Van onbeschreven canvas tot levensverhaal - Jongeren vertellen over hun versierde lichaam

21 april 2016
Door: MIJNLEUVEN
Enkele jongeren deden het verhaal achter hun tattoo’s uit de doeken!

In 1991 werden de oudste tatoeages tot nog toe gevonden, op het lichaam van de bevroren Ötzi. 5300 jaar oud was hij, en dus ook zijn 57(!) tatoeages. Maar ook op Egyptische mumies, Grieken en Romeinen zijn meer dan eens tattoo’s teruggevonden. Meestal maakten ze deel uit van een ritueel of was het een manier om te rouwen, maar evengoed was het louter lichaamsversiering. En ook vandaag worden tattoo’s om heel wat verschillende redenen gezet. Intimidatie, verwerking van een gebeurtenis… En ja, soms gewoon omdat iets mooi is. Enkele jongeren deden voor jullie alvast het verhaal achter hun tattoo’s uit de doeken!

Aiko (19)
: ‘Ik heb acht tattoo’s, waarvan ik er twee in Leuven laten zetten heb. Vooral de tattoo op mijn rug en mijn zij zijn belangrijk voor mij. Op mijn rug staan twee handen die naar elkaar reiken, eronder staat ‘Mother mercy take my hand’ geschreven. Die heb ik voor mijn moeder laten zetten omdat ze overleden is. Op mijn zij heb ik twee rozen laten tatoeëren, één voor mijn broer en één voor mij. Mijn nieuwste tattoo heb ik enkele maanden geleden laten zetten, naar aanleiding van het einde van de wereld. Die vind ik het leukst. Spijt van mijn tatoeages heb ik niet echt, maar die op mijn buik is door een slechte tatoeëerder gezet. Door hem is het lettertype te klein uitgevallen.”

Zuo (17): ‘Ik heb één tattoo die in twee delen onder mijn sleutelbeen staat. Aan de rechterkant staat KM, Kong Meng, wat opa Meng betekent. En aan de linkerkant staat MK, Maa Khim, wat oma Khim betekent. Mijn grootouders betekenen meer voor mij dan mijn biologische ouders omdat zij mij hebben opgevoed.”

Cyrille (18), Jonas (19) en Stro (20): “Onze tattoo, een tractor, hebben we met onze vriendengroep bij Needle Empire in de Diestsestraat laten zetten. Het is een teken van onze vriendschap en verwijst ook naar het jaarlijks feestje dat wij samen organiseren: Traktorfest.”

Stéphanie (21): “In totaal heb ik vier tattoo’s, waarvan twee eigenlijk één geheel vormen. Op mijn rechterbeen staan twee pokémons: Togepi en Jigglypuff . Ze staan voor mijn gemoedswisselingen. Jigglypuff wordt snel boos, in tegenstelling tot Togepi die altijd gelukkig en vrolijk is. Op mijn linkerbeen staat een kat. Die heb ik laten tatoeëren omdat mijn kat even oud is als ik en dat vind ik speciaal. De tattoo op mijn dij is een appel omdat mijn bijnaam Pom is.”

Silke (20): ‘Mijn tattoo heb ik laten zetten toen ik 18 was, bijna 19. Ze staat langs mijn heup aan de rechterkant en staat er ter nagedachtenis van mijn meter die drie jaar geleden overleden is na het afleggen van een enorm zware lijdensweg. Ze heeft hard gevochten tegen borstkanker, maar herviel toen ze na haar herstel een snelgroeiende tumor in haar hoofd en longen vonden. Die strijd heeft ze niet overleefd. Door deze moeilijke periode besefte ik dat je verder moet in het leven. SHINE ON, zo luidt mijn tattoo dan ook. Ik ben er zeker van dat mijn meter het een mooi aandenken zou vinden, daarom zal ik er nooit spijt van hebben. Ik ben ook van plan om aan mijn linkerborst een nieuwe tatoeage te zetten. Omdat zowel mijn meter als mijn moeder borstkanker gehad hebben.”

Livia (18): ‘Mijn moeder, mijn zus en ik hebben alle drie dezelfde tatoeage. We hebben een gecko ‘ter bescherming’ laten zetten, maar later veranderde de betekenis van onze tattoo. Nu staat het voor de band die ik met mijn moeder en zus heb. Die van mijn mama werd 12 jaar geleden in Barcelona gezet, die van mijn zus 4 jaar geleden in Thailand. En mijn tattoo heb ik 2 jaar geleden in Dublin laten zetten. Doordat de gecko’s door drie verschillende tatoeëerders gezet zijn, zijn ze ook alle drie een beetje verschillend.”

TATOEËERDER AAN HET WOORD
Een tatoeage is iets speciaals, iets met een aparte betekenis. Het is dus niet iets wat je zomaar doet. Tatoeëerder Lorenz werkt sinds vorig jaar bij Needle Empire in de Diestsestraat en geeft ons graag wat meer uitleg over het zetten van tattoo’s.

“In principe moet je 18 of ouder zijn om een tattoo te zetten zonder toestemming van je ouders of voogd. Als je dus als minderjarige een tattoo wil, kan dat wettelijk gezien niet zonder toestemming. Of je nu 12 of 16 jaar bent, toestemming is altijd nodig. Maar! Het is natuurlijk niet omdat het kan, dat een tatoeëerder je tattoo ook zal zetten. Hij kan altijd weigeren. Er vallen bij ons in de winkel regelmatig jongeren van 16 of jonger binnen om een piercing of tattoo te laten zetten. Of we ze zetten hangt af van wat ze vragen. Als een 16-jarige bijvoorbeeld vraagt om een wietblaadje te tatoeëren zal ik dat, zelfs als het om een meerderjarige gaat, niet doen. Dat zijn het soort dingen waar je later sowieso spijt van krijgt. We willen onze reputatie hoog houden, dus gaan we bij iedere klant na of hij of zij het wel voor de juiste reden doet.”

“Ook steriliteit is erg belangrijk. Alles wat in contact komt met de klant moet steriel zijn. Dat wil zeggen dat we alles elke keer steriliseren of met wegwerpspullen werken. Na het zetten van een tattoo smeren we er een laagje vaseline over met daarover een plastiekfolie die er pas na 4 à 5 uur af mag. Daarna spoel je alles af met water, zonder zeep te gebruiken. De 2 weken die volgen moet je de tattoo nog 3 keer per dag insmeren met Bepanthol (een zalf die de huid beschermt). Dat er korstjes ontstaan is normaal, maar je mag er niet aan krabben. Je neemt ook 3 weken lang een douche in plaats van een bad en mag niet gaan zwemmen.”

BELANGRIJK!
Wil je een tatoeage zetten? Denk dan hier even aan!
- Een tattoo staat voor eeuwig op je lichaam. Denk er dus lang genoeg over na.
- Denk na over de plaats van je tattoo. Als je later een job hebt, zijn zichtbare tattoo’s vaak niet oké.
- Zoek uit welke tatoeëerder een goede reputatie heeft en dus betrouwbaar is.


21 april 2016
Door: MIJNLEUVEN