Cultuur

Welke 5 platen hebben de muziekgeschiedenis gemaakt tot wat hij is?

17 januari 2023
Door: MIJNLEUVEN
Van The Beatles tot Nirvana. Welke 5 platen kunnen we niet wegdenken uit de muziekgeschiedenis?

Music is food for the mind. Elke dag horen we muziek: op café, in winkels, als we het zelf spelen… Door de opkomst van streamen kan je bijna elk lied vinden, gratis of voor een zacht prijsje. We zouden niet meer zonder kunnen. Je zou je kunnen afvragen hoe de muziek die we nu kennen geworden is wat hij is. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de muziekgeschiedenis aan de hand van 5 iconische platen. 

Tekst: Ellen Hermans

THE BEATLES, SGT. PEPPER’S LONELY HEARTS CLUB BAND (1967)

The Beatles zijn misschien wel één van de meest iconische bands uit de muziekgeschiedenis. Ze maakten in hun tijd deel uit van de Britse invasie en bestormden samen met andere Britse bands de Amerikaanse hitlijsten. In de jaren 60 begonnen veel mensen te reizen en werd muziek beïnvloed van overal in de wereld: van stranden in California tot sitars uit India. Niet alleen reizen, maar ook LSD en andere drugs werden toegankelijker voor het grote publiek. Veel mensen begonnen ermee te experimenteren, ook in de muziekstudio en op het podium. Dat is ook te horen op dit album. De brave Beatles in hun mooie pakjes waren niet meer. Sergeant Pepper doorbrak de regels van een traditioneel rocklied en was een inspiratie voor veel andere artiesten.

ARETHA FRANKLIN, ARETHA’S GOLD (1969)

Aretha Franklin, ook wel “The Queen of Soul” begon haar carrière, zoals veel zwarte artiesten in die tijd, met zingen in de kerk. Haar muziek was een mix tussen gospel, soul en R&B. Ze bracht mensen in contact met andere genres dan enkel rock. Haar prachtige stem vol rauwe emotie is heel herkanbaar en ze staat erom bekend dat ze haar ziel deelde met de wereld, dat ze ergens voor stond en gaf om de mensen. Aretha was een activiste en kwam op voor mensen- en vrouwenrechten. Ze zong erover en nam deel aan protesten. Daardoor had Franklin niet enkel invloed op de muziek, maar ook op de mensenrechten in Amerika.



SEX PISTOLS, NEVER MIND THE BOLLOCKS (1977)

Op het einde van de jaren 60 werd de progressieve rock heel populair en bereikte haar hoogtepunt begin jaren 70. Het was heel complexe muziek, met lange nummers vol tempo- en themawisselingen. Tegelijkertijd probeerden country artiesten meer bekendheid te verwerven met country-pop. In het midden van de jaren 70 werd de punk heel populair. Dit genre bevatte veel maatschappelijke onderwerpen en was een uitlaatklep voor vele frustraties. Veel jongeren begonnen zonder achtergrondkennis van muziek en met inspiratie van de Sex Pistols een eigen punkband. De punk is vaak simpele muziek met niet meer dan drie akkoorden.

MICHAEL JACKSON, THRILLER (1982)

Na de op- en ondergang van disco in de jaren 70 en 80 kwam er een nieuwe golf van post-disco, dance-rock en elektronische dansmuziek, ook wel gekend als modern rock. De digitale opnames werden een grote hype. De jaren 80 worden gekenmerkt door de synthesizer en andere niet-traditionele instrumenten. Later in het decennium werden ook R&B, rap en hiphop heel populair. Een van de meest succesvolle popartiesten ooit is Michael Jackson ook wel de “King of Pop” genoemd. Door het grote succes van Michael Jackson speelde MTV meer muziekvideo’s van zwarte artiesten en radio’s speelden steeds meer R&B. Ook vrouwelijke artiesten verschenen meer op het toneel. De muziek van de jaren 80 werd gevarieerde muziek met een breed aanbod waar de volgende decennia op verder gebouwd werd.

NIRVANA, NEVERMIND (1991)

In de jaren 90 bleef de elektronische muziek van de jaren 80 populair, maar er kwam ook een heropleving van oudere muziek uit de jaren 60 en 70. Nevermind van Nirvana was een mix tussen punk, grunge, alternative rock en punk rock. De band zette deze genres terug op de muzikale kaart, vooral de grunge. Iedereen vond het gebruik van de akoestische gitaar briljant. Het nieuwe aan Nirvana was dat je met enkele akkoorden en weinig instrumenten toch een heel lied kon maken. Ze gingen terug naar de basics: drum, gitaar en bas. Veel jongeren konden zich vinden in Nirvana’s muziek. Nirvana was ook het moment waarop de ‘nieuwe generatie’ muziek begon over te nemen.


Voor dit artikel ging ik langs bij verschillende platenwinkels in Leuven: Keineig, Flugzeug en Bilbo. De drie platenwinkels zijn leuke en gezellige plaatsen om te zijn, waar je veel nieuwe muziek kan ontdekken. Dus wie geïnteresseerd is in cd’s, platen, of gewoon muziek, moet zeker eens een kijkje gaan nemen.


17 januari 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69