De stem van jonge ondernemers

Tijdens de beleidsavond De Stem Van Jonge Ondernemers namen een 25-tal Jonge Leuvense starters het woord over pop-up mogelijkheden in onze stad. Ze gaven aan wat ze missen in onze stad en welke rol het lokaal beleid kan/moet opnemen. 

Voor het hele verslag van deze avond klik je op de tegel hieronder.

Pop-up ruimte

Waarom een beleidsavond tussen Leuvense jongeren en beleidsmakers rond het onderwerp pop-up mogelijkheden? Omdat dit het ondernemerschapsthema was waarover MIJNLEUVEN de afgelopen jaren het meeste vragen kreeg zonder hier een sluitend antwoord op te kunnen geven. Als jonge ondernemer is het immers niet altijd makkelijk om een eigen zaak uit de grond te stampen: investeren in een handels- of horecapand is een grote en risicovolle onderneming. Fysieke pop-uplocaties kunnen een deel van dit experiment en de opstart vergemakkelijken, maar die mogelijkheden zijn in Leuven helaas nog schaars. 

Een goed gesprek tussen jonge, ondernemende enthousiastelingen en de mensen die zulke initiatieven willen stimueleren leek dus op zijn plaats. Verschillende vragen wierpen zich op. Welke pop-up mogelijkheden zijn er voor jonge starters in Leuven en is er nood aan (extra) experimenteerruimte voor handels- en horecapanden? Hoe zorg je als stad voor een overkoepelend administratief en communicatief kader waarbinnen pop-up initiatieven worden gestimuleerd? Wat is de rol van de lokale overheid om vraag- en aanbod meer op elkaar af te stemmen? En welke factoren doen de slaagkansen van genomen pop-upruimte initiatieven stijgen?

Tijdens ‘De Stem van Jonge Ondernemers’ stelden een 25-tal ondernemende jongeren deze vragen aan een aantal spilfiguren van het economische beleid in Leuven. Samen brachten ze de uitdagingen en mogelijkheden in kaart, op zoek naar oplossingen en met concrete aanbevelingen voor het lokaal beleid als gevolg

De aanwezige jongeren kregen de exclusieve kans om in gesprek te gaan met deze aanwezige beleidsmakers: 

- Dirk Vansina - Schepen van o.a. jeugd 
- Johan Geleyns - Schepen van o.a. handel
- Lalynn Wadera - Schepen van oa. economie
- Sarah Vandendael – adviseur starters bij dienst economie en coördinator LE(J)ON
- Hilde Vansteenvoort – beleidsadviseur handel dienst economie
- Ingrid Vangampelaere – deskundige economische ruimte dienst economie
- Michel Warlop – centrum manager dienst economie

Bovendien kregen zij nog een extra portie inspiratie door het introductiegesprek met David Titeca, coördinator van het Oude College uit Tienen, en Tine Mallentjer – oud-coördinator Start-Up to date van de gemeente Berchem. Het gesprek werd in goede banen geleid door Leuvenaar Michäel Cloet, initiatiefnemer achter Camping Flamingo en zaakvoerder van Bar Stan.

De Stem Van Jonge Ondernemers werd georganiseerd door MIJNLEUVEN, met de steun van Leuvense jonge ondernemers, Agentschap Innoveren & Ondernemen, EFRO en de Europese Unie.