Cultuur
Jonge doeners

"Als we echt groot mogen dromen: spelen op Pukkelpop of Werchter. Of misschien zelfs Coachella?"

16 april 2024
Door: MIJNLEUVEN
Lars (15) op de drums, Eline (15) op de gitaar, Bo (16) op de bas en Noor (15) als zangeres, dat is de samenstelling van de jonge band Room42.

Misschien heb je ze in december op Jammin’ with Fonske gezien of misschien zie je ze binnen een paar jaar wel op Rock Werchter of Pukkelpop, want ze dromen groot. We praten met hen over hun ambities en hoe ze als jonge band gestart zijn.

Tekst: mijnleuven / Foto's: Carmen Luka Van Diemen


Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Eline: “Via school. Bo en ik kennen elkaar van de talentenjacht. Toen speelde ik drum en acteerde hij. Noor, Lars en ik waren toen ook al wat bevriend en toen ik van Bo hoorde dat hij een band wilde starten ben ik aan hen gaan vragen of zij ook interesse hadden.”

Jullie zijn dan samen een band begonnen. Hoe is dat verlopen?

Bo: “In het begin was het niet zo duidelijk wie wat ging doen. Het eerste plan was dat Noor piano ging spelen en Eline ging drummen, maar dan kon Lars uiteindelijk ook al drummen.”

Eline: “Ja ik ben dan speciaal voor de band dit jaar begonnen met gitaarles. Ik vind dat eigenlijk wel tof want nu kan ik zo op elk instrument wel iets.”

Hoe hebben jullie de naam van de band gekozen?

Eline: “Dat was echt moeilijk. We hebben daar eens een namiddag voor afgesproken om de naam te beslissen. Ergens tijdens de brainstorm kwam Bo met het idee dat het getal 42 het antwoord was op alles.”

Bo: “Ja, dat komt uit een boek. Ik heb het zelf niet gelezen, maar toen we een getal zochten kwam ik daarop.”

Eline: “We hebben daar dan nog het woordje room bijgezet en dat was dan een van de opties.”

Bo: “We hadden echt veel opties.”

Noor: “En dan hebben we gestemd.”

Jullie brengen nu vooral covers. Binnen welk genre is dat dan?

Eline: “Vooral rock, maar dat is eigenlijk nog een heel breed genre.”

Noor: “We staan ook wel open voor andere genres.”

Eline: “We hebben ook al een paar liedjes echt gecoverd op onze manier. Bijvoorbeeld Feeling Good in de versie van Muse hebben we zo wat aangepast op onze eigen manier.”

Zijn jullie ook bezig met eigen muziek maken binnen dat genre? En hoe gaat dat dan?

Eline: “Ja we zijn nu aan een eerste eigen nummer aan het werken en dat vertrekt vooral vanuit het jammen. Je hebt dan iets cool gevonden, bijvoorbeeld een gitaarriff, dan maken we er een baslijn bij en een beat en de stem natuurlijk. 

Ik ben speciaal voor de band begonnen met gitaarles dit jaar
- Eline

Wie zijn jullie muzikale voorbeelden?

Noor: “Ik vind de Arctic Monkeys wel echt tof. Ik vind dat ze goede nummers schrijven en we hebben daar  ook al een paar liedjes van gecoverd, die zijn leuk om te spelen en ze zijn ook echt wel een inspiratie voor ons.”

Bo: ‘Voor mij vooral Nirvana of de Pixies. Eigenlijk luister ik wel een beetje vanalles, maar dat zijn toch wel mijn favoriete bands.”

Lars: “Bij mij zijn het vooral de Red Hot Chili Peppers omdat zij zo’n vrolijke rock maken. Dat vind ik leuk om te spelen.”

Eline: “Als ik zou kijken naar tekst zou ik gaan voor punkrockgroepen uit de jaren 90 of de Ramones. Die zijn wel wat ouder, maar zo van die bands vind ik wel interessant. Qua stijl van muziek luister ik eerder naar Linkin Park. Binnen de band spelen we wat meer uptempo nummers van Green Day of Blink-182.

Jullie zijn nog jong allemaal. Hoe pakken jullie alle praktische dingen aan?

Eline: “Op zich hebben we daar nog niet zoveel moeite mee. Mijn gezin zelf is ook heel muzikaal, behalve mijn papa dan maar hij weet heel veel van techniek en al die dingen dus hij regelt alles met de instrumenten. Een beetje onze persoonlijke technieker. 

En hoe vinden jullie kansen om op te treden?

Eline: “Tot nu toe hebben we zelf nog geen contact gezocht. Jullie hadden ons gestuurd voor Jammin’ with Fonske en dan hebben we ook nog eens een ander bericht gekregen op Instagram voor een wedstrijd, maar daar wilden we nog even mee wachten.”

Lars: “Ja, voor zo’n wedstrijd is het misschien beter als je al eigen muziek hebt.”

Noor: “Ik denk dat het sowieso handig is om als band een Instagramaccount aan te maken. Dan weten er veel meer mensen dat je bestaat en kunnen ze je ook makkelijker contacteren.”

Eline: “We hebben nu al 3 keer opgetreden, denk ik. De eerste keer was op het straatfeest van mijn straat deze zomer, dan op Jammin’ with Fonske en onlangs werd ik 15 en heb ik een feest gegeven waar ik de band dan ook op had uitgenodigd en hebben we ook gespeeld.”

En waar zouden jullie graag nog optreden?

Lars: “Als we echt groot mogen dromen: Rock Werchter of Pukkelpop! Of misschien zelfs Coachella?”

Noor: “Ja dat zou wel echt zot zijn!”

Eline: “Als ze mij nu zouden vragen om daar te spelen misschien nog niet. Maar ooit wel! Voor nu vind ik Jammin’ with Fonske ook al super. Het was echt heel fijn om daar te spelen. Alles stond mooi opgesteld en toen we aankwamen voelde dat bijna als familie. Iedereen verwelkomde ons supervriendelijk.”

Merken jullie bij jullie vrienden dat er veel mensen bezig zijn met muziek en bandjes?

Eline: “Ja, dat is soms wel moeilijk. Ik wil niemand zien als concurrentie, maar ik heb soms het gevoel dat andere bandjes dat wel doen. Ik vind juist dat we elkaar moeten aanmoedigen.”

Hebben jullie tips voor andere jongeren die graag een bandje willen starten?

Bo: “Gewoon doen! Probeer andere mensen te vinden die ook muziek spelen en begin gewoon wat liedjes te oefenen.”

Noor: “Ik denk dat er vandaag superveel mensen geïnteresseerd zijn in muziek en je kan ook mensen online vinden. Er zijn veel manieren om connecties te vinden met mensen die mee een bandje zouden willen starten.

Waar staat Room 42 binnen 5 jaar?

Eline: “Ik hoop dat we tegen dat een album hebben uitgebracht, maar ik zou denken van wel. Of echt al een groot optreden hebben gedaan. Eventueel als opener voor een andere band, dat lijkt me echt tof.”

Noor: “En dat onze nummers dan echt op Spotify staan zodat mensen er naar kunnen luisteren.”

Bo: “Ik hoop vooral dat het mogelijk blijft om samen te spelen, want als iedereen ergens anders gaat studeren dan zou het misschien niet meer lukken om elk weekend af te spreken.”

Eline: “We zullen afspreken dat we gewoon allemaal in België blijven, dan zal dat wel lukken!”

16 april 2024
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34