Cultuur

10 boekentips om de zomer door te komen

12 juli 2023
Door: MIJNLEUVEN
Op zoek naar een paar boeken om te lezen op vakantie? Zoek niet verder!

Heb je heel booktok uitgekeken en weet je nog steeds niet welk boek je moet lezen op vakantie? Wij geven je de 10 beste boeken van de zomer. Je vindt ze trouwens ook allemaal terug in de nieuwe YA underground winkel van de Standaard Boekhandel op het rector De Somerplein.

Tekst: MIJNLEUVEN / Foto's: Younes Mounnadi 

Een kelder vol boeken kan misschien stoffig en saai klinken, maar dat is bij YA underground zeker niet het geval. Rekken vol boeken voor jongeren, zetels om te chillen en lezen, platenspelers om naar het nieuwe album van je favoriete artiest te luisteren en zelfs een paar spiegels om een verrassende BeReal of Instragramstory te maken. Trek deze zomer eens naar de nieuwe boekenwinkel en ontdek deze 10 must-reads voor op vakantie. 

1. You're not supposed to die tonight

Een thriller vol plottwists waar je hart sneller van gaat slaan. Het horrorverhaal speelt zich af op een zomerkamp en escaleert wanneer alle begeleiders één voor één verdwijnen. Charity en haar vriendinnetje Bezi proberen het mysterie te ontrafelen terwijl hun eigen leven ook op het spel staat. Best niet lezen als je zelf in een bos bij een meer bent, want dan kan het verhaal wel eens te herkenbaar worden. 

2. A good girls guide to murder

Nog een bloedstollend verhaal als tweede tip. Tijdens het maken van een schooltaak over een moord lang geleden in haar dorp ontdekt Pippa dat het verhaal niet helemaal klopt en raakt ze zelf verwikkeld in het mysterie. Laat je niet misleiden door de titel, dit boek is niet voor lieve meisjes. 

3. Twisted Love

Alex ziet er misschien uit als een lieve jongen, maar vanbinnen wordt getormenteerd door een duister verleden en heeft een hart van ijs. Zou er dan toch iemand zijn die zijn hart kan doen smelten? Als je helemaal verkocht bent voor Twisted Love heb je geluk, want het is het eerste deel van 4 boeken. Nog veel leeswerk voor de boeg dus!

4. If the sun never sets

Farrahs hart werd 5 jaar geleden gebroken door Blake. Even verschieten dus als hij haar eerste klant wil worden als interieur ontwerper. Voor Farrah ligt het allemaal nog heel gevoelig, maar Blake wil Farrah terug, koste wat het kost. 

5. Love, theoretically

Into wetenschap, maar ook voorstander van een beetje romantiek? Dit boek heeft het allemaal. Bezige bij Elsie is helemaal into fysica. Door een bijbaantje komt ze in contact met haar grote vijand die haar plekje op haar droomuniversiteit bedreigt, maar de grens tussen liefde en haat is soms niet zo heel groot. 

6. The lesbiana's guide to catholic school

Yamilet, of Yami voor de vrienden, heeft het niet gemakkelijk op school. Ze is het enige Mexicaanse meisje op een voornamelijk witte school. De school is ook nog eens heel Katholiek en Yami valt op meisjes, geen ideale combinatie. Hoe zorgt ze ervoor dat mensen haar onthouden om wie ze echt was en niet gewoon omdat ze anders was. 

7. The cursed crown

Hoog tijd voor een beetje fantasy. Tweelingzussen Wren en Rose hebben beide recht op de kroon en worden samen koningin. Klinkt als de ideale oplossing, maar al snel zorgen intriges en zelfs een eeuwenoude vloek ervoor dat de band van de zussen op de proef gesteld wordt. 

8. The iron vow

Nog wat fantasy bij tip nummer 8. Het is het laatste boek uit The Iron Fey serie en het lot van Nevernever en de rest van de wereld staat op het spel. Lukt het Meghan en haar kompanen om in een universum vol nachtmerries de wereld te redden? 

9. Wolfsong

In Wolfsong volgen we het leven van Ox. Hoe zijn vader hem achterlaat, hij een nieuwe vriend maakt, maar die ook weer kwijt kan raken. Wolfsong heeft zo wat alles: spanning, liefde, weerwolven en queerness. 

10. The ballad of songbirds and snakes

Waar zijn die Hunger Games stans? Suzanne Collins is back. We keren voor dit verhaal terug in de tijd naar de 10de editie van de hunger games. Snow, die toen helemaal nog geen president was, moet de eer van zijn familie redden en zorgen dat de kandidaat die hij mentort deze hongerspelen wint. Lees het boek maar snel uit, want de filmversie komt er binnenkort ook al aan! 

Leesvoer genoeg! Dit lijstje is origineel allemaal in het Engels geschreven, maar de meeste boeken zijn ook in het Nederlands beschikbaar.

12 juli 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69