Cultuur

Contact Trading

25 november 2020
Door: MIJNLEUVEN
Annelies (22) interviewde Jonathan Ooms over zijn nieuw online cultureel concept 'Contact Trading'.

Die livestreams zijn we ondertussen wat beu en weinig andere culturele alternatieven zijn er niet tijdens deze tweede lockdown, vond de Leuvense Jonathan Ooms. Daarom startte hij zelf met ‘Contact Trading’, een avond waarop artiesten en publiek virtueel met elkaar in contact komen.

Tekst: Annelies Rom (22)

Kan je wat meer uitleg geven over Contact Trading?

Jonathan: “Het is een online evenement op Zoom en ondertussen zijn er al twee edities geweest. De eerste keer op zaterdagavond, en de vorige keer op een donderdagavond. Het vindt telkens plaats van 20u tot 21u30. Het is een nieuwe manier om culturele acts te promoten, want gedurende de avond kunnen mensen genieten van vijf culturele performances.”

Hoe ben je op dit idee gekomen?

Jonathan: “We zitten nu in de tweede lockdown en activiteiten zijn beperkt, mensen vervelen zich wat. Quizzen wel leuk, we kunnen deelnemen aan online zumba lessen en trainingen, maar ik merkte dat er niet echt iets cultureel was. Dus ik dacht: “Ik mis dit zelf ook wel, dus waarom organiseer ik het niet gewoon zelf?” Het moment dat ik echt met dit idee aan de slag ben gegaan, is het moment dat Kastiop (een bekende Limburgse YouTuber) zelfmoord pleegde, dat heeft me toen echt geraakt. Het was voor mij het zoveelste bewijs dat onze mentale gezondheid erop achteruitgaat en met Contact Trading wil ik ervoor zorgen dat we met elkaar in contact kunnen komen en kunnen genieten van cultuur, ondanks de lockdown.”

Hoe gaat het in zijn werk?

Jonathan: “Mensen kunnen inbellen op Zoom en verzamelen zich in de gemeenschappelijke lobby, vorige keer waren dat dertig personen. Daarna kunnen ze een break-outroom kiezen, waar vier tot zes mensen samen komen. Dit kunnen vrienden zijn, maar ook nieuwe mensen. Om het kwartier komt er een artiest in deze break out room en geeft een performance van tien tot vijftien minuten. Dat gaat heel breed en we kiezen ervoor om zoveel mogelijk diverse acts te laten zien, zodat de deelnemers nieuwe artiesten en talenten kunnen ontdekken, waarover ze nadien kunnen bijpraten met vrienden en/of nieuwe mensen in hun break-outroom.”

Hoe waren de eerste edities?

Jonathan: “Heel leuk. De eerste keer was spannend, omdat ik niet goed wist hoe mensen gingen reageren, want ik had voornamelijk eigen (facebook)-vrienden uitgenodigd. Uiteindelijk hebben er een dertigtal mensen meegedaan. De artiesten varieerden die dag van dans, zang en meditatie tot kunst en tekenen. De algemene feedback was goed, mensen vonden het plezant en gevarieerd. Ik ontdekte dat een sterke internetconnectie heel belangrijk is en dat mensen het leuk vonden om even niet aan corona te hoeven denken en dat ze dus ook liever hebben dat ook artiesten het hier niet te veel over hebben. Met deze feedback ging ik aan de slag en twee weken later heb ik een nieuwe editie georganiseerd. Hier kwam poëzie en toneel aan bod en deze keer kwamen er ook mensen die ik niet kende. Via MIJNLEUVEN ben ik nu in contact gekomen met veel potentiële nieuwe artiesten uit Leuven, benieuwd hoe dat zal uitdraaien.”

Wat was het meest memorabele moment tot nu toe?

Jonathan: “Het feit dat ‘dans’ heel goed blijkt te werken op scherm. Ik was wat bang om dit te introduceren, maar achteraf was het ‘dans’ waar mensen het meest enthousiast over waren. Ook het begin van elke Contact Trading zorgt voor leuke momenten, omdat je dan allemaal samen zit. Zo is er altijd wel iemand die vergeet zijn ‘mute’ aan te zetten. Contact Trading is heel laagdrempelig is en dit zorgt er ook voor dat mensen zichzelf kunnen zijn in deze Zoomcalls. Het is niets mega-gesofisticeerd, het is echt ‘op het gemak’ en samen zorgen we ervoor dat iedereen een gezellige avond heeft, iedereen kan zijn eigen ding doen.”

Wat verwacht je verder nog?

Jonathan: “Ik hoop het zeker nog één of twee keer te kunnen organiseren en verwacht zes tot zeven artiesten uit het Leuvense te introduceren, die dan niet uit mijn eigen kring komen. En misschien kunnen we de volgende keer wel 40 of 50 mensen verwelkomen die zin hebben in een culturele avond.”


Volg contact trading op Facebook via https://www.facebook.com/Conta...


25 november 2020
Door: MIJNLEUVEN