogen, dat we dan tenminste een alternatief aangeboden worden. het zou niet mogen om elke dag een zware boekentas mee te nemen. Of dat je iets niet mee hebt omdat je je boekentas niet te zwaar wilde maken.

Charlotte: Volgens mij doen ze echt al hun best. Het is ten eerste al moeilijk om rekening te houden met alle adviezen en de verschillende maatregelen die overal in het land van toepassing zijn. Ze proberen hun best te doen om het zowel aangenaam als gemakkelijk te maken voor de leerlingen. Of je de regels volgt, dat is dan wel je eigen beslissing.


12 oktober 2020
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34