Samenleving

Checklist: vakantiewerk

8 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Wat je moet weten over bijverdienen als jobstudent.

Of je nu een nieuwe smartphone wil kopen of tickets voor een festival, een extra centje bijverdienen heeft altijd voordelen. Maar je moet er wel wat voor over hebben natuurlijk. Hoe vind je een goede studentenjob en waar moet je zeker op letten? Met de vakantie in aantocht zijn deze tips zeker welkom.

Heb jij binnenkort twee of drie maanden vakantie? Dan kan je gerust enkele dagen ‘nuttig’ besteden. Met een vakantiejob verdien je geld dat je zelf kan beheren en waarmee jouw vakantie nog leuker wordt. Je doet ook reële ervaring op de werkvloer op, dat is mooi meegenomen. Begin die cv dus al maar aan te vullen met je nieuwe communicatieve, organisatie- en verkoopvaardigheden.

MAG IK WERKEN ALS JOBSTUDENT?
Op het overheidsportaal www.belgium.be vind je alle informatie over de regelgeving rond werken als jobstudent. Wie in dit voordelige statuut wil werken, moet minstens 15 jaar zijn en voltijds onderwijs volgen. Je lessen missen om te werken, dat is uit den boze.

WAAR VIND IK EEN STUDENTENJOB?
Schrijf je in bij interimbureau's bij jou in de buurt. Door hen regelmatig op de hoogte te houden over je beschikbaarheid en je interesses maak je meer kans op een job. Je kan ook bij je favoriete winkel, kantoor of brasserie binnen springen en je contactgegevens bij hen achterlaten.

HOEVEEL DAGEN MAG IK WERKEN?
Je kan jaarlijks 50 dagen werken waarbij je minder sociale bijdragen moet betalen. Vanaf de 51ste dag betaal je de normale bijdragen. Het maakt niet uit of je drie of acht uur werkt op een dag, dit wordt als één werkdag geteld. Wanneer je werkte en hoeveel dagen je nog kan werken, hou je in het oog via www.student@work.be.

ZIJN MIJN INKOMSTEN BELASTBAAR?
Blijft je netto belastbaar inkomen onder €7.350, dan hoef je geen belastingen te betalen. Heb je vragen over die belasting, stel ze dan aan het belastingkantoor bij jou in de buurt. Houd er ook rekening mee dat als je té veel werkt, je ouders misschien het recht op kinderbijslag verliezen.

HEB IK OOK RECHTEN?
Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag je niet langer dan acht uur per dag werken en heb je om 4,5 uur recht op een pauze. Valt een feestdag tijdens de periode van je tewerkstelling, dan heb je recht op loon voor die dag. Werk je bijvoorbeeld de hele maand juli, dan krijg je ook loon op de nationale feestdag van 21 juli. Het zou kunnen dat je maaltijdcheques en een woon-werkvergoeding krijgt, maar dat hangt af van je arbeidsovereenkomst. Trouwens, als de job niet meevalt, kan je als student de overeenkomst heel makkelijk beëindigen. Je start altijd met een proefperiode van drie dagen, waarbij geen opzeggingstermijn geldt. Probeer dus eens een job uit! Wie weet is het een fijne ervaring.

STUDENT@WORK

Om je gewerkte uren in te geven op student@work heb je een pincode nodig. Pincode kwijt? Vraag deze tijdig opnieuw aan via de website van FOD Binnenlandse Zaken - https://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/identiteitsdocumenten/eid/aanvraag-pincode/. Het kan 3 à 4 weken duren vooraleer een nieuwe code bezorgd wordt. Of zoek eerst goed of je het document met je pin- en pukcode thuis kan terugvinden. De nieuwe pincode kost immers 10 euro. Je komt de nieuwe pincode na de levering aan de stad Leuven op afspraak afhalen bij de dienst bevolking. Daar wordt je nieuwe pincode dan geactiveerd op je identiteitskaart.

Tip:

  • Je kan de pincode na het activeren meteen laten wijzigen in 4 cijfers die je gemakkelijk kan onthouden.
  • Gebruik hiervoor nooit 4 dezelfde cijfers bv. 1111 of een deel van je geboortedatum.

Info:

https://www.leuven.be/pin-en-pukcode#codes-kwijt-2

8 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN