Jonge doeners

"We houden dingen in leven met water"

30 april 2019
Door: MIJNLEUVEN
Over wat circus, water en VAART Festival 2019 met elkaar gemeen hebben
Sarie De Cooman (15) en Herden Verhaeghe (17) zijn dit jaar de jongste deelnemers van VAART Festival, dat plaatsvindt van 9 tot 11 mei. Deze twee circusartiesten hebben hun vriendschap en bijhorende discussies proberen vastleggen in een show over water. Als dat niet indrukwekkend is! MIJNLEUVEN wou er het fijne wel eens van weten.
Tekst: Lotte Tossyn // Foto's: Bavo Nys

Hoe zijn jullie aan jullie show voor VAART Festival begonnen?
Herden: "We volgen allebei les aan de circusschool van Cirkus in Beweging in Leuven. In de productiegroep werken we momenteel aan een show rond gebreken. De productiegroep bestaat uit 11 leden en wij wilden een stukje van de show met ons twee doen met als thema water. We kregen daar zo veel inspiratie van dat we beslisten om een eigen voorstelling te maken, los van de voorstelling met de productiegroep."

En met die voorstelling zijn jullie bij VAART Festival gaan aankloppen?
Sarie: "Onze begeleider van de productiegroep vertelde ons over VAART Festival. Die avond was het de deadline om je voorstel in te dienen en geselecteerd te worden, dus na de les zijn we als gekken begonnen ons concept verder uit te werken tot een verhaal, en om 1 uur ’s nachts waren we klaar. Een uur te laat, maar daar maakten ze gelukkig geen probleem van."
Herden: "Een paar weken later mochten we op gesprek komen, en nog drie weken later kregen we te horen dat we geselecteerd waren. We waren superblij!"

We stuurden ons concept een uur te laat in, maar daar maakten ze gelukkig geen probleem van
- Sarie

Waarover gaat jullie voorstelling?
Herden: "De voorstelling gaat over onze vriendschap. Het verhaal start met twee vrienden, en dan ontstaat er een conflict. We gaan op zoek naar een manier om het conflict op te lossen en er sterker uit te komen, met meer vertrouwen in elkaar."
Sarie: "Daartussen is er veel water: we houden dingen in leven met water, plagen elkaar met water en beelden tijdens onze luchtacrobatiestukken zelf water uit."

Hoe verliep de samenwerking met de mensen van VAART?
Sarie: "Goed. Nadat we geselecteerd waren, volgde er een dag waarop we de andere deelnemers leerden kennen. 4 mei gaan we naar de shows van de anderen kijken. Zo kunnen we al eens voor publiek oefenen en krijgen we feedback. We konden ook gebruik maken van de repetitieruimtes van VAART en kregen tips van een coach. Daardoor is ons verhaal nu veel beter uitgewerkt."

De voorstelling gaat over onze vriendschap en de zoektocht naar een manier om een conflict op te lossen
- Herden

Wanneer kunnen mensen jullie komen bewonderen op het festival?
Herden: "We treden op op vrijdag 10/05 van 20.30 - 21.00 uur zaterdag 11/05 van 19.15 tot 19.45 uur."

Doen jullie na het festival nog iets met de voorstelling?
Herden: "We vertellen de circusschool dat we een voorstelling hebben, en zij weten wel plaatsen waar we nog kunnen optreden. Andere kleine festivals bijvoorbeeld."
Sarie: "We willen in de vakantie ook graag optreden op straat in verschillende steden, om mensen te verrassen."

VAART is een project van Artforum/Urban Woorden en fABULEUS. Het ondersteunt jonge kunstenaars tussen 15 en 25 jaar door hen een werkplek, professionele coaching én een festival waarop ze hun werk kunnen tonen te bieden.

VAART 2019 vindt plaats van donderdag 9 mei tot zaterdag 11 mei. Info en tickets op www.vaartfestival.be

30 april 2019
Door: MIJNLEUVEN