Jonge doeners

1 jaar STADHUIS

25 juni 2018
Door: MIJNLEUVEN
Een jaar vol beleving in STADHUIS, dat vertel je niet in een paar woorden.

Meer ruimte voor jonge doeners waar plannen worden gesmeed én ondersteund. Redenen genoeg voor mijnLeuven om een stuk stadhuis te kapen! Met deze plek in het midden van de stad werd deur wagenwijd opengezet. Een laagdrempelige ruimte waarin jongeren kunnen samenkomen, ontdekken én organiseren. In maart 2017 werd STADHUIS feestelijk geopend en nu, een dik jaar later, heffen we het glas opnieuw. We kijken met een goed gevoel terug op wat deze plek heeft betekend en werpen vol vertrouwen een blik op de toekomst. 1 jaar STADHUIS: het verslag!
Tekst: mijnLeuven

Najaar 2016: De roep om meer ruimte voor jongeren klinkt steeds luider. Er is duidelijk nood aan een vrije ruimte waar jongeren kunnen denken, dromen en doen. Een plek waar ze de kans krijgen hun organisatietalent te ontplooien en tegelijkertijd instant advies kunnen vragen aan experten. mijnLeuven laat zijn oog vallen op de leegstaande rechtervleugel van het stadhuis van Leuven en start de onderhandelingen met de stad.

Winter 2016/2017: Een overeenkomst wordt gesloten. De benedenverdieping en de bovenste 2 verdiepingen worden ter beschikking gesteld van mijnLeuven. Een ontmoetingsruimte op het gelijkvloers, een atelier op de 2e verdieping en een coworking space onder het dak worden ingericht. Het stadhuis van mijnLeuven, ofwel STADHUIS, wordt een huis voor jonge doeners, makers en organisatoren.

Plannen worden gesmeed en nieuwe initiatieven worden opgestart

Voorjaar 2017: In maart wordt STADHUIS met een groot feest geopend. De aanwezigheid van veel jongeren toont meteen het enthousiasme over deze ruimte en dit trekt zich moeiteloos door in de eerste maanden.
De ontmoetingsruimte wordt de uitvalsbasis van tal van jongerencollectieven zoals FABRIK, GROEF en Vloer1. Ze komen hier vergaderen en brainstormen en vinden er altijd wel iemand van mijnLeuven om meteen gerichte vragen te kunnen stellen. Plannen worden gesmeed en nieuwe initiatieven worden opgestart. Ondernemersdromen worden bediscussieerd tijdens de verschillende How Do They Do It’s en ’s avonds wordt de ruimte meermaals omgetoverd tot een intieme concertzaal.
Begin juni claimen de eerste 2 ondernemerde collectieven hun bureaustoel in de coworking space. Onkruid vzw en Fluens vinden hier naast werkruimte ook inhoudelijke ondersteuning.

Zomer 2017: Iedereen is op vakantie, maar STADHUIS blijft volk lokken. Naast de vaste openingsuren is het een graag gebruikte plaats voor persoonlijke initiatieven. Zo komt bijvoorbeeld 3DO radio, een programma op Radio Scorpio, 2 maanden lang uitzendingen opnemen op locatie in STADHUIS. In het atelier vinden 5 kunstenaars een zomerplek waar ze 2 maanden lang kunst maken met de expo ‘Broeikas’ als resultaat. Prima naam, want de zomer maakt van STADHUIS een creatieve broeihaard.


Er is een pak diversiteit, kunde en vooral jeugdig enthousiasme aanwezig

Najaar 2017: De toon is duidelijk gezet. De vaste waarden vinden makkelijk hun weg terug en ook nieuwe activiteiten worden verwelkomd. We tekenen elke vrijdagavond tijdens de Drink & Draw sessies, uiteraard met een pintje erbij. Ook het thema ‘ondernemende jongeren’ krijgt een nieuwe boost want het BAAS-project strijkt neer in STADHUIS. Tijdens deze maanden wordt er uitvoerig gesleuteld aan tal van ondernemersdromen. Inhoudelijke sessies, talks, een ‘pitch-event’ én persoonlijke coaching, alles komt aan bod!
Ondertussen gaan in het atelier een aantal nieuwe projecten van start. We verwelkomen o.a. vier jonge kunstenaars van de Artistieke Opleiding in De Wijnpers die hier anderhalve dag per week hun kunstlessen in praktijk zullen omzetten. Jonna vzw en erfgoedcel slaan dan weer de handen in elkaar om een heus kostuumproject op te starten: Kostuum in LAB ziet het levenslicht.
De bedrijvigheid in de coworking space is trouwens prachtig om te zien. Met een architect, een animatrice/illustratrice en een organisatie die Urban workshops organiseert is er een pak diversiteit, kunde en vooral jeugdig enthousiasme aanwezig.

Winter 2017/2018: Het draait hier op volle toeren. Het is winter en dat betekent sfeer, lichtjes en… een kerstmarkt! Jonge makers organiseren een eigen pop-up versie van de befaamde kerstmarkt van Leuven, waar ze hun zelfgemaakte gadgets als ideaal last-minute kerstcadeau verkopen. Onder de vleugels van BAAS Leuven wordt er dan weer een nieuwe reeks razend interessante How Do They Do It sessies in gang getrapt. Na intensieve voorbereidingsweken werden de 20 BAAS’ers van dit jaar geselecteerd en zij schakelen nu een versnelling hoger. Dromen worden doelen.
Ook het creatieve luik blijft vertegenwoordigd. We leren mallen maken met Merijn en de 16-jarige Roosmarie geeft een workshop Snailmail. Excuseer, Snailmail? Wel, dat is echte post. Authentieke, zelfgemaakte postkaartjes.

Voorjaar 2018: Ligt het aan de lente, of waar komt anders al die bedrijvigheid vandaan? In het atelier wordt koortsachtig naar verschillende ontknopingen toegewerkt. De vier meisjes van De Wijnpers organiseren voor het eerst helemaal zelf een expo, Artopia genaamd. De opkomst en de prachtige fotoreportage achteraf stellen alvast niet teleur. Ook Kostuum in LAB kent zijn hoogtepunt met een tentoonstelling – en een parade door de stad - tijdens Erfgoeddag. In de coworking space vinden 2 bureaustoelen een nieuw achterwerk: fotograaf Ivan Setta (19) en schrijver Giuseppe Minervini (23).
Het gelijkvloers wordt dan weer ingepalmd door 5 scholieren van De Ring. Met de begeleiding van de mijnLeuven-Cheque startten zij een nieuw vinyl-collectief op, gepassioneerd door Roots, Reggae en Dub. En laat hen nu net de muziek voorzien op het verjaardagsfeest van STADHUIS. Mooie tijden, schol!

25 juni 2018
Door: MIJNLEUVEN