Lifestyle

6x ijs zonder lange rij

16 augustus 2022
Door: MIJNLEUVEN
Nood aan verfrissing? Onze mediacrew gidst je door het ijsjesaanbod van Leuven

Een onmiddellijke dringende nood aan verfrissing op een hete zaterdagnamiddag in Leuven, maar alweer een ellenlange rij aan je favoriete ijsjeszaak? MIJNLEUVEN lijst enkele nieuwe en misschien onbekende ijsjeszaken op die het proberen waard zijn. Ga op pad en ontdek unieke smaken zoals StracciaStella en venkelijs!

Tekst: Jeff Desmet / Foto's: Artem Knyazev

Decadenza Galeteria

Op het Ladeuzeplein namen de broers Baran (25) en Umut (19) in april de ijsjeszaak over nadat de vorige eigenaars na bijna tien jaar de deuren sloten. Dankzij de ervaringen opgedaan bij hun oom, de eigenaar van ijssalon Pinocchio, was het voor hen een ideaal moment om met een eigen ijsjeszaak te beginnen. “Vanille en chocolade wordt hier het meeste verkocht, maar ik raad de mensen hier zeker cookies, speculaas en hazelnoot aan. Na alles herhaaldelijk te proeven staan die nog altijd in mijn top drie” vertelt Umut ons.

Prijs per bol: 2,5 euro

ZUUT Leuven

Naast patisserie en chocolade verkoopt ZUUT ook ijsjes in de winkel op de Vismarkt of op verplaatsing met hun stijlvolle ijskar. Hier heb je de keuze uit een bolletje ijs of een heuse dessertbeker met fruit en chocolade toppings. De unieke aanrader is hier de smaak “StracciaStella”, genoemd naar de dochter van de eigenaar die houdt van bananenijs met stukjes chocolade. Ook verkopen ze telkens een “goesting van de chef”, de voorbije weken waren dat sorbet van mandarijn met bergamot en praliné met chocoladecrumble, telkens een verrassing dus. In het atelier in Haasrode wordt alles vers gedraaid met zoveel mogelijk verse producten, bananenijs van verse bananen en mokka-ijs van hun eigen koffiebonen.

Prijs per bol: 2,2 euro

Sarah Renson

Tussen het gebak en de taarten door verkoopt Sarah Renson sinds dit jaar ook ijs. In de Mechelsestraat kan je bij haar terecht voor vers ijs dat gemaakt wordt in hun winkel op de Tiensesteenweg. Het ijs kan je in beide winkels komen proeven in een horentje of potje maar ook kopen in een grotere doos van één liter. Stracciatella is hier een populaire smaak, maar volgens hen is de vanillesmaak een maatstaf om de kwaliteit van hun ijs aan te tonen. Ze bieden ook twee soorten sorbet aan en zelfs ijs gemaakt van de yuzu vrucht.

Prijs per bol: 2,2 euro


De ijsbox

Enkele huizen naast Bar Stan op het Hoornplein vind je de ijsbox, een pop-up ijsjeszaak gevestigd in een sympathieke garage. Het ijs wordt ter plaatse gedraaid en er zijn telkens allerlei speciale smaken om uit te proberen. Probeer hier zeker de unieke smaken zoals het vegan ricotta-vijgenijs, het venkelijs of het bloedsinaasappelijs met kurkuma en peper. Tot oktober kan je hier terecht voor een vers bolletje ijs.

Prijs per bol: 2 euro


Buiten de ring

De ijsliefhebbers die al eens een stapje buiten de ring van Leuven durven te zetten kunnen terecht bij de ijsjesboot Coupe Matadi op De de Vaart. Hier kan je proeven van speciale smaken zoals “Limonia” dat gemaakt wordt van yoghurtijs met citroensaus en lemoncurd of “Thai pinda” dat bestaat uit pindaijs met de toevoeging van chili en kokos. In het ruim word je bediend en vervolgens kan je op het dek van de boot aan de lange gele tafel van je ijsje smullen.

Aan de rotonde van het Becker Remyplein net achter het station vind je de gezellige ijsjeszaak van Tante Maris. Zij combineert lesgeven met haar echte passie, het draaien van roomijs op basis van vier ingrediënten: melk, room, eigeel en suiker. Zij gebruikt echte ingrediënten zoals Belgische kwaliteitschocolade en speculaas en ziet af van alle kleurstoffen, smaakversterkers en bewaarmiddelen. Bij Tante Maris kan je terecht voor klassieke smaken en enkele “speciallekes” die ze op eigen wijze brengt.


16 augustus 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69