Mening

Jongeren over het ideaalbeeld én hun zelfbeeld

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Mag het wat meer zijn? Of liever nog wat minder?

De media staan bol van de verhalen over jongeren. Het lijkt alsof elke volwassene wel een mening heeft over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Terecht of onterecht? mijnLeuven laat jullie ‘mediawatchen’ en geeft je recht van antwoord op thema’s die brandend actueel zijn. Deze keer aan het woord: leerlingen van de 2de graad van het Centrum Deeltijds Onderwijs Campus Redingenhof.

Met dank aan:Armen, Maxim, Ronald, Robin, Eva, Sherali, Kristof, Marko, Shana, Marceline, Lauren, Angela, Sandy en Steven van de 2de graad van het CDO KA Redingenhof.
Tekst en begeleiding: mijnLeuven

Dat jongeren hun uiterlijk belangrijk vinden, weet iedereen. Maar zijn jongeren eigenlijk tevreden over hun eigen lichaam? Hoe kijken ze naar de (bijna) perfecte filmsterren en muzikanten op tv en in magazines? En hoe staan jongeren tegenover plastische chirurgie? Deze en nog vele andere vragen legden journalisten van het reportagemagazine Koppen (VRT) voor aan 457 jongeren tussen 15 en 18 jaar.

Uit hun onderzoek blijkt dat jongens vaker tevreden zijn over hun lichaam dan meisjes. 1 op 5 meisjes zou dan ook plastische chirurgie overwegen om er beter uit te zien. En bijna één derde van de meisjes schaamt zich over bepaalde lichaamsdelen. Die onzekerheid zou volgens de reportage vooral voortkomen uit het feit dat jongeren niet meer weten wat een ‘normaal’ lichaam is. De huidige generatie jongeren groeit op met videoclips en modemagazines waarin vooral veel bijgewerkte beelden verschijnen en weinig echte lijven.

Ook jongens besteden veel aandacht en tijd aan hun looks

mijnLeuven wilde weten hoe Leuvense jongeren dit ervaren en trok daarom naar de leerlingen van de 2de graad van Centrum Deeltijds Onderwijs Campus Redingenhof. Nadat de leerlingen de reportage van Koppen bekeken hadden, deden we een korte steekproef. Inderdaad, ook in deze groep zijn meisjes onzekerder over hun lichaam dan jongens. De meisjes vertellen dat ze het belangrijk vinden om er goed uit te zien om aandacht te krijgen van jongens. De jongens, daarentegen, vinden het onterecht dat de meisjes zich onzeker voelen. Volgens hen maken ze zich vooral te snel en te veel zorgen over hun uiterlijk.

Aarzelend geven enkele jongens toe dat ze eigenlijk soms ook onzeker zijn over hun uiterlijk. En dat ze toch ook wel veel aandacht en tijd besteden aan hun looks wanneer ze als vrijgezel uitgaan. Hoewel dat ze over het algemeen best tevreden zijn met hun lichaam, zouden sommige jongens toch ook liever wat breder gebouwd zijn.

Er mogen wat meer realistische beelden verschijnen

Plastische chirurgie om het perfecte lichaam te bekomen, is duidelijk niet aan de orde bij de leerlingen van het Redingenhof. Ten eerste vinden ze een plastic lichaam echt niet mooi. Maar bovenal vinden de jongeren datje altijd jezelf moet blijven. ‘Zijn er trouwens geen andere manieren om aan je lichaam te werken, zoals een gezond dieet of meer sporten?’, vragen de leerlingen zich luidop af.

De jongeren weten dat ze in de media vaak geconfronteerd worden met beelden van filmsterren en muzikanten die bijgewerkt zijn met Photoshop. Maar dat vinden ze niet erg. Deze beelden komen immers overeen met hun eigen schoonheidsideaal. Ze beseffen wel dat deze bijna perfecte lichamen soms een (negatieve) invloed hebben op hun zelfbeeld.

Meisjes voelen zich onterecht onzeker.

Hoewel de leerlingen eigenlijk niet echt wakker liggen van het feit dat ze in media weinig echte lichamen zien, moeten ze toch wel toegeven dat er best wat meer realistische beelden mogen verschijnen op tv en in magazines. De leerlingen benadrukken hierbij dat ze graag normale én gezonde lichamen willen zien. Ze hebben geen zin in beelden van mensen die zichzelf niet verzorgen of ongezond dik zijn.

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN