Mening

Aan het woord: vrije meningsuiting is absoluut, of niet

10 juni 2022
Door: MIJNLEUVEN
Tekst: Leda Broekhoven

Voor: Hans Teeuwen (zanger en cabaretier)

Zijn naam is Hans Teeuwen, Nederlandse zanger en cabaretier. Volgens Teeuwen is vrije meningsuiting volledig absoluut. Hij is bekend om de statements die hij maakte over vrije meningsuiting en over elkaar beledigen tijdens zijn sterk debat tussen hem en de Hollandse Meiden Van Halal. Heb je het recht om mensen te beledigen? Hoort dat bij vrije meningsuiting? Volgens Teeuwen wel.

Hij vindt dat je het recht om te beledigen moet kunnen hebben. Dit gaat gepaard met vrije meningsuiting. Want een mening kan beledigend zijn voor iemand, maar daar heb je volgens hem toch nog recht op. Hij verwoordt het zo: “Wat voor sommige mensen een belediging is, is simpelweg een waarheid die ze niet willen horen. Iedereen wordt in deze samenleving wel eens gekwetst. Dat is voor niemand leuk. Je creëert in deze vrije samenleving dus sowieso een schild tegen belediging.” 

“Wat voor sommige mensen een belediging is, is simpelweg een waarheid die ze niet willen horen"
- Teeuwen

Volgens Teeuwen mag je je mening uiten zoveel als je wil. De grens ligt bij geweld. Daarnaast vindt Hans Teeuwen het ontzettend grappig om mensen te beledigen. Hij vindt dat de macht die er overal in deze samenleving is, geridiculiseerd moet kunnen worden, want anders krijg je ‘enge toestanden’. Als je van macht en andere onbegrijpbare  toestanden geen grappen meer van mag maken, ontstaat er een dictatuur. Dan is er geen vrije meningsuiting meer. Is dat wat we willen als samenleving?

Bovendien schaf je de hele cabaretierwereld af als je geen spannende en beledigende grappen meer mag maken. Iedereen ziet dingen in deze samenleving en op tv die kwetsend, stom of net heel grappig zijn. Door hier grappen over te maken wordt deze samenleving voor Hans Teeuwen minder zwaar.

 Tegen: Leda Broekhoven (Leuvense jongere)

Mijn naam is Leda Broekhoven. Ik studeer muziek en filosofeer graag in mijn vrije tijd over allerlei actuele onderwerpen. Ik vind dat vrije meningsuiting niet helemaal absoluut is. Mag je ten alle tijden zeggen wat je wilt? Mag men zo ver gaan dat het beledigend wordt? Is vrije meningsuiting niet een van dé belangrijkste onderdelen van onze vrije samenleving? Neen, in mijn mening is het recht op vrije meningsuiting niet helemaal absoluut.

Je mag je mening uiten zoveel als je wilt, zolang je maar respect blijft tonen voor de medemens.  Al van jongs af aan worden we geleerd respectvol om te gaan met andere mensen, of dat wordt ons toch verteld dat we dat moeten doen. Respect betekent in mijn ogen ervoor zorgen dat de ander zich goed voelt in jouw aanwezigheid, in wat je doet en zegt. Als mensen zich gekwetst of onveilig voelen in jouw buurt, valt dat respect weg. Het respect dat iedereen van jongs af aan aangeleerd krijgt, moet ieder mens te allen tijde behouden.

"If you don’t have anything nice to say, say nothing"
- Leda


Dat respect kunnen we vergelijken met elkaars legitieme gevoeligheden. Sociaalpsychologisch gezien moeten we, om in een vrije samenleving te kunnen functioneren, rekening houden met elkaars legitieme gevoeligheden. Dit houdt in dat we allemaal rekening houden met ieders eigen kwetsbaarheden.

Bovendien bestaat puur juridisch gezien, het recht om te beledigen niet. Laster, eerroof en belediging zijn verboden. Dat betekent dat leugens opzettelijk vertellen en eerbiedwaardigheden onderuithalen verboden zijn. Tot laster en eerroof aanzetten is ook verboden volgens de wet. Hans Teeuwen vindt dat de macht die er overal in deze samenleving is geridiculiseerd moet kunnen worden, want anders krijg je ‘enge toestanden’. Als je hier geen grappen meer van mag maken, ontstaat er volgens hem een dictatuur. Hier ga ik niet mee akkoord, want je mag nu al volgens de wet niet beledigen. Het is niet dat door die wet alleen, dat er een hele dictatuur ontstaat. Door één wet zal er niet opeens een alleenheerser aan de macht komen. Zeker niet in de democratische landen zoals Nederland en België.

10 juni 2022
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34