Sport
Jonge doeners

"Breakdance is een performance art"

23 mei 2019
Door: MIJNLEUVEN
Wies Van den Broeck gaat voor de titel van Leuvens Breakdance kampioen.

Vrijdag 24/05 verzamelen Leuvense B-girls en B-boys zich voor een stevige battle om de Leuvense breakdance titel. Wie kroont zich tot Leuvens kampioen? Wies Van den Broeck (15) staat alvast op scherp. In de voorrondes kon hij de jury overtuigen met vette skills en straffe moves. Vrijdag doet hij een gooi naar de hoofdprijs in zijn categorie. Straf, op zijn 15e. Hoe pakt hij het aan en wat betekent breakdance in het leven van deze jonge gast? Wij nodigden hem uit voor een babbel.
Foto: Bram van Roy // Tekst: MIJNLEUVEN

Hi Wies, fijn dat je toch even tijd maakt in de drukte naar het kampioenschap toe. Hoe staat het met de zenuwen?
“Dat valt gelukkig nog mee. Het kriebelt natuurlijk wel, want dit is toch wel iets groter dan een gewone battle. Maar het voelt eerder als gezonde spanning.”

Misschien ben je gewoon supergoed voorbereid? Hoe ga je daar mee aan de slag?
“Het belangrijkste voor mij is vooral veel trainen, zo’n 3 à 4 keer per week. In de aanloop naar het kampioenschap probeer ik er zo weinig mogelijk te missen. Daarnaast hou ik een schriftje bij waarin ik moves opschrijf. Met het kampioenschap dat er aankomt, zijn dat er natuurlijk steeds meer. De speciale en coolste moves hou ik voor de finale battles of voor de battles waarvan ik weet dat ze moeilijk zullen worden.”

Ik ben een grote fan van freestyle

Hoe gaat zo’n battle er aan toe? Heb je op voorhand de muziek en een hele choreografie uitgetekend?
“De muziek wordt bepaald door de DJ op de dag zelf, dus daar kan je weinig aan voorbereiden. Ik ben zelf een grote fan van improvisatie op het moment. Ik weet welke moves ik kan en op basis van de muziek beslis ik op het moment zelf welke geschikt zijn. Ik hou daar wel van, dat freestyle gegeven. De spontaniteit is op dat moment het grootste en je bent vooral bezig met plezier maken. Als je er teveel bij moet nadenken, valt er voor mij toch een stuk plezier weg.”

Je bent er ondertussen al even mee bezig, vertel ons eens over je pad als breakdancer.
“Ik ben beginnen breakdancen toen ik 11 was. Daarvoor deed ik nog ballet, hip hop en popping. Ik dans eigenlijk al sinds mijn 3 jaar, waardoor de overstap naar breakdance best vlot ging. Dat ritmegevoel was wel aanwezig he. Ik miste eigenlijk vooral kracht. Breakdance is een dans waarbij je je spieren best veel aanspreekt. In het begin trainde ik daar niet specifiek op. Maar toen ik me bij BURn Leuven aansloot, zag ik pas echt hoe hoog het niveau in België ligt en daar wou ik niet voor onder doen. Dat spoorde me aan om er zelf harder voor te gaan en dus duik ik nu af en toe wel eens de fitness in. Niet extreem, maar wel genoeg om voldoende kracht te hebben om vette moves te kunnen doen.”

Ik zie breakdance ook als een performance art

BURn Leuven heeft dus wel een impact gehad op jouw breakdance carrière?
“Ja toch wel. Vóór BURn zag ik het eerder als een hobby, nu steek ik er veel meer tijd in. Ik leerde veel meer mensen in de scene kennen, volgde er al een pak intensieve workshops en kreeg nieuwe inzichten in de cultuur van breakdance. Je kan er ook gewoon als beginner heel gemakkelijk aansluiten, iedereen is er welkom. Je wordt er goed opgevangen en leert er snel bij. Een aanrader dus voor alle jonge breakdancers!”

Wat betekent die breakdance cultuur voor jou?
“Voor mij draait het echt om samen plezier maken. Tijdens het trainen en tijdens de battles. Je daagt elkaar ook uit om steeds beter te worden. Maar ik zie breakdance ook als een performance art. Ik sta graag op een podium om mensen de kunst van breakdance te laten zien.”

Nog een paar laatste woorden voor het kampioenschap morgen?
“Ik wens al mijn tegenstanders uiteraard heel veel succes, maar vooral: have fun!

Benieuwd naar hoe straf ze in Leuven kunnen breakdancen? Zak dan zeker af naar de Finale Leuven B-King Series!


23 mei 2019
Door: MIJNLEUVEN