Jonge doeners

"Wees ambitieus, maar stel geen té hoge eisen"

15 november 2022
Door: MIJNLEUVEN
Anton Driesen vroeg enkele jaren geleden met zijn collectief Groef subsidies aan en organiseerde heel wat evenementen in Leuven.

Zit je al een tijdje te broeden op een eigen projectplan en zoek je daar extra centen voor? Dan ben je bij JINT vzw aan het juiste adres! We nodigen hen op 15 november uit bij ons voor een Masterclass subsidies cashen. Anton Driesen vroeg enkele jaren terug met zijn collectief Groef ook subsidies aan. We zaten met hem samen om meer te weten te komen over de do's en don'ts van subsidies en organiseren. 

Tekst: MIJNLEUVEN / Foto's: Jente Waerzeggers & Jonas Reubens

Hey Anton, vertel nog eens hoe Groef precies tot stand is gekomen?

Anton: “Ik heb Groef een vijftal jaar geleden met enkele vrienden opgestart. Ons eerste idee was om een feestje te organiseren, waarin we kunst en muziek wilden combineren. Om dat te regelen, zijn we eigenlijk meteen bij MIJNLEUVEN gaan aankloppen. In het begin waren we heel ambitieus, we wouden er een gigantisch festival van maken met een hele hoop artiesten, maar dat enthousiasme hebben we toch een beetje moeten temperen. Met de eerste financiële steun zijn we een samenwerking aangegaan met Bilbo Records en hebben we in hun platenwinkel op één avond dj’s en kunstenaars uitgenodigd. Daarna hebben we nog een paar keer clubnachten georganiseerd op iets grotere locaties in Leuven, zoals in een oude garage aan de Diestsepoort. Ook daar waren er telkens kunstenaars die tijdens het evenement een tentoonstelling hielden. Die succesverhalen hebben ons de moed gegeven om het verder te zetten."

Wat is daar uiteindelijk uit voortgekomen?

Anton: “Na enkele edities zijn we ons beginnen afvragen wat we nog meer konden betekenen voor de jonge kunstenaars en artiesten waar we mee samenwerkten. Hoe kunnen we meer zijn dan enkel een platform om hun werk te tonen? Als antwoord op die vraag hebben we net voor corona enkele concepten uitgeschreven en hebben we daarvoor subsidies aangevraagd bij het Europese Solidariteitskorps. Het eerste was Nomadic, waarbij we winkels zochten die hun ruimte ter beschikking stelden voor kunstenaars, met als doel een groter publiek in een meer vertrouwde omgeving in aanraking te laten komen met kunst. Het tweede waren enkele livestreams, waarin we eigenlijk gewoon carte blanche gaven aan jonge artiesten. Gelukkig waren die twee concepten perfect om uit te voeren in coronatijden, omdat het niet over grote evenementen ging.”

Waarom gingen jullie bij het Europese Solidariteitskorps aankloppen voor een subsidie?

Anton: “Dat was opnieuw via een tip van MIJNLEUVEN. We waren toen specifiek op zoek naar die meerwaarde voor jongeren en wouden breder denken dan enkel maar ‘een cool evenement’ te organiseren. We hebben daar dan hele conceptnota’s van moeten schrijven, maar het feit dat we alles eens op papier moesten neerschreven, hielp onszelf ook wel echt in het zoeken naar die meerwaarde die Groef nog kon bieden.”

Kostte het veel moeite om zo’n aanvraag te doen?

Anton: “Het was best veel werk, maar het loont wel. En er zat ook wel heel wat vrijheid in die aanvraag om zelf met creatieve ideeën af te komen. Eigenlijk is het gewoon een document met een twintigtal vragen die je moet invullen. En elke vraag laat je op een andere manier nadenken over je eigen concept. Dat gaat van: “Hoe volgt Groef de waarden van het Europese Solidariteitskorps?” tot “Wat is de precieze timing van al jullie plannen?”

We wouden breder denken dan enkel 'een cool evenement' organiseren
- Anton

En, volgde Groef de waarden van het Europese solidariteitskorps?

Anton: “Ja, maar het zijn dan ook wel vrij ‘universele” waarden natuurlijk. Het lukt wel om daar je persoonlijke draai aan te geven. En we hebben over de hele weg echt goede begeleiding gekregen van JINT (Het nationaal agentschap van het European Solidarity Corps die internationale uitwisseling en samenwerking van jongeren en jeugdorganisaties ondersteunt en stimuleert, red.) voor de aanvraag van die subsidie. Je kon alle vragen aan hun stellen en met hen afspreken om feedback te krijgen op je dossier.”

Wat vind je persoonlijk het beste dat je tot nu toe hebt kunnen realiseren?

Anton: “Zelf vond ik augustus vorig jaar wel een hoogtepunt. Toen hebben we een hele maand lang Homebound georganiseerd in een grote magazijnruimte van het Marie Thumas-gebouw aan de vaart. Daar hebben we in totaal 9 collectieven vanuit heel België uitgenodigd om samen met ons iets te organiseren. Dat ging van concertavonden samen met Inuit, tot dansavonden, skateavonden, filmavonden, … Dat was echt leuk om dat zo breed te kunnen aanbieden.”

Heb je zelf nog tips voor jongeren die nu misschien staan waar jullie vijf jaar geleden stonden?

Anton: “Ik denk dat je met zo veel mogelijk mensen moet praten over je idee, en je enthousiasme uitdragen vanaf dag één. Ambitieus zijn, maar geen te hoge eisen stellen, en gewoon eens iets proberen. Zeg gewoon: op die dag organiseren we iets, en probeer er dan iets van te maken. Trial and error!”

Groef fuseerde vorig jaar samen met Moodprint tot de nieuwe organisatie Veduta: volg hen op de Facebookpagina van Groef en hun Instagrampagina om op de hoogte te blijven van hun komende plannen!


Zin gekregen om naar de Masterclass subsidies cashen te komen? Dat kan nog! We zoomen dinsdagavond 15 november in op de solidariteits- en participatieprojecten en wat daar allemaal de (financiële) mogelijkheden zijn. En wie weet treed jij zo in de voetsporen van Habitat festival, Broeiplaats, Groef, Terboenk, Sahaba vzw en nog vele anderen. 

Praktisch:

18u00-19u30: Vrijwilligerswerk in Europa via het European Solidarity Corps

19u30-21u00: Solidariteits- en participatieprojecten

15 november 2022
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34