Op de bovenste verdieping van het Leuvense Stadhuis kunnen jaarlijks jonge ondernemers aan de slag op DAK. Recent is deze plaats ook de vaste stek van Tosca Gasparini (25), Lieke De Vry (25) en Nienke Vanderwegen (25). Deze drie creatievelingen, ook gekend als podloot, werken aan een kinderboek. Tussen de corona- en hittegolven door vertelden ze via een veilige, gezellige videocall over hun project.
Tekst: Marie Coppens (21)
Tosca, Lieke en Nienke, hoe is jullie idee ontstaan?
Lieke: Ik schrijf de laatste tijd veel. Zo schreef ik tijdens de coronacrisis een kinderverhaal dat gekoppeld was aan heel de situatie. Dat verhaal belichtte het feit dat iedereen een beetje held kan zijn op zijn eigen manier. Nienke en Tosca hebben dat verhaal gelezen en zagen er meer in. We besloten het te nemen als basis en zijn gewoon begonnen met ons boek.
Tosca: Het verhaal is ondertussen aangepast, tijdlozer geworden. In de oorspronkelijke versie stonden de jobs die niet meer geapprecieerd werden mede door de coronacrisis in de kijker. We zijn daarvan afgestapt en verwerken de coronacrisis niet meer in ons verhaal.
Lieke: Het boek waaraan we werken beschrijft verschillende jobs en maakt duidelijk dat je niet één job moet kiezen in je leven. Je moet eigenlijk niet kiezen. Je moet doen wat je wilt en je kan verschillende dingen doen in je leven, zolang het je maar gelukkig maakt.
Nienke: Tosca verzorgt daarbij de illustraties, Lieke focust zich op het schrijfwerk terwijl ik me ontferm over de vormgeving en de website waarop we het boek willen verkopen. Het is de eerste keer dat we echt samenwerken. We beslissen echt ook alles samen. Het is niet omdat Tosca zich bezighoudt met de illustraties, dat Lieke en ik niets te zeggen hebben. We vullen elkaar mooi aan op dat vlak.
Hoe zijn jullie bij MIJNLEUVEN terechtgekomen?
Lieke: We hebben ons ingeschreven voor de Zomerresidentie maar dat was achteraf gezien niet wat we zochten. Zo wordt in de Zomerresidentie toegewerkt naar een expo en ons boek sluit daar niet meteen bij aan. Bijgevolg kwamen we bij DAK terecht.
Tosca: Ons project is een perfecte match met DAK, de coworking space in het Stadhuis. We hebben in het Stadhuis een werkruimte gekregen waar we een jaar mogen werken. Binnenkort hebben we een eerste evaluatie en gaan we bekijken hoe de uitwerking van het boek verloopt en wat de volgende stappen zijn.
Nienke: MIJNLEUVEN is niet onbekend voor ons. We kennen mensen die deelnemen aan de Zomerresidentie. We groeiden op in en rond het Leuvense en behaalden alle drie ons middelbaar dipoloma aan de De Zonnewijzer in Wijgmaal, waarna we elk ons eigen pad uitgingen.
De doelgroep van het boek zijn jonge kinderen en meer specifiek kleuters. Waarom precies?
Lieke: Ik heb kleuteronderwijs gestudeerd. Bijgevolg zijn vele verhalen die ik schreef en schrijf kinderverhalen. Het is vooral de ervaring en de kennis van de doelgroep die ons in die richting hebben geduwd.
Tosca: Het schrijven en maken van een kinderboek is moeilijker dan je denkt. Je mag niet te veel woorden gebruiken, niet te moeilijk zijn. Ondertussen wil je ook niet in een clichépatroon terechtkomen.
Lieke: Dat is juist ook het belangrijkste uitgangspunt van ons. We willen iets vernieuwends doen. We streven niet naar een clichéweergave van de beroepen die men nu kan uitoefenen: mannen doen dit, vrouwen doen dat. Want eigenlijk kan je van alles zijn. Als we verder gaan met podloot willen we op een subtiele manier die clichés doorbreken.
Nienke: We zijn alle drie ook zo van nature. We willen dat ook meegeven aan onze kinderen later: het is allemaal niet zo hokmatig. Clichés zijn er om te doorbreken.
Ervaren jullie dan een tekort aan kinderboeken die afwijken van de heersende clichés? .
Lieke: Er zijn absoluut meer boeken aan het verschijnen die clichés doorbreken. Ook met de internationale Black Lives Matter-beweging komen meer boeken op de markt die eerlijk zijn t.o.v. kinderen. Maar er mist zeker nog steeds iets.
Tosca: Dat is ook belangrijk voor ons. Dat het relevant is. Dat het een doel heeft.
Lieke: Een ander idee is het in kaart brengen van de verschillende woonvormen waarbij we breder denken dan een huis, een appartement, een loft… Ook cohousing of het leven in een tiny house zijn hedendaagse populaire woonvormen.
Het idee van jullie boek ontstond midden in de coronacrisis. Vinden jullie dat de huidige samenleving creativiteit belemmert of juist aanwakkert?
Lieke: De coronacrisis belemmert absoluut niet de creativiteit. Het is juist omgekeerd: in corona kon ik weer creatief zijn. Ik kon er gemakkelijker de tijd voor maken. Het boek is een creatief project dat ontstaan is in coronatijden.
Tosca: Het plan van ons boek is ook helemaal uitgewerkt. We werken nu volledig aan de uitwerking ervan. Daarvoor hebben we nu ook de ruimte in DAK en onze werkplaatsen thuis. Het is niet dat de huidige samenleving ons proces op een negatieve manier beïnvloedt.
Waar putten jullie inspiratie uit?
Lieke: Voor het verhaal dat we nu maken heb ik verschillende kinderboeken gelezen en geanalyseerd. Zo keek ik hoe een verhaal opgebouwd is en wat een verhaal interessant maakt. Dat is de eerste keer dat ik zoek naar andere werken. Vroeger deed ik dat niet en vond ik mijn inspiratie bij mezelf.
Tosca: We hebben allemaal een andere stijl. Het is een uitdaging om die alle drie in elkaar te laten overvloeien. Voor de illustraties hebben we concrete afspraken gemaakt. Zijn er tekeningen over twee pagina’s? Hoe groot zijn de tekeningen? Allemaal vragen waar we samen een antwoord op hebben gezocht.
Nienke: Ik haal inspiratie uit andere werken en verschillende soorten media. Zo kan ik geïnspireerd geraken door een theaterstuk of iets wat totaal niet te maken heeft met vormgeving.
Jullie collectief heet podloot. Vanwaar komt die naam?
Lieke: Uit een brainstorm kwam deze naam. Iedereen vond podloot mooi klinken. Toevallig wordt bij schrijven, vormgeven en tekenen steeds een potlood gebruikt. Het is het materiaal dat onze handelingen verbindt.
Nienke: Podloot is heel jong. We bestaan sinds juli, maar hopen hierna nog andere projecten samen te doen. Andere namen die uit onze brainstorm naar bovenkwamen, waren te hard gericht op kleuters. Als we later een andere weg in willen slaan, houdt podloot als naam van onze samenwerking de piste net iets meer open.
Tot slot, welke tip geven jullie mee aan andere jonge creatievelingen die ook aan de slag willen?
Tosca: Neem je tijd. We willen het ook echt goed doen en hebben onszelf een jaar gegeven voor de uitwerking van het boek. Daardoor is er nu ook geen stress. Het is ook gewoon leuk om te doen.
Lieke: Gewoon doen, gewoon gaan, gewoon maken.
Onder het dak in STADHUIS vind je een coworking space voor jonge ondernemers, uniek en op een ideale locatie. Een professionele werkplek tussen gelijkgezinde coworkers, wat wil je nog meer? Mail naar zoe@mijnleuven.be als jij ook graag een plekje wilt in onze coworking space DAK.