Samenleving

“Bednet klonk als een geschenk uit de hemel voor mij”

28 november 2017
Door: MIJNLEUVEN
Astrid heeft kanker maar kan dankzij Bednet toch naar school.

Het is september. De schoolbel klinkt alom en een nieuwe schooldag start voor ontelbaar veel jongeren. Hoe vanzelfsprekend dit scenario ook klinkt, dat is het niet voor iedereen. Want sommige jongeren willen wel naar school, maar kunnen niet. Voor hen bestaat er Bednet, een platform waarmee je vanop afstand toch de lessen kan volgen. De 16-jarige Astrid is zo’n bednetter. Ze heeft kanker en is daardoor niet in staat om achter de schoolbanken te kruipen. mijnLeuven luisterde vol bewondering naar haar verhaal.
Tekst: Marie Coppens / Foto’s: Camilla Ceuterick

Het begin van Bednet
“November 2014: het moment waarop er een tumor vastgesteld werd bij mij. Aanvankelijk leek die nog te zweven tussen goed- en kwaadaardig, maar uiteindelijk bleek dat mijn tumor veel agressiever was dan eerst gedacht en ontstonden er uitzaaiingen. Ik ging daarom naar Parijs, waar ik een studie met immuuntherapie volgde. Maar die sloeg niet genoeg aan. De volgende stap was de opstart van medicatie in UZ Gasthuisberg Leuven. Daar hoorde ik voor het eerst iets over Bednet, een manier om toch les te volgen zonder effectief op school aanwezig te zijn. Een geschenk uit de hemel, zo klonk het voor mij. Want door mijn regelmatige afwezigheid miste ik veel lessen en moest ik veel inhalen.”

“Al gauw stond er een laptop, webcam en printer met scanner in ons huis, met een hoofdtelefoon waarmee ik vanop afstand de lessen kon volgen. In mijn klas werden aangepaste technische snufjes geïnstalleerd en mijn leerkrachten kregen een microfoontje. Wanneer ik lessen volg, zie ik zowel mijn klasgenoten als mijn leerkracht op mijn scherm. En zij zien mij ook. Met de webcam kan ik in- en uitzoomen of van richting veranderen, waardoor ik een overzicht heb van de klas. In het begin volgde ik heel vaak op die manier les. Maar sinds het wat beter met me gaat, probeer ik toch enkele uurtjes naar school te gaan. Ik zit niet in een ‘normaal’ schooltraject, maar probeer op alle mogelijke manieren up-to-date te blijven met de leerstof. Ik moet wel vaker rusten dan mijn leeftijdsgenoten. Die rust krijg ik dankzij Bednet. Soms slaap ik uit en pik ik later in op de lessen. Ik hou zoveel mogelijk rekening met het uurrooster en volg de lessen dus tegelijk met mijn klasgenoten. Er moet wel altijd iemand in de klas het scherm aanzetten, anders kan ik niets zien. Dan stuur ik een sms’je naar een klasgenoot.

Ik vind het heel belangrijk om genoeg contact te houden met mijn vrienden

Sociaal contact
“Het liefst ga ik gewoon naar school. Dat probeer ik dan ook zo vaak mogelijk te doen. Als ik mij goed voel, kan je mij vinden in het Heilig-Hart-Instituut in Heverlee. Ik zat dit jaar in een toffe, maar woelige klas met voornamelijk jongens. Zelfs vanop afstand merkte ik de drukte. Een voordeel van Bednet is wel dat ik het geroezemoes niet echt kan horen via mijn laptop. En dat ik dus enkel de stem van de leerkracht hoor. Dat maakt dat ik minder gemakkelijk afgeleid ben en goed kan meevolgen. Anderzijds mis ik natuurlijk wel de sfeer en dynamiek van de klas. Tussen de lessen door gebeurt er weleens iets grappigs of wordt er onderling wat gebabbeld. Ik kan dan alleen toekijken. Het gebeurt soms ook wel eens dat de leerkracht het microfoontje vergeet uit te zetten, waardoor mijn klasgenoten wat met mij kunnen babbelen. Dat doet deugd. Zoals ook de klasactiviteiten waar ik zoveel mogelijk aan probeer mee te doen. Daar trek ik mij écht aan op. Ik vind het heel belangrijk om genoeg contact te houden met mijn vrienden. Op zondag probeer ik daarom ook zoveel mogelijk naar de Chiro te gaan. En ik ben ook vaak met fotografie bezig. Ik oefen tijdens de voetbalmatch van mijn broer en mijn vrienden met fotograferen en geniet ondertussen van de buitenlucht. Geen professionele foto’s hoor, het is gewoon iets wat ik graag doe. Er kruipt veel tijd en energie in school en mijn gezondheid.”

Toetsen en vragen
“Toetsen, examens en taken probeer ik allemaal mee te doen. Bednet heeft een print- en scansysteem waarmee toetsen doorgestuurd kunnen worden. Die toetsen maak ik dan op hetzelfde moment als mijn klasgenoten en stuur ik ingevuld terug. Examens leg ik op school af. Er wordt daarbij wel rekening gehouden met mijn gezondheid en de rust die ik daarvoor moet nemen. Daar ben ik echt dankbaar voor. Ik kan trouwens ook vanachter mijn laptop vragen stellen in de klas. Daarvoor moet ik op een ‘handje’ klikken op mijn scherm. Dan gaat er in de klas een belletje af en weten de leerkracht en mijn klasgenoten dat ik iets wil zeggen. Het systeem zit goed in elkaar. Toch gebeurt het wel eens dat het geluid opeens wegvalt, waardoor ik de les niet meer kan volgen. Maar voor dat soort onverwachtse problemen bestaat er een helpdesk van Bednet, waar dan zo snel mogelijk gezocht wordt naar een oplossing. Soms kan ik ook weleens dingen stiekem meevolgen. Zo was ik eens getuige van dansende leerlingen in mijn klas, die niet wisten dat ik vanop afstand mee kon kijken.”

Als het wat beter met me gaat, probeer ik toch enkele uurtjes naar school te gaan

Studiekeuzes
“Naast het volgen van lessen via Bednet, krijg ik ook thuisonderwijs en doe ik zelfstudie. Want ik kan alleen maar de vakken volgen die gegeven worden in mijn klaslokaal, omdat alleen in die ruimte een Bednetcomputer geïnstalleerd werd. Na de zomervakantie startte ik in een nieuwe klas en nieuwe richting. Dat was best wel met een klein hartje. Mijn toekomstige klasgenoten wisten nog niet veel over mijn situatie en de werking van Bednet. Ik deed tijdens het 4de middelbaar Economie-Moderne Talen, maar besloot om over te stappen naar de richting Humane Wetenschappen. Het is iets nieuws voor mij, maar ik denk wel dat het een goede keuze is. Ook naar de toekomst toe.”

Herinneringen en dromen
“Ik trek mij enorm op aan fijne momenten en herinneringen. De jongens van Fourcast, een band uit Leuven, stonden vorig jaar in de liveshows van Belgium’s Got Talent met ‘sterk’, een nummer dat ze voor mij schreven. Dat vergeet ik nooit meer. Net als mijn ontmoeting met Justin Bieber, een droom die dankzij MakeAWish in vervulling ging. Hoelang ik Bednet nog zal gebruiken? Dat weet ik niet. Ik ben blij dat het nu goed met mij gaat. Maar de toekomst is een vraagteken. Ik leef van dag tot dag. En ik droom.”

Het interview dat je hier kan lezen werd ongeveer een half jaar geleden afgenomen. Ondertussen kregen we jammer genoeg te horen dat Astrid onlangs haar strijd tegen kanker verloor... Een sterke, vrolijke madam die hard gevochten heeft en zich wist op te trekken aan de mooie dingen in het leven. Wij leven erg mee met haar familie en wensen hen veel sterkte.

GESPREK MET EEN EXPERT
Sophie Reyntens, medewerker bij Bednet, informeert toekomstige Bednetters

Hoe helpt Bednet zieke jongeren?
“Bednet zorgt voor een live internetverbinding tussen de jongere en de klas. Klasgenoten kunnen de Bednetter daardoor gewoon op het computerscherm zien dat achteraan in de klas staat. Via een camera die de jongere thuis kan besturen kan hij/zij de lessen volgen en met klasgenoten praten. Het is voor ons belangrijk dat de jongere contact houdt met de klas en leerkrachten, want sociaal contact is erg belangrijk.”

Wie komt in aanmerking voor Bednet?
“Iedereen die vaak of voor lange tijd afwezig is door ziekte, een operatie, ongeval of zwangerschap kan via Bednet internetonderwijs volgen. Bednet is er bovendien voor zowel vijfjarige kleuters als leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs.”

Moet je thuis zijn om Bednet te gebruiken?
“Neen, je hoeft niet thuis te zijn. Je kan bv. ook in het ziekenhuis of ergens anders zijn. We bekijken elke situatie afzonderlijk en overleggen op basis daarvan of Bednet mogelijk is.”

Kan je onbeperkt gebruik maken van Bednet?
“Zolang je door je gezondheid niet naar school kan gaan, kan je Bednet onbeperkt blijven gebruiken. In principe dus tot het einde van je schoolcarrière. Maar Bednet is natuurlijk een tijdelijke oplossing. Het doel is dat je terugkeert naar school vanaf het moment dat je er klaar voor bent.”

Tot slot, is Bednet een Belgisch concept?
“We zijn de eersten die op die manier zieke jongeren helpen om toch de lessen te kunnen volgen. Kort na de opstart van Bednet ontstond er in Wallonië wel een soortgelijke werking: vzw Take Off. Ook in Nederland werd ongeveer gelijktijdig met freinetonderwijs gestart.

MEER INFO: www.bednet.be

28 november 2017
Door: MIJNLEUVEN