Achter de schermen: scouts Jong-Brabant

22 april 2016
Door: MIJNLEUVEN
Achter de schermen: scouts Jong-Brabant

mijnLeuven gaat iedere editie op zoek naar de verborgen hoekjes en kantjes van Leuven. Gewoon om alles eens van dichterbij te zien! Want hoewel we veel Leuvense gebouwen ongetwijfeld kennen, vallen er heel wat mysterieuze plekjes te ontdekken.

1. 100% JONGENS

In scouts Jong Brabant zitten alleen maar jongens. Dat is altijd al zo geweest, en daarom wordt deze jarenlange traditie ook vandaag 
de dag gewoon verder gezet. Dat maakt dat scouts Jong Brabant de enige Vlaams-Brabantse scouts is die niet gemengd is. Uniek!

2. LOKALEN

Het gebouw van de scouts bestaat uit verschillende lokalen en wordt ‘de Kleine Jacht’ genoemd. Soms worden er spelletjes gespeeld en er kan altijd iets klaar gemaakt worden in de keuken. Maar de activiteiten gaan uiteraard vooral buiten door. De scoutsleden zitten alleen binnen wanneer het extreem slecht weer is. De keuken mag altijd gebruikt worden, maar er wordt van iedereen verwacht dat ze alles weer netjes opruimen.

3. TERREIN

Scouts Jong Brabant beschikt over een heel groot terrein met de naam ‘De Jacht’. Dit huren ze van de Zusters aan het Missiehuis. Ze hebben een groot grasveld waar 
ze zich helemaal kunnen uitleven. Bovendien liggen ze goed verscholen naast Heverleebos. Het klooster waar de zusters wonen, ligt vlak naast het terrein.

4. VERSCHILLENDE TAKKEN
Scouts Jong Brabant kan je onderverdelen in 5 leeftijdsgroepen of 
takken. De kapoenen zijn de jongste
leden en zitten in het 1ste en 2de 
leerjaar. Verder heb je ook: de Wel
pen (3de tot 5de leerjaar), de Jonge Verkenners (6de leerjaar en het 1ste en 2de middelbaar), de Verkenners (3de tot 5de middelbaar) en de 
Jin (6de middelbaar). De Jin is de laatste tak vooraleer je in leiding kan komen te staan. Tijdens dat jaar sta je af en toe al eens in leiding, om de leden beter te leren kennen, en begeleid je mee de weekends van de takken.

5. VOORBEREIDING
Tijdens de week komen de leiders samen om te bespreken 
wat ze op zondag met hun tak (= leeftijdsgroep) zullen doen. Soms bedenken ze volledig zelf een spel, wat ze dan helemaal uitwerken. Soms kiezen ze ervoor om een bestaand spel te herwerken en denken ze na over het materiaal dat ze nodig zullen hebben. Wanneer ze op kamp gaan, bespreken en regelen de leiders al zo’n 3 maanden op voorhand wat er allemaal moet gebeuren. Tijdens het kamp zelf, werken ze dan nog een aantal spelen concreter uit.

6. 100% SCOUTS
Van zodra je deel uitmaakt van scouts Jong Brabant word je geïntroduceerd in het ‘echte’ scouts- leven. Je leert er allerlei technieken die je mogelijk nodig hebt om te overleven in de wildernis. Denk aan: sjorren, hout hakken, je eigen potje koken, een kampvuur maken, kaartlezen... En ja, ook dingen zoals opruimen wat je vuil maakt horen daar (jammer genoeg) bij. Waarom? Enerzijds omdat overlevingstechnieken leuk zijn, anderzijds omdat je zo leert hoe je later zelfstandig door het leven kan.

7. ZUSTER(S)
Aangezien de scouts het terrein huurt van de zusters, wordt alles ook door hen gecontroleerd. Vlak naast het scoutsgebouw woont zuster Ady. Zij is de verantwoorde- lijke voor de (ver)huur en zorgt voor het contact tussen de zusters en de scouts. Als er klachten zijn, zal ze dit melden aan de leiding.

8. UNIFORM
Net zoals de meeste scoutsgroepen in België draagt ook Scouts Jong Brabant aan algemeen scoutsuniform. Dat hemd moeten alle leden verplicht dragen om
 als scouts herkenbaar te zijn.
 Maar daarnaast heeft scouts Jong Brabant ook een gepersonaliseerd T-shirt met daarop haar logo en mascotte (= een leeuw) en heeft iedereen zijn eigen rode das en sjaaltje met embleem. Op een scoutshemd kan je verschillende kentekens bevestigen: het jaarkenteken, het kenteken van België,
van scouts Vlaanderen, je tak, enz. De leiding heeft ook een eigen leiderstrui met totem, (bij)naam en het wapenschild van scouts Jong Brabant.


Locatie: Bierbeekpleindreef, 3001 Heverlee


Wist je dat?

➔ scouts Jong Brabant maar liefst 93 leden en 
24 leiders telt?

➔ Adriaan Van den Hoof bij scouts Jong Brabant heeft gezeten?

➔ scouts Jong Brabant in januari 75 jaar bestaat?

➔ de leiding en leden in april 2016 hun eerste festival organiseren? Dat festival krijgt de naam J8ival en zal doorgaan op de terreinen van het Sint-Albertuscollege (SALCO) in Haasrode. Er komt een podium, DJ booth, lounge en podium voor lokaal talent. De opbrengst gaat naar het buitenlands kamp voor de Jinners.


Meer weten over Scouts Jong Brabant?
Surf naar www.jongbrabant.be of stuur een mailtje naar groepsploeg@jongbrabant.be. Iedereen is welkom. Hoe meer jongens, hoe meer vreugd!


22 april 2016
Door: MIJNLEUVEN