Samenleving

Bij de Nomade werd 'haar' probleem een 'hun' probleem

14 april 2023
Door: MIJNLEUVEN
Laure ging op bezoek bij de Nomade in het Heuvelhof in Kessel-Lo.

De Nomade is een plaats voor anderstalige nieuwkomers. Mensen die zich willen integreren in Leuven, die nog wat vragen of hulp nodig hebben, kunnen hier terecht. Zo kunnen ze er zonder afspraak binnenspringen, vier dagen in de week. Daarnaast kan je gewoon ook even langsgaan voor een kopje koffie of thee en praten met andere nieuwkomers of met één van de werknemers.

Tekst & Foto's: Laure Robenek

Het open onthaalhuis heeft een warme, welkomende en veilige sfeer, zodat iedereen zich op zijn manier gemak kan voelen. In hetzelfde gebouw worden allerlei activiteiten georganiseerd door andere organisaties zoals ROOTS of Kom Binnen. Het is dus een plek waar enerzijds hulp en informatie wordt aangeboden, maar ook informele activiteiten voor de nieuwkomers worden georganiseerd.


ROSSMERY

Aan het woord is Rossmery Morales T., een 44-jarigealleenstaande moeder. Afkomstig van Peru, maar woont al vier jaar in België met haar driejarige dochtertje, Valentina. Ze verhuisde recentelijk van Bertem naar Leuven. Ze volgt een opleiding kinderbegeleiding en Nederlandse lessen aan CVO in Heverlee. Hier leerde ze Jeroen ooit kennen en kwam zo terecht bij de Nomade. De eerste keer kwam ze om wat informatie over haar computerprobleem te verkrijgen. Vervolgens kwam ze terug voor hulp om een complex Nederlandstalig aanvraagformulier in te vullen. Toen ik met haar sprak was het haar derde keer en vertelde ze me vol lof over haar fijne ervaringen. Het fijne aan de organisatie; hier bij de Nomade werd ‘haar’ probleem een ‘hun’ probleem. Zo zoeken ze hier samen naar een oplossing.


RAHIMDAT

Vervolgens sprak ik met Rahimdat. Een 17-jarige jongen afkomstig uit Afghanistan en al twee jaar wonende in België. Hij woonde eerst in Overijse, maar is erg blij dat hij nu in Leuven woont. Hij zit nog voor de helft op het middelbaar en studeert automechanica aan Redingenhof. Daarnaast zit hij ook in een OKAN-klas en leert hij Nederlands. Hij is de Nomade dankbaar voor alle hulp en vele vriendschappen die eruit zijn gekomen. Zo heeft hij er Spaanse, Turkse, Afghaanse, Syrische, Italiaanse en Roemeense vrienden gemaakt. In hun vrije tijd durven ze samen al eens een stapje de wereld in zetten op de Oude Markt of een andere stad bezoeken met de trein.


ASAD

Ten slotte sprak ik ook met Asad, een 25-jarige jongen afkomstig uit Irak. Hij vluchtte uit Irak en studeerde eerst enkele jaren Industrieel ingenieur in Moskou vooraleer hij verhuisde naar Leuven. Hij vindt Leuven een zeer veilige stad vol met vriendelijke mensen, zoals hier bij de Nomade. Hij kwam naar de Nomade voor hulp met enkele papieren, maar neemt ook deel aan allerlei activiteiten van ROOTS. Het zijn vooral de vrienden en familiale sfeer die hem steeds terugtrekken naar de organisatie.


DE NOMADE

De Nomade is een onthaalhuis voor anderstalige nieuwkomers (18+) met een vluchtverleden. Het wordt gecoördineerd vanuit Dienst diversiteit en gelijke kansen van stad Leuven. Nieuwkomers kunnen er terecht met al hun vragen over o.a. job, opleiding, taal, administratie,… Door samen te werken met verschillende partners die ook fysiek aanwezig zijn in De Nomade, is er voor alle levensdomeinen expertise in huis. Naast de hulpverlening, worden er ook oefenkansen Nederlands (Kom Binnen) aangeboden en zijn er elke woensdag- en vrijdagavond leuke activiteiten (ROOTS).

Meer info hierover vind je op www.leuven.be/nieuwkomers


14 april 2023
Door: MIJNLEUVEN