13u30, een groep internationale jongeren troept samen in het Leuvense Dijlepark (voor de Spanjaarden was het eerder 13u45). Ze komen er werken aan hun voorstelling 'The YOU Exchange', waarbij ze het publiek zullen leiden op een wandeling door Leuven terwijl ze hen onderweg verbazen met hun show.
Al de hele week kan je in en rond Hal 5 jonge internationale circusgroepen aan het werk zien tijdens het circusfestival CirkOOH CirkAAH!. Collectieven uit Spanje, Nederland, Estland, Tsjechië, Griekenland en België laten er zien wat ze in huis hebben. Zaterdag loopt het festival op zijn einde met als hoogtepunt de voorstelling die alle jongeren samen aan het maken zijn deze week 'The YOU exchange'.
Tijdens de voorstelling nemen de jongeren (ongeveer 60 artiesten dus) het publiek mee op wandeling door Leuven. Het beginpunt is afgesproken met het publiek, het eindpunt en de route zijn een verrassing.
Een voorstelling maken met zo'n grote groep is een hele uitdaging. Dat merken ook de begeleiders van 'Be Flat', een collectief dat er wel vaker voor kiest om een voorstelling niet in een zaal, maar op straat of al wandelend te spelen. Vandaag werkten zij met de jongeren om alle kleine onderdelen aan elkaar te knopen en manieren te bedenken om het publiek vlot te laten volgen. "Het feit dat de het publiek zich beweegt zorgt ervoor dat je in verschillende decors kan spelen, maar maakt ook dat je creatief moet zijn met perspectief en geluid om iedereen altijd mee te krijgen", zegt Ward, een van de artiesten van Be Flat.
Uitwisseling
Het is niet de eerste keer dan Cirkus in Beweging samenwerkt met buitenlandse circusscholen. Elk jaar gebeurt er wel een vorm van uitwisseling. Voorbije jaren zijn er ook Leuvense jongeren naar festivals in Tsjechië en Estland gegaan zo kunnen ze altijd nieuwe technieken bijleren, maar ook leren van andere culturen die zich focussen op andere vormen van circus. Giel van Cirkus in Beweging ziet er zeker ook de voordelen van in: "Samen deze voorstelling maken is een mooie manier om samen te leren werken, iets te creëren en vooral van elkaar bij te leren."
Veel fietsers, mooie bomen en steile kasseibergen
Wat vinden de jongeren zelf van het project? We stelden hen enkele vragen.
Wat vinden jullie van Leuven?
Mink (15, Nederland): "Ik vind Leuven een heel mooie stad! Leuk dat we niet zo ver van Groningen zijn, maar toch voelt het hier totaal anders aan."
Wat is het grootste verschil met jullie eigen stad?
Nafsika (14, Griekenland): "Er zijn in Griekenland véél minder fietsers. En als je hier de straat wil oversteken stoppen alle auto's om je door te laten."
Yu (13, Nederland): "Hier zijn zo veel leuke straten met mooie bomen langs de kant. Dat is bij ons in Groningen niet het geval. Alles is bij ons ook plat, hier heb je veel steile bergen met kasseien. Niet altijd gemakkelijk met een eenwieler."
Waaraan merk je dat je met verschillende nationaliteiten samen aan het werken bent?
René (17, België): "Aan het niveauverschil. Het is duidelijk dat alle circusscholen zich focussen op andere dingen. Sommige groepen kunnen super goed technisch jongleren, terwijl wij daar in België misschien minder mee bezig zijn. Ik heb ook al veel gehoord dat de anderen in de war zijn over onze eettijden."
Bes (14, Nederland): "Het is vaak een andere vorm van circus. In Nederland zijn we heel praktisch en zit onze voorstelling vol trucjes en technieken in Estland zitten er misschien maar 4 trucs in de show en is er vooral veel theater in een voorstelling.
Mink (15, Nederland): "Je merkt het ook aan het ritme van leven. Mensen die uit het zuiden komen leven meer volgens het weer. Zij zouden nooit vlak na de middag komen repeteren en je merkt dat ze nu ook moe zijn. 's Avonds blijven ze wel vaker lang weg. Soms komen ze pas terug aan om half 2 terwijl we de volgende dag om 8 uur moeten beginnen."
Wat kan je verwachten?
Wie zaterdag naar een van de twee voorstellingen komt kijken kan zich verwachten aan veel verrassingen, trucs uit verschillende disciplines, een beetje chaos, maar vooral veel jeugdig enthousiasme. 60 jongeren die graag bezig zijn met wat ze doen en dat ook willen tonen aan de buitenwereld. Slecht kan dat niet zijn toch?
De voorstelling wordt zaterdag gespeeld om 19u. Tickets zijn nog beschikbaar en vind je, samen met nog veel meer info, op de website van Cirkus in Beweging.