Samenleving

Waarom organiseert Leuven een prikkelarme dag op de kermis?

12 september 2022
Door: MIJNLEUVEN
Luide muziek en felle lichten kunnen voor sommigen een drempel zijn om naar de kermis te komen. 12 september ging de volumeknop omlaag en de lichten uit. Waarom? Dat zocht Esther uit.

Dit jaar, op 12 september, werd er weer een prikkelarme dag georganiseerd op de kermis, een dag waar iedereen, groot of klein, een rustigere dag kan beleven op de kermis. Op zo'n dag wordt het geluid begrensd tot 50 decibel en worden felle lichten gedimd of gedoofd. Ideaal dus voor wie iets minder graag prikkels heeft.

Tekst: Esther Deroo / Beeld: MIJNLEUVEN

De geur van oliebollen, het geschreeuw van jongeren die in de hamer heen en weer slingeren, de luide popmuziek, de honderden gekleurde lichten, het hoort allemaal bij een doodgewone septemberavond op Leuven Kermis. Het zorgt voor sfeer en ambiance!

Toch kunnen al deze dingen bij sommige jongeren, kinderen of volwassen voor een benauwd gevoel, stress, of zelfs misselijkheid zorgen. Erger nog, ze kunnen een reden zijn om niet naar de Kermis te gaan.

Daarom werden de lichten en de muziek 12 september van 16 tot 19uur gedempt. Dit is een initiatief van stad Leuven, om (prikkelgevoelige) mensen de kans te geven om de Kermis op een andere manier te beleven. De Kermis moet een plek zijn voor iedereen.

Deze beslissing van de Leuvense stad is genomen met in het bijzonder kinderen met autisme of epilepsie in het achterhoofd, maar natuurlijk is het doelpubliek echt wel iedereen die graag een rustigere kermis-avond beleeft. Ook op ‘normale’ kermisdagen worden er vaak oordopjes uitgedeeld door de CM of kan je oorbeschermers tegen een waarborg lenen.

We namen een interview af met expert Katrien Cordemans, Orthopedagoge bij Eureka Leuven. Een orthopedagoog houdt zich bezig met de behandeling van kinderen en jongeren die in hun dagelijks leven geremd kunnen worden door bv. leerstoornissen.

Wie bent u?

Katrien: "Ik ben Katrien Cordemans, orthopedagoge bij Eureka Leuven. Ik werk al 23 jaar en heb dus al heel wat ervaring met kinderen met (leer)stoornissen. Naast mijn werk hier op school, geef ik ook naschoolse begeleiding aan kinderen met leerstoornissen die in gewone scholen zitten, en een uur per week extra begeleiding krijgen."

Wat is Eureka Leuven?

Katrien: "Eureka Leuven ondersteunt leerlingen en hun netwerk in het leren omgaan met leerstoornissen. Je kan ons vinden op de Diestsesteenweg te Kessel-Lo. Eureka onderwijs is een kleine erkende, niet gesubsidieerde school met aanbod 2de leerjaar t.e.m. 2de middelbaar voor getalenteerde leerlingen met leerstoornissen. Mensen komen bij ons terecht voor diagnose en advies, maar kunnen ook school volgen.

De leerlingen komen gemiddeld twee schooljaren en komen vanuit heel Vlaanderen. Net zoals in het regulier onderwijs volgen ze de gewone leerplannen. Wij leren kinderen om ambassadeur te worden van zichzelf. Sta in je talent, maar ondersteun wat niet lukt. Wat werkt in onze school, verspreiden we in heel Vlaanderen en daarbuiten! Zo helpt Eureka ADIBib meer dan 30 000 leerlingen aan noodzakelijke gratis leermiddelen. En via eurekaleuven.be verspreiden we meer dan 600 video’s rond leren leren. Hier krijgt het kind begeleiding op maat en leert het omgaan met zijn of haar leerstoornissen, om daarna terug te stromen naar het traditionele onderwijs."

Wist je al dat er dit jaar een prikkelarme dag op de kermis georganiseerd wordt?

Katrien: "Ja, ik had gehoord dat er dit jaar terug eentje zou zijn. Ik weet ook wat het inhoudt, namelijk dat de muziek minder hard staat en dat de lichten gedempt worden. Ik vind het een heel positief initiatief.

De kermis is een moeilijk betreedbare plek voor kinderen of jongeren die prikkelgevoelig zijn en hierdoor snel overprikkeld worden. Het kan heel hard afschrikken, vooral voor ouders die schrik hebben voor de reactie van hun kind op de drukte. Al wil het kind er misschien dolgraag naartoe, zullen de ouders misschien toch verkiezen om niet te gaan. Ook als ouders meerdere kinderen hebben, en eentje met bijvoorbeeld ASS, krijgt heel de familie geen kans om samen naar de kermis te gaan. Met een prikkelarme dag kan Leuven gezinnen de kans geven om allemaal samen de kermis te bezoeken.

Nog belangrijker vind ik dat zo’n prikkelarme dag niet enkel leuk is voor kinderen met een specifieke stoornis, waaronder ASS, maar ook voor een breder publiek: iedereen die liever niet te veel geluid of licht heeft en toch wil gaan naar een evenement."


Bepaalde maatregelen die ze nemen zijn: het geluidsniveau beperken tot 50 decibel en het dimmen van flikkerlichten, waarom zouden ze net deze maatregelen nemen?

Katrien: "De luide muziek en flikkerlichten zorgen op zich voor extra sfeer en ambiance, maar voor hoogsensitieve kinderen en jongeren komt elk geluid extra hard binnen. Kinderen met ASS kunnen er al letterlijk misselijk van worden voordat ze aan een attractie hebben deelgenomen. Flikkerlichten kunnen mogelijks epilepsieaanvallen triggeren en sommige kinderen zijn bang van felle geluiden of lichten. Daarom zijn het net deze twee maatregelen die genomen worden.

Natuurlijk is van 16u tot 19u niet zo lang, en is een maandagavond misschien niet de meest vanzelfsprekende avond om naar de kermis te gaan, maar die 3 uurtjes inlassen is al een goede eerste stap. De uitvoering ervan moet natuurlijk nog geëvalueerd worden om te zien of het echt een verschil maakt. Voor mij heeft het ook een beetje een symbolische betekenis. Het toont dat Leuven moeite wil doen om inclusief te zijn.

Het uitdelen van oordopjes op andere dagen vind ik ook heel goed. Zo krijgt iedereen de kans om zich af te schermen van te veel geluid."

Zijn er nog initiatieven die Leuven zou kunnen ondernemen om bepaalde evenementen/plaatsen toegankelijker te maken voor snel prikkelbare mensen?

Katrien: "Dat denk ik wel. Ze zouden bijvoorbeeld rustigere zones kunnen inlassen. Op festivals zie je dat al vaker, dat er plekjes zijn waar je even kan bekomen van geluid. Dit vind ik heel goed en het maakt festivals laagdrempeliger voor mensen die minder goed met drukte kunnen omgaan.

Vandaag de dag is het ook wel een beetje een trend om alles nog groter, luider, en belichter te maken. Hiermee opletten zou ook al heel wat doen. Ook oordopjes blijven uitdelen blijft een must."

12 september 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69