Van muziek naar media: de creatieve reis van Maarten Dascotte
Maarten Dascotte (27) is een veelzijdige freelance online creative, actief in de media- en muzieksector. Met een unieke combinatie van social media management en videografie werkt hij samen met enkele van de grootste namen in de Vlaamse muziekindustrie. In dit interview deelt Maarten zijn ervaringen over hoe hij zijn carrière startte, de uitdagingen die hij tegenkwam, de projecten waar hij trots op is en zijn plekje in de coworkingspace van mijnleuven.
Tekst: Astrid Debois / Foto's: Sophie Deforce
Je beschrijft jezelf als Freelance Online Creative, wat houdt dit in?
“Dat houdt in dat ik zelfstandige ben, wat al heel maf is in die sector want het is niet vanzelfsprekend om voltijds als zelfstandige te mogen werken aan dingen die ik gewoon super leuk vind en daar dan ook nog voor betaald worden. Dus wat ik dan concreet doe als zelfstandige is de combinatie van social media management en videografie. Ik doe dit voor verschillende radiozenders, mediahuizen en artiesten. Ik werk dus vooral in de media en muzieksector. Doordat ik zelfstandig ben, kunnen ze mij gewoon inschakelen wanneer ze mij nodig hebben. Voor mij is dit de ideale combinatie van twee dingen die ik graag doe. “
Hoe ben je hiermee gestart, als ik je zo hoor lijkt me dit niet makkelijk?
“Het was inderdaad niet eenvoudig, maar ook niet onmogelijk omdat ik er zoveel plezier in had. Als je iets met passie doet en erin blijft geloven, denk ik dat je uiteindelijk op de juiste plek terechtkomt. In mijn geval had ik altijd het idee dat ik iets wilde doen in de muzieksector, maar dat ‘iets’ was in het begin nogal vaag. Door te experimenteren ontdekte ik dat ik graag verhalen vertel via beelden en muziek. Die combinatie bleek perfect te werken, en hoewel ik nooit iets in die richting had gestudeerd, merkte ik dat ik er talent voor had. Met de steun van mensen die in mij geloofden, ben ik op het juiste moment de juiste projecten en mensen tegengekomen, wat ervoor zorgde dat ik nu al vier jaar in de sector bezig ben.”
Je haalt aan dat je niets met muziek of beelden heb gestudeerd, heb je wel iets anders gestudeerd?
“Ja, ik heb eerst een bachelor event- en projectmanagement aan UCLL gevolgd. Deze studie was een uitstekende basis om creatief te leren denken. We leerden onder andere hoe je een event op een creatieve manier kunt organiseren en samenwerken. Maar na mijn bachelor voelde ik dat ik nog niet klaar was om aan de slag te gaan. Mijn interesse lag toen al sterk bij cultuur en muziek, wat me ertoe bracht om een banaba cultuurmanagement te volgen, ook aan UCLL.
Toen ik in 2018 afstudeerde, begon ik met kleine interimopdrachten, voornamelijk bij de VRT. Toch voelde ik dat ik nog zoekende was. In 2020 kreeg ik de kans bij muziekcentrum Trix om een online muziekdocumentaire te maken, en daar is de bal aan het rollen gegaan. De documentaires die ik daar maakte, waren precies wat ik wilde doen, al besefte ik dat toen nog niet volledig. Helaas stopte de bal snel met rollen door de coronapandemie, maar gelukkig bleef Trix vertrouwen in mij behouden, waardoor ik na de lockdown door kon gaan met wat ik het liefste doe.”
Door te experimenteren ontdekte ik dat ik graag verhalen vertel via beelden en muziek.- Maarten (27)
Zou je de kans die je in Trix hebt gekregen beschrijven als je grootste kans tot nu toe?
“Hier heb ik zeker wel het meeste uit geleerd. Dankzij Trix heb ik het vertrouwen gekregen dat mensen iets in mij zagen. Daarnaast was de opdracht die ik daar had gekregen exact wat ik wou doen. Terwijl ik op dat moment dat nog niet eens wist. Het was heel straf dat dat toen allemaal zo mooi op z’n plaats viel. Achteraf bekeken vind ik dat niet het mooiste eindresultaat dat ik ooit heb gemaakt, maar het was wel een heel belangrijk project.”
Wat is je favoriete project geweest tot nu toe? Waar heb je het mooiste eindresultaat geleverd, vind je zelf?
“Waar ik heel trots op ben is het vervolg van wat ik bij Trix heb geleerd, bij Radio 2. Daar kreeg ik in 2021 de kans om een eigen reeks mini-docu te maken, Achter De Artiest. Het concept was dat ik de bands achter de grootste Vlaamse muzikanten volgde tijdens een live optreden in een Vlaamse concertzaal. Dat was eigenlijk het logische vervolg op wat ik bij Trix had geleerd: dat was ook met muzikanten en mensen in de spotlight zetten die niet altijd in de spotlight staan. Het zijn de mensen die in de schaduw staan van het bekende gezicht. Dat mocht ik doen met namen als Bart Peeters, Laura Tesoro, Willy Sommers, Axelle Red en Metejoor. Echt wel de grote namen. Het was echt wel straf dat ik dat mocht doen want ik had nog niet heel veel ervaring. Ook daar weer, bij de juiste mensen het vertrouwen winnen is heel belangrijk. Het was ook weer de ideale combinatie voor mij dus ja, daar ben ik wel heel trots op.”
Ik hoor je heel veel praten over de juiste mensen kennen en vertrouwen winnen, is netwerken het belangrijkste als je begint in jouw sector?
“(lacht) Ja, eigenlijk is dat de rode draad door mijn verhaal hè? Maar ik vind netwerken zo een lelijk woord. Het is gewoon samenwerken met mensen met dezelfde passie denk ik. Als je mensen vindt die in dezelfde sector en community zitten dan zou het maar erg zijn als je dan niet kan samenwerken. Na een tijd weet je wel wat anderen kunnen en voor wat je bij hen terecht kan. Dan wordt het makkelijker om snel te beginnen schakelen en de juiste mensen te sturen als je bepaalde dingen nodig hebt. Het lijkt me dus wel echt cruciaal om veel mensen te kennen in het veld.”
Het lijkt me wel dat je graag doet wat je doet.
“Het is bij momenten uitdagend en zwaar werk maar ik vind het echt heel leuk. Als ik mezelf soms betrap op klagen dan denk ik ‘Dude, zie u hier is zitten, je mag doen waar je vijf jaar geleden alleen maar van kon dromen om te mogen doen.’ “
De villa heeft het potentieel om heel veel mensen samen te krijgen.- Maarten (27)
Waar ben je nu mee bezig? Wat komt eraan?
“Dit jaar is een apart jaar omdat ik nu ben ingeschakeld om de sociale media van Clouseau te verzorgen. Dit houdt in dat ik mee ga naar festivals en shows. Dat ik mee denk over leuke concepten die we op sociale media kunnen uitrollen. Daar ligt nu vooral mijn focus op. Ook bij radiozender De Tijdloze van Studio Brussel coördineer ik alles wat online verschijnt. De combinatie van die twee dingen vind ik super interessant omdat ik de oudere muziek in de spotlight mag zetten en daarnaast ook voor de grootste populaire hedendaagse band hetzelfde mag doen. Hier ben ik dit jaar mee bezig maar wat er daarna komt heb ik nog geen zicht op. Dat is een verrassing!”
Als freelancer kan je je werk eigenlijk overal doen, waarom heb je dan toch gekozen voor een coworking space?
“Dat klopt, ik heb veel opties. Ik kan thuiswerken, in mijn omgebouwd busje, in koffiebars, … eigenlijk overal. Maar dat zijn niet per se de plekken waar mensen met dezelfde mindset samen kunnen komen. En dat heb ik hier bij de coworkingspace van mijnleuven echt wel gevonden. De villa heeft het potentieel om heel veel mensen samen te krijgen, vooral jonge mensen. Jonge mensen die passie en goesting hebben om erin te vliegen en samen te werken. Ik denk dat die kruisbestuiving van enorm belang is. Bijvoorbeeld Sophie hier die net de foto’s heeft gemaakt, die die hier ook kan bewerken. Of ook gewoon jongeren die hier na school komen chillen. Het is echt een super coole plek om samen te komen. En ik denk dat dat het grote voordeel is van coworking, om te leren van elkaar. En het prachtige woord ‘netwerken’ om de juiste mensen samen te krijgen. En dat allemaal nog eens in het centrum van mijn Leuven in deze prachtige Villa!”
Als ik mezelf soms betrap op klagen dan denk ik ‘Dude, zie u hier is zitten'- Maarten (27)
Naast alle dingen die je net hebt opgenoemd, heb je nog redenen waarom je juist de mijnleuven coworking plekken er hebt uitgekozen?
“Ik denk dat zij heel hard focussen op jongeren samenbrengen en kansen geven. Jongeren helpen durven springen. Ook mensen zoals ik die al niet meer zo jong zijn, Ik bedoel daarmee dat ik al eerder in het werkveld zit en dat hier ook veel studenten zijn. Maar dat is juist het samenbrengen. Iedereen kan ooit wel iets voor elkaar betekenen. Bijvoorbeeld fotografe Sophie die net mijn contactgegevens vraagt: misschien kan ik ooit iets voor haar betekenen en omgekeerd. Dat is het perfecte voorbeeld van die kruisbestuiving op deze plek.”
Hoe werkt de coworkingspace juist? Voor jou dan persoonlijk?
“Het werkt als volgt; je hebt gratis, 24/7 toegang tot de Villa voor mensen die willen komen coworken. Ik heb dus ook een fysieke sleutel van de Villa en ik mag daarmee altijd binnen als ik dat wil. Dus als ik laat ’s avonds nog iets wil afwerken, of heel vroeg ’s ochtends of in het weekend kan ik dat altijd doen. En dan zet ik mij op de eerste verdieping en daar zijn twee grote bureaus aan een eiland waar je kan samenwerken. In het totaal zijn er 4 plaatsen. En dan is er ook nog een vergaderruimte, een keuken en een tuin. Je kunt dus eerst een koffietje zetten en dan kiezen waar je wilt zitten. Plus je zit in het centrum van Leuven dus je kan ook altijd een broodje gaan halen of even de stad in. Ik kan hier gewoon komen zitten en mij focussen op mijn werk. Nu nog alleen, dus er is nog veel plaats. Een wijs man zei ooit: kom erbij en... cowork in de villa van mijnleuven!”
Je kan Maarten en al zijn online avonturen volgen via Instagram op @m_ascotte.