​Met deze 6 tips organiseer jij een duurzaam event!


Tip 1: herbruikbare bekers

Organiseer je een evenement in Leuven? Dan moet je verplicht gebruik maken van herbruikbare bekers. Wegwerpbekers zijn verboden. Herbruikbare bekers kan je gratis lenen bij de stad. Je betaalt alleen de reiniging van de bekers achteraf en verloren of vernielde bekers. 

Om gebruik te maken van deze bekers moet je je organisatie éénmalig registeren via de website van de stad.

Voor meer info en aanvragen surf je naar de website van de stad.

Tip 2: catering

Ga voor vegetarische of vegan opties en maak het sexy voor je bezoekers. Er zijn massa’s lekkere alternatieven voor de klassieke hamburger. Want wist je dat een veggieburger meer dan 10keer minder CO2 uitstoot dan een rundsburger? En hey, frietjes zijn sowieso al veggie!

Investeer in een tapinstallatie voor kraantjeswater. Dit kan je zelf kopen of huren (bv. Robinetto). Het water uit onze kraan is drinkbaar, dus je hoeft geen waterflessen te laten afreizen in een vervuilende vrachtwagen. Extra tip: zorg voor lekkere siroopjes om aan het water toe te voegen. Ook daar bestaan tapinstallaties voor. Homemade limonade én minder afval op je event, hoe goed is dat! 

Tip 3: communicatie & decoratie

Elk jaar nieuwe banners maken met een nieuwe huisstijl, het oogt mooi, maar het is helemaal niet zo duurzaam. Kies een tijdloos ontwerp om bordjes zoals ‘ingang’, ‘toiletten’ en ‘EHBO’ te laten drukken. Die kan je jaar na jaar gebruiken: zo spaar je centjes én verminder je je afval. Je kan ook je bordjes delen of uitlenen aan andere events.

Je wil natuurlijk de juiste sfeer brengen op je event. Daar hoort de juiste decoratie bij. Denk dan ook het recycleren van materiaal. Ga eens langs bij de materialenbank of de kringloopwinkel. Wie weet liggen er daar wel mooie pareltjes op jou te wachten! 

Voor meer info kan je op de website van de materialenbank terecht. 

Tip 4: afvalbeheer

Sorteren, sorteren, sorteren! Zowel voor, tijdens als na je event. Voorzie voldoende vuilnisbakken en groepeer ze (rest, papier, pmd,…) zodat bezoekers meteen alles in de juiste vuilnisbak kunnen gooien. Label de vuilnisbakken ook duidelijk met de juiste kleuren (blauw voor PMD, grijs/zwart voor restafval,...). Visuele herkenbaarheid is belangrijk!

Investeer in het plaatsen van assenbakken op tafels of op andere plekken. Geloof ons: het is een heel werkje om peuken achteraf op te ruimen. Door aan assenbakken te denken, help je rokers al een heel eind om hun peuken niet op de grond te gooien! Je kan het creatief aanpakken door peukenkokers, gebruikte glazen potjes, bokalen, blikken, oude tassen, lege flesjes,… te gebruiken. 

Tip 5: mobiliteit

Zorg voor een grote fietsenparking of een duidelijk plan voor openbaar vervoer. Zo raad je mensen af om met de auto naar je event te komen. Komen bezoekers toch met de auto? Spoor ze zoveel mogelijk aan om te carpoolen door bijvoorbeeld enkel parkinggeld te vragen bij auto's met maar één of twee inzittenden. Communicatie en een duidelijk mobiliteitsplan are key! 

Tip 6: de laatste doet het licht uit!

Een event organiseren kost energie. Letterlijk en figuurlijk. Maar sta eens stil bij dat energieverbruik. Staan alle apparaten op het einde van je event wel uit? Brandt er nergens nog een licht? Staat er geen lege frigo te draaien? Al deze kleine beetjes helpen om je energieverbruik te verminderen. Wees je ook bewust over welke energiebronnen je aanspreekt. Is het bijvoorbeeld nodig om een extra generator voortdurend te laten draaien als extra energiebron? Of kan je het op een andere manier oplossen door bijvoorbeeld te werken via het vast stroomnet? Wees inventief en durf je organisatie in vraag stellen! 

Tot slot, duurzaam organiseren hoeft niet alles in één keer te zijn. Stap voor stap kan je je organisatie aanpassen en je ecologische voetafdruk verkleinen. Wees je vooral bewust van je impact op het milieu en maak zowel je organisatieteam als je bezoekers er ook bewust van. Elke kleine actie die je onderneemt, helpt onze planeet! 

Voor nog meer tips en informatie surf je naar de website van Ecofest. 

Een vraag?

Riena Exelmans

project- & concertondersteuning, welzijn, API
016 27 28 54