Buitenland

Yasmine kreeg een beurs om in Japan te studeren

5 maart 2015
Door: MIJNLEUVEN
Yasmine studeert Japanologie en zakt voor een jaar af naar Japan.

Yasmine De Backer (23) kreeg de kriebel voor het buitenland te pakken toen ze na haar laatste jaar op de middelbare school met A.F.S. een jaar lang op uitwisseling ging naar China. Nu, 6 jaar later, studeert ze Japanologie aan de K.U. Leuven. In haar ogen het ideale moment om af te zakken naar Japan en er een jaar te studeren aan Kobe University.

“Vorig jaar, in mei 2014, was het zover. Na 3 jaar hard werken tijdens mijn bachelor opleiding Japanologie kreeg ik te horen dat ik een beurs kreeg om in Japan te studeren en dat ik was toegelaten tot Kobe University. Een absolute must do in mijn ogen! Niet gaan was in mijn ogen absoluut geen optie. Dus nam ik voor de tweede keer afscheid van België en vertok ik in september 2014 met veel goede moed naar Japan.”

OOK IN JAPAN WORDT GESTUDEERD
“Op Kobe University gaat alles er heel gewoon aan toe, net zoals dat in elke andere universiteit zou gebeuren. Het grote verschil met België is alleen dat je in Japen zeer hard moet werken om in een goede universiteit binnen te geraken. Zo moet je voor iedere mogelijke universitaire opleiding een ingangsexamen afleggen. Gelukkig valt het allemaal goed mee eens je een universiteit binnen geraakt. Ik zou zelfs durven zeggen dat mijn slaagkansen hoger zijn dan in België! Het grootste deel van de lessen wordt bijvoorbeeld ook gequoteerd op aanwezigheid, tussentoetsen, taken… Een mislukt examen is dankzij deze regeling dus minder erg. Ik studeer hier net als in België Japans, maar ook Chinees en Koreaans. Dat is behoorlijk wat taal, maar dat vind ik niet erg. Ik vind het zelfs zeer interessant. Bovendien zijn de lessen heel interactief.”

KOBE, MIJN STAD
“Ik studeer niet alleen in Kobe, ik verblijf er ook. Kobe is naast de hoofdstad van de Hyogo prefectuur (bestuurlijk onderdeel in Japan, nvdr.) ook een belangrijke havenstad die dichtbij Osaka gelegen is. De stad is omsloten door bergen in het noorden en de Baai van Osaka in het zuiden. Het centrum is relatief nieuw door de heropbouw na de grote aardbeving van 1995. Kobe staat bekend om zijn hippe imago met veel winkels, eetgelegenheden en uitgaansmogelijkheden. Ik vind het hier zeer aangenaam om te wonen. Niet alleen omwille van de vele opties, het is er ook niet al te druk. Bovendien ligt Kobe heet centraal in Japan! Wat wel vervelend is, zijn de vele steile hellingen. Maar daar wennen je benen wel aan.”

Sommigen Japanners gaan voor Kerst op zoek naar een lief zodat ze die dag niet alleen hoeven te zijn
- Yasmine

SEIZOENSPRIKKELS
“Japanners genieten met volle teugen van de seizoenen. Niet dat we dat in België niet doen, maar in Japan gaan ze er veel bewuster mee om. Het fenomeen Momijigari bijvoorbeeld, het gaan kijken naar de herfstbladen. Vooral dan die van de Japanse esdoorn, die op dat moment op z’n mooist is. Kyoto is hiervoor dé stad bij uitstek. En omdat Kobe niet ver van Kyoto ligt, ben ik dus ook een kijkje gaan nemen. En wat was het de moeite waard! Alleen jammer dat er zoveel volk was… Gewoon al om een brug over te steken was er al een wachtrij. Nog erger dan de wachtrijen bij attracties in pretparken of populaire restaurants, waar je soms wel 3 tot 4 uur kan staan aanschuiven. Och ja, ik kijk alvast uit naar de Hanami, het kersenbloesem kijken!”

KERST EN NIEUWJAAR
“Tijdens de feestdagen ben ik naar Fukuoka geweest, een stad in het zuiden van Japan, op het eiland Kyushu. De kerst- en Nieuwjaarsperiode is een moment waarop je weleens heimwee begint te krijgen en je je vrienden en lief begint te missen. Het feit dat de feestdagen in Japan heel anders gevierd worden dan in België helpt op zo’n moment niet echt. Kerstmis bijvoorbeeld, dat wordt in Japan doorgebracht met je vriend of vriendin. Niet met je familie. Sommigen gaan zelfs net voor Kerst speciaal op zoek naar een lief, zodat ze met Kerstmis niet alleen zijn. Ongelooflijk! En wanneer we in België tijdens Nieuwjaar samen aftellen en naar vuurwerk gaan kijken, wordt er in Japan rustig gevierd met de familie, voor TV. Ook wordt er op oudejaarsavond een bel geluid in boeddhistische tempels. 108 keer, en dat om exact middernacht. Een mens heeft volgens het boeddhisme zogezegd 108 zonden, en door het luiden van de bel zouden die verdwijnen. De volgende ochtend gaan de Japanners voor de eerste keer in het nieuwe jaar op schrijnbezoek (hatsumode). Tijdens het schrijnbezoek dit jaar, was het zelfs hard aan het sneeuwen in Fukuoka, iets wat heel zeldzaam is.”

NIET IEDEREEN LOOPT ERBIJ ALS EEN ANIME FIGUUR

“Japan wordt vaak voorgesteld als een gek land, waar de meerderheid van de mensen in excentrieke kostuums rondloopt. Wel, eigenlijk zijn de meeste mensen hier heel normaal. Het verschil zit hem in het feit dat alles kan en mag tijdens speciale gelegenheden of feestjes. Ik denk dat Belgische jongens zich niet snel in een meisjesuniform zouden hijsen, terwijl dat voor Japanse jongens op dit moment de meest populaire verkleedoutfit is, inclusief pruik en make-up.”

Een meisjesuniform is voor Japanse jongens de meest populaire verkleedoutfit, inclusief pruik en make-up
- Yasmine

NIET TWIJFELEN, GEWOON DOEN!
“’Naar het buitenland gaan, dat is toch niets voor mij?’ Dat denk je maar. Ik kan het iedereen ten zeerste aanraden. Je leert niet alleen jezelf beter kennen, op uitwisseling verbreed je ook je kijk op de wereld. Je maakt vrienden voor het leven en tegelijkertijd ook hele mooie herinneringen. Een kans die je niet mag laten liggen. Als Belg heb je trouwens vaak nog een extra voordeel: een talenknobbel. De verscheidenheid in uitspraak van het Frans, het Engels en het Nederlands helpt ons om een extra taal beter te leren beheersen. Doen dus!”

5 maart 2015
Door: MIJNLEUVEN