Aan de kook: op kamp met kookploegen, foeriers en zelfkokers
Als je ooit zelf op kamp bent geweest, dan gaan de levendigste herinneringen die je meedraagt vaak over het lekkere eten. Hoe komt dat toch? Is het enkel de buitenlucht die het eten beter doet smaken? Of omdat er veel aandacht besteed wordt aan lekker eten? Of misschien gewoon omdat er met heel veel liefde wordt gekookt?
De foeriers, kookploegen en de jongverkenners aan de zelfkook-installaties geven het antwoord.
Rickske (47) gaat al een lange tijd mee als kookouder bij Chiro Hekeko uit Kessel-Lo. Dat heeft een stuk met niet willen loslaten te maken: als je als kind bij de Chiro bent, later als leiding en het zit zo hard in je ziel, dan word je na je leidingscarrière kookouder. De kookploeg van Hekeko bestaat uit een mix van jong talent en ervaren rotten in het vak. Met zijn twaalven koken ze op dit kamp in Mol dagelijks voor 283 man! Dat lukt alleen dankzij een strakke organisatie. “Zonder goede structuur zouden we het niet halen. Vandaag maakten we balletjes in tomatensaus met puree: daar gaat 70 kg patatten in, 32 kg gehakt en zo’n 35 liter saus." Aan de hand van een goed draaiboek, een hoeveelheden-calculator en duidelijke afspraken, wordt het een overheerlijke maaltijd. “We hebben hier een duidelijke rolverdeling, ben je nieuw in de kookploeg? Dan mag je beginnen als ‘chef ajuin’, andere rollen zijn ook ‘chef soep’, ‘chef dessert’ enz. En één iemand is verantwoordelijk voor specifieke maaltijden voor kinderen met allergieën. Zo weet iedereen wat zijn rol is. Het is een heel karwei om elke dag opnieuw lekker en gezond te koken. Maar, na de dagtaak gaat de vuurkorf aan en is het gezelligheid troef. Zo blijft iedereen elk jaar terugkomen. Guido Frisco, bijvoorbeeld, gaat dit jaar al voor de 25ste keer mee”.
Vandaag maakten we balletjes in tomatensaus met puree: daar gaat 70 kg patatten in, 32 kg gehakt en zo’n 35 liter saus.
En die motivatie en inzet vinden we ook terug bij Geert (40), Kristof (35), Ever (26) en Teddy (56), de ‘foeriers’ bij 286e FOS HERMES uit Wilsele die in Bilzen op kamp zijn. Ze koken er dagelijks voor de kleinste groepen, en zorgen voor de ingrediënten van de oudste groepen, die zelf moeten koken. “Onze dag begint met lachen, en eindigt met lachen. En tussendoor lachen we. Om te weten wat er zo fijn is aan ‘foerier’ zijn, bestaat er maar één oplossing: ga één dag mee, en je weet het.” Toch blijkt al snel wat het geheim is achter al die pret: goed ingespeeld zijn op elkaar, hard werken in een duidelijke taakverdeling, en als al het werk gepresteerd is, de gezelligheid voorop laten staan.
Niet alle Scouts- of Chirogroepen gaan op groepskamp met zo’n grote bende. Bij Scouts Boven-lo uit Kessel-lo, de Damiaanscouts uit Wilsele en Scouts Sint-Stanislas uit Egenhoven zijn ze op kamp met ofwel enkel hun eigen tak, ofwel met de oudste takken. Ook daar zijn foeriers, maar ze hebben een andere taak. Alida (19), Lina (19), Daan (23) en Lorenzo (22) zijn de foeriers van de Damiaanscouts, die met zo’n 100 jongeren in Felenne op kamp zijn. “We hebben hier geen frigo’s mee, dus vlees en andere versproducten slaan we op bij de boer 1,5 km verderop. Heen én weer lopen en rijden naar de winkel en dan ook nog alles in goede banen leiden, is echt wel hectisch! ’s Morgens zorgen we voor warme chocomelk, en elke avond voor pap. Tussendoor begeleiden we de verschillende patrouilles als ze aan de zelfkook staan."
Onze dag begint met lachen, en eindigt met lachen. En tussendoor lachen we.
En zo’n zelfkook vinden 12-16 jarigen dat wel leuk? Ja, zo blijkt, want Lander (11) en Stijn (13) van de Scouts Sint-Stanislas op kamp in Noirefontaine, vinden dat zelf koken de topper van de dag. “Eerst gaan we hout sprokkelen, voor bij ons kookvuur en dan beginnen we eraan. Als het vuur niet van zichzelf aan gaat, gebruiken we al eens een magnesiumstick. Eergisteren hielden we een kookwedstrijd: elke patrouille moest koken en de leiding gaf punten. Raad maar wie gewonnen had … wij! Alleen, de afwas nadat je macaroni hebt gemaakt is echt niet fijn”.
Niet alleen zelfkoken is bij Scouts eigen aan het kamp. Ook totemiseren en het bijhorend totemdrankje zijn typisch voor scouts. Ina (20) en Sara (20) zijn de foeriers op het jonggiverkamp van Scouts Boven-Lo in Membre. “Nadat iemand een totem heeft gekregen, moet die ook een totemdrankje volledig leegdrinken. Bij heel veel scouts is dat echt een zo vies mogelijk drankje. Maar, wij staan erop om elke avond na de totemisatie een lekker fris drankje te maken voor de pas getotemiseerde!”.
Zo zie je maar: eten op kamp; het is niet toevallig dat dit een herinnering is die je altijd bijblijft.