Cultuur
Jonge doeners

Affair, the new kid on the block

12 oktober 2021
Door: MIJNLEUVEN
Watch out Leuven, there’s a new kid on the block’, zien we begin augustus massaal passeren op sociale media. Een nieuw collectief gaat van start: Affair.

Enkele geëngageerde Leuvense jongeren baren samen een kindje van het Leuvense feestgedruis. Hun doel: elektronische muziek, architectuur, duurzaamheid en inclusiviteit vertalen naar niet-te-vergeten evenementen. Ondertussen vond ook hun eerste evenement plaats, een open-air in de Velodroom. Wij spraken met de kern.

Tekst: Viktor Vangilbergen / Foto's: Masja Dolya


Timothé (22), Laure (19), Amélie (19), Max (19), Martha (20), Samuel (19) en Jan-Thomas (20), zeven van de twaalf leden van Affair, stellen hun plannen, ideeën en dromen voor.

Wat is Affair juist?

Jan-Thomas: “Affair is een product van vrienden die in Leuven met engagement voor muziek en architectuur kansen willen bieden aan andere jongeren die deze interesses delen, maar die in Leuven niet kunnen ontdekken.”

Hoe kwamen jullie op de naam Affair?

Laure: “We hebben daar veel discussie over gehad. Uiteindelijk is het Affair geworden. Het woord Affair komt van het Franse ‘affaire’. Een affaire staat voor samenzijn, liefde en iets tijdelijks. De naam Affair is een antwoord op de coronacrisis.”

Jan-Thomas: “Ik denk dat iedereen na corona uit zijn quarantaine is gekomen met het gevoel van: Ik wil mensen opzoeken en dicht bij mij hebben.”

Martha: “Het tactiele, het terug mogen aanraken komt ook terug in onze grafische vormgeving. Je hebt twee vingerafdrukken die kussen en neuronen die verbinden en elkaar eens goed vastnemen.”

Is er een specifieke gedachte die centraal staat binnen Affair?

Laure: “We hebben een paar pijlers: duurzaamheid, inclusiviteit en onbenutte plekken een tijdelijke functie geven voor muziek, architectuur en feesten in het algemeen. Het gevoel van amusement en verbondenheid zijn daarin cruciaal. Daarnaast willen we tonen hoeveel kansen de Stad Leuven wel niet kan bieden als het gaat over onbenutte openbare ruimtes. We willen proberen het potentieel aan ruimtes die Leuven ter beschikking heeft in de kijker te zetten en deze dan ook tijdelijk transformeren. Die omgetoverde openbare ruimtes naar de jeugd brengen is ons doel.”

We willen tonen hoeveel kansen de stad Leuven kan bieden als het gaat over onbenutte openbare ruimtes
- Laure (19)

Wie zit er allemaal in jullie team?

Jan-Thomas: “Dat is het mooie aan Affair. Er zitten veel verschillende personen in ons team. Dat zorgt ervoor dat het niet altijd even gemakkelijk is. Iedereen pakt dingen verschillend aan. Toch denk ik dat dat juist een meerwaarde biedt.”

Max: “Er zijn veel sterke meningen waardoor er vaak harde discussies ontstaan, maar die zorgen wel altijd voor de beste resultaten.”

Laure: “Uiteindelijk is het liefste wat wij willen vette evenementen organiseren voor de jeugd en daar streven we hard naar.”

Net tijdens corona gaan jullie van start, gewaagd of gewoon durven?

Laure: “Er was altijd een plan A en B. We hadden dus geanticipeerd op corona. Maar het maakte het zeker niet gemakkelijker.”

Max: “Het probleem met corona was altijd die onzekerheden. We hadden met ons beginnend team geen terugvalbasis; we moesten het allemaal zelf uitzoeken. De grote onzekerheid van wat we zouden kunnen doen en niet was er altijd. Bubbels, covid-safe of niets, grote vragen waar nooit echt duidelijk antwoord op kwam.”

Laure: “Langs de andere kant hadden wij ook geen zin om te wachten. We wilden ons eerste evenement niet uitstellen.”

Jan-Thomas: “We hadden opgelegd om een open-air te organiseren op korte termijn. We wilden één van de eersten zijn die dit organiseerden na corona. Dus zijn we ervoor gegaan en hebben dit voor ons, maar ook voor de jeugd gedaan. En de eerste willen zijn heeft het zeker niet gemakkelijker gemaakt.”

Ons leven stond anderhalf jaar op pauze. Nu kunnen we terug. Geniet ervan
- Jan-Thomas (20)

Jullie kregen een week voor jullie open-air het nieuws dat er gedanst mag worden. Hoe kwam dat nieuws binnen?

Laure: “Dat was supernieuws. Het was even onzeker. Er was zelfs sprake van bubbels, maar dat is allemaal goed gekomen.”

Wat kan de Leuvense jeugd allemaal verwachten van jullie?

Max: “Eén groot feest. Zowel club- als knuffelmomenten. Die zie je ook terug in onze huisstijl. We proberen echt iedereen aan te spreken. Die openheid is belangrijk voor ons.”

Op jullie Facebookpagina kunnen we lezen dat jullie willen bijdragen aan het lokale nachtleven, hoe willen jullie dit doen?

Timothé: “Het lokale nachtleven in Leuven is al in volle bloei, maar wat er volgens ons nog ontbreekt is een ‘echte’ open-air. In andere steden kunnen we dit wel terugvinden en daar gaan wij dan ook graag naar toe, maar hier bestaat het niet. Door met Affair open-airs en meer te organiseren willen we bijdragen aan de diversiteit en verrijking van het Leuvense nachtleven.”

Jan-Thomas: “We willen aan de jongeren laten zien dat er een andere plek is dan de Oude Markt. Wij denken dat door gebruik te maken van openbaar domein op verschillende locaties er op die manier meer jongeren gaan aangesproken worden door architectuur, duurzaamheid en elektronische muziek.”

Zoeken jullie op termijn ook een vaste plek?

Max: “Dat is een optie, maar hoeft niet. Een gebouw waar onze naam opplakt is niet ons doel.”

Martha: “Ik denk dat er veel opties zijn en dat daagt ons uit om elke keer iets nieuws te zoeken. Architecturaal gezien kunnen we dan telkens iets nieuws ontwerpen.”

Jan-Thomas: “Het kan zijn dat we op termijn verhuizen buiten Leuven. Voor ons is Leuven ook groot-Leuven. De Vaart is heilig daarbij. Je hebt daar veel industriële terreinen die leegstaan en ideaal zijn voor evenementen.”

Hoe zien jullie de toekomst van Affair?

Timothé: “We gaan sowieso verdergaan. We hebben nu een open-air gedaan, maar er zijn meer mogelijkheden dan dat.”

Hebben jullie nog een boodschap voor de Leuvense jeugd?

Jan-Thomas: “Zeker. Grijp jullie kansen nu ze er zijn. Ons leven stond anderhalf jaar op pauze. Nu kunnen we terug. Geniet ervan. Ga dansen, knuffelen en plezier maken.”


Op de hoogte blijven van de plannen van Affair? Volg hen op Instagram en Facebook.

12 oktober 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34