Samenleving

Checklist: weg met dat vlees!

20 januari 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Alles wat je als (toekomstige) vegetariër moet weten.

Stoppen met het eten van vlees is zowel gezond voor jou als voor onze planeet. Maar hoe begin je daar dan aan? En wat zijn de opties eens je de stap gezet hebt om vegetariër te worden? Speciaal voor jou: mijnLeuven, veggie style!

WEET WAAROM JE HET DOET
Iedereen heeft zo zijn eigen reden om vlees vaarwel te zeggen. Sommigen willen een standpunt innemen tegenover de manier waarop dieren gevangen gehouden worden, anderen willen het milieu wat minder belasten en nog anderen doen het voor hun gezondheid. Wat je reden ook is, houdt ze in je achterhoofd. Tijdens moeilijke momenten kan het een stimulans zijn om vol te houden.

TOCH ZIN IN VLEES? GEEF NIET TOE!
Zeker in het begin kan het lastig zijn om je zin in vlees te onderdrukken. Gelukkig zijn er ondertussen vegetarische producten waarbij je het verschil met vlees bijna niet merkt. En dan hebben we het niet alleen over de gekende quornproducten, maar ook over lekkere vegetarische balletjes, worstjes, enz. Daarnaast is ook belangrijk dat je leert koken met groenten of kaas in de hoofdrol. Teveel vervangproducten zijn namelijk ook niet zo gezond. Tip: Haloumi is een kaas waarmee je lekker kan koken en die zelfs op de barbecue gebruikt kan worden.

EET VOLDOENDE VLEESVERVANGERS
Om je lichaam in evenwicht te houden, moet je voldoende voedingsstoffen naar binnen spelen. Bij een evenwichtig dieet neem je normaal de nodige stoffen op, maar je let best wat extra op voor vitamine B12 en ijzer. Dat tekort kan je opvangen door noten, zaden, peulvruchten en paddenstoelen te eten. Voor extra ijzer zijn donkergroene bladgroenten zoals spinazie een goede optie. Tip: wanneer je brood koopt, kies dan voor een meergranen- of volkorenbrood. Hetzelfde geldt voor pasta en rijst.

WEES CREATIEF
Altijd maar dezelfde vegetarische gerechten eten, zal na een tijdje gaan vervelen. Nochtans bestaat er een enorm aanbod aan lekkere en originele vegetarische receptjes, ook in bv. de Aziatische keuken. Zo’n recepten kan je vinden in Indische, Thaise en Indonesische kookboeken of gewoon in leuke vegetarische kookboeken zoals ‘Yotam Ottolenghi’ of ‘Vegetarisch koken in 30 minuten’. Ook op www.evavzw.be en Pinterest vind je leuke ideetjes! Tip: verzin een vegetarische versie van je lievelingsgerechten.

VERKEN HET AANBOD IN DE BUURT
Genoeg vegetarisch voedsel te bespeuren in Leuven, je moet alleen weten waar je moet zoeken. Leuke plekken zijn de Bioplanet (de biologische afdeling van Colruyt) en natuurwinkels (zo heb je er veel in Leuven). Wil je graag uit eten? Op www.evavzw.be vind je een overzicht terug van restaurants met een uitgebreide vegetarische kaart. Meer dus dan het gebruikelijke slaatje wanneer je met je familie op restaurant gaat.


Nog niet klaar om voltijds vegetarisch te worden?
Denk dan aan concepten als donderdag veggiedag.
Meer info:
www.donderdagveggiedag.be

Bron: www.evavzw.be, www.vegetarischleven.com, www.gezondheidsnet.nl

20 januari 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN