Van pool tot evenaar en alle smaken daartussen

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Van pool tot evenaar en alle smaken daartussen

Ze zeggen altijd dat de Belgen geboren worden met een baksteen in de maag. Maar als je even een lijstje maakt van alle Belgische topchefs, dan kan je concluderen dat er naast die baksteen ook nog plaats is voor heel wat culinair lekkers. Dat smaakvol eten grenzen overschrijdt bewijzen de lekkerbekken uit klas 1C van het Mater Dei Instituut. Zij stellen jullie enkele (inter)nationale keukens voor waarvan jullie zelf kunnen genieten in het Leuvense centrum.

Met dank aan: Yordanos, Robin, Hasan, Deniz, Pelin, Zal, Edon, Amira, Dilan, Femke, Kyana, Cherissa, Mira, Dawa, Jofrey, Cédric, Lise-Marie en Ilke van het Mater Dei Instituut.
Begeleiding: Matthias Van Brantegem

DAGELIJKSE KOST
“De beste keuken die er is!” Een oudere man die we aanspreken op de Grote Markt laat er geen gras over groeien en geeft meteen duidelijk zijn mening over de Vlaamse keuken. Witloof met balletjes of stoofvlees met kriekenbier en frieten, voorafgegaan door een kervelsoepje behoren tot de absolute toppers volgens de Leuvenaars die we op straat tegenkwamen. Spruitjes worden dan weer een heel pak minder geapprecieerd, vooral vanwege de bittere smaak. Welk gerecht er ook op tafel mag komen, één ding is zeker: Leuven doet z’n naam als bierstad bij uitstek eer aan. “Bij een goed gerecht hoort nu eenmaal een goede pint.”

Waar kan je dit proeven? Notre Dame-Quasimodo, Grote Markt 11, Leuven.
Alom gekend bij geboren Leuvenaars en studenten. Degelijke Vlaamse kost tegen een democratische prijs én een snelle bediening. Perfect om een kleine hap binnen te spelen als je in tijdsnood zit!

Mogelijke alternatieven:

BRIWAT?
Koriander is een kruid dat heel vaak gebruikt wordt in de Marokkaanse keuken. En dat terwijl het in België heel weinig in gerechten terug te vinden is. Tijdens ons onderzoek wist amper één vrouw te vertellen dat ze haar wortelsoep ermee afwerkt. Tel daar nog eens bij op dat je in weinig Marokkaanse gerechten aardappelen terugvindt én dat iedereen vaak uit hetzelfde grote bord eet, en het verschil met de Vlaamse keuken kan niet groter zijn. Nochtans zijn er in Leuven wel enkele Marokkaanse restaurants terug te vinden zoals Koutoubiya, Toeareg, Nour El Kamar. Zo kwamen we een man tegen die duidelijk al in één van deze restaurants was gaan tafelen en die ons haarfijn kon uitleggen wat Briwat was (een typisch Marokkaanse hapje op basis van o.a. amandelen, koriander, komijn, gember en Marokkaanse peterselie.) Een typische lekkernij die zeker het proeven waard is als je het ons vraagt!

Waar kan je dit proeven? Koutoubiya, Muntstraat 40-42, Leuven.
Dit traditioneel Marokkaans restaurant bestaat reeds sinds 1999. Hun specialiteit is handgemaakte couscous op basis van smen, een speciaal soort boter die wordt gerijpt in een terracottapot

PIZZA, PASTA OF PROSCIUTTO
Als je aan de Italiaanse keuken denkt, denk je automatisch aan heel wat typische gerechten zoals lasagne of spaghetti bolognaise. Maar Italië heeft nog zoveel meer te bieden dan alleen deze culinaire bestsellers. Zo is Italië enkele duizenden soorten olijfolies rijk die de basis vormen voor zowat elk gerecht dat je je kan inbeelden. Pizzadeeg bijvoorbeeld, dat nadien wordt afgebakken op een authentieke steenoven. Enkel zo krijg je de best mogelijke smaken in je pizza. Als je de volgende keer naar de pizzeria bij jou om de hoek gaat, check dus zeker eens of ze werken met een steenoven! Wist je trouwens dat een pizza hawaii totally not done is in Italië? Ananas op een pizza is bijna heiligschennis!

Wat het dessert betreft, bleken Leuvenaars een voorliefde te hebben voor tiramisu. Dit dessert op basis van mascarpone, lange vingers (koekjes, geen echte vingers natuurlijk), koffie en amaretto kan je ook in ‘kindvriendelijke’ versie maken werd ons verteld door een student Geneeskunde: “Je moet de koffie en amaretto gewoon vervangen door chocomelk, een aanrader als je niet zo gek bent van de sterke smaak van koffie en/of drank.”

Waar kan je dit proeven? La Stanza, Wandelingenstraat 8, Leuven Een authentiek Italiaans restaurant in de Leuvense binnenstad dat zelfs wordt aangeraden door het bekende GaultMillau. Ga zeker eens langs en laat je verbluffen door een tafel vol schotels waarin het beste van Italië ligt te sudderen.

VIVA MEXICO
Welke vorm zou jij verkiezen voor je nacho’s? De grote meerderheid van onze ondervraagden bleek verknocht te zijn aan de huidige driehoekige vorm, maar toch was er iemand die zijn nacho’s graag in de vorm van een sterretje wilde opeten. “Zo kan je nog beter de dipsaus uit het potje scheppen en smaakt het allemaal nog lekkerder!” Natuurlijk bestaat de Mexicaanse keuken niet enkel uit chips met pikante saus, maar hebben ze over de plas veel meer gerechten waarvan jullie de naam waarschijnlijk al eens hebben horen vallen. Zo vind je hier bij ons ook wel tortillas en burritos, en misschien heb je ook al wel eens gehoord van fajitas of enchiladas.

Als je Mexico zegt, denk je meteen aan de nationale drank van het land, tequila. Een heel straffe drank gemaakt van een soort cactus waar wel 40% alcohol in zit. Maar in tegenstelling tot bij ons, waar we vaak gerechten bereiden met bier, is dit met tequila niet het geval. De mensen op straat drinken dan ook liever een goed glas rode Argentijnse wijn bij hun chili con carné. Of ze blussen hun tong met een goede frisse pint als die in brand staat van de Mexicaanse pepers. Want uiteindelijk is een koele Stella Artois in Leuven nooit veraf.

Waar kan je dit proeven? La Cucaracha, Tiensestraat 21, Leuven.
La Cucaracha is Spaans voor ‘de kakkerlak’! Niet meteen de meest smakelijke gedachte, maar laat je daar zeker niet door afschrikken want dit restaurant wordt door de Mexicanen zelf verkozen als één van de betere restaurants in België.

Mogelijke alternatieven:

Wil je zelf ook op culinair onderzoek in Leuven, laat je dan zeker niet tegenhouden. Thais, Nepalees, Chinees, Vietnamees, Iers… Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het terug in Leuven. Alvast smakelijk!

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN