Sport

"Breaking heeft mijn leven veranderd"

19 september 2023
Door: MIJNLEUVEN
B-boy Jurre (14) vertelt over het WK breaking, zijn sport, dat dit weekend doorgaat op het Ladeuzeplein.

Op 22, 23 en 24 september wordt het WK breaking in Leuven georganiseerd. Wat is breaking en wat houdt het WK juist in? We vragen het aan Jurre Braes (14), een breaker die jammer genoeg nog te jong is om mee te doen aan het WK.

Tekst: Arne Comhaire / Foto's: Gabriela Darius


Hoelang break je al?

Jurre: “Ik dans al acht jaar en daarvan break ik al zes jaar. Voor ik breaking deed, deed ik streetdance, dat is eigenlijk eerder zoals een traditionele dans, eerder een show. Bij breaking heeft iedereen zijn eigen stijl of zijn eigen dans, terwijl dat niet zo is bij street. Ik zit nu bij een crew, Collision, daar doe ik wedstrijden mee. 

Eerst zocht ik eigenlijk gewoon een sport, maar daarna ben ik verliefd geworden op de breakwereld. Breaking heeft een beetje mijn leven veranderd. Ik heb veel nieuwe vrienden ontmoet en mijn crewleden leren kennen. Toen ik begon was het eigenlijk nog niet zo’n bekende sport, ondertussen is het al veel bekender, maar nog steeds niet op het level van wielrennen ofzo."

Hoeveel plek neemt breaken in in jouw leven?

"Ik doe kunst op de Wijnpers, studeer (niet tijdens de vakantie natuurlijk) en speel videogames. Per week break ik ongeveer twaalf uur, waarvan 8 uur op locatie en 4 uur thuis oefenen. Ik train veel maar de angst die ik altijd heb is om tijdens mijn set (de “dans”, red.), te vallen. Of nog erger: een blessure op te lopen."

Wat is het WK breaking eigenlijk en hoe zit het in elkaar?

"Het WK wordt georganiseerd in Leuven. Dit jaar is dat het officiële WK, maar vorig jaar was er ook het officieuze WK ‘Unbreakable’. Dat event hoort niet bij de officiële selectieprocedure van het WK. In Breaking heb je officiële en officieuze wedstrijden, zo’n officieuze wedstrijd kan iedereen organiseren en dan is het open voor heel de wereld. Unbreakable is dus een van de bekendere onofficiële wedstrijden. 

Per week break ik ongeveer 12 uur
- Jurre

Dit jaar komt daar dus voor het eerst in Leuven het officiële WK bij. Elk land mag zijn twee beste B-Boys (mannelijke Breakers) en B-Girls (vrouwelijke Breakers) sturen. Die strijden dan op een driedaags evenement op het Ladeuzeplein. Er is een competitie voor de vrouwen één tegen één en de mannen één tegen één, maar er gaan ook side battles zijn. Zo gaan ze bijvoorbeeld ook crew tegen crew laten battlen. Ook gaan er Kids battles zijn en die gaan een voorronde zijn van het Vlaams Kampioenschap. Voor de Kids league tijdens het WK heb ik nog niet echt een plan, maar ik ga gewoon blijven trainen."

Wie doet er mee van ons land?

"Elk land heeft zijn eigen selectiecriteria en er is dan een lijst van wedstrijden die meetellen voor de selectie, dus je kan aan de hand van de wedstrijden waaraan je meedoet (officieuze WK’s, officiele EK’s, enzovoort) punten krijgen. De Belgen met de meeste punten mogen vervolgens meedoen aan het WK. Cis mag dit jaar sowieso al deelnemen voor ons land.Het is ieder voor zich, dus ze doen elk hun wedstrijd. Het is een heel lang traject, maar het begint met een kwalificatie. Daaruit worden dan de beste 16 gekwalificeerd, daar kunnen die twee Belgen in zitten, maar ook geen. Die worden vervolgens in poules van vier gezet, een beetje zoals bij het WK voetbal. Maar omdat het ieder voor zich is, kan het zelfs dat je tegen een andere Belg moet battlen."

Met mijn crew maak ik nog altijd veel mooie herinneringen, dus shout out naar hen
- Jurre

Wat is je favoriete move en wat is de move die je het liefst zou kunnen?

"Head drill is mijn favoriete move. Dat is dat je op je hoofd draait, niet met gebogen maar met gestrekte benen. De airflare zou ik graag kunnen, dat is dat je een draaiende handstandbeweging doet en dan, als je rechtshandig bent, met je rechterhand springt en met je linkerhand opvangt, dus je moet eigenlijk over je hoofd gaan. Dus je maakt een draaiende beweging in de lucht. Een move die vaak wordt gevraagd als ik zeg dat ik break is een flip, maar die kan ik nog niet, dat is een beetje een peoplepleaser move."

Wat zijn je mooiste break herinneringen?

"Dat ik op de voorronde van Legacy League in Antwerpen, dat is het Vlaams kampioenschap, tweede ben geworden met mijn duo Siebe. Een andere mooie herinnering is dat ik de uitnodiging van de crew heb gekregen om bij hen te komen. Met mijn crew maak ik ook nog steeds vele mooie herinneringen, dus shout out naar hen. Je kunt ons trouwens op Instagram volgen. We heten gewoon @collisioncrewleuven.


Het WK Breaking gaat door op het Ladeuzeplein van vrijdag 22 september tot en met zondag 24 september. Tickets kosten €7,50, waar twee drankjes bij inbegrepen zitten. Meer weten? Check de website van stad Leuven.

19 september 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69