DIY

Uitgetest: origami

7 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
De kunst van het vouwen.

Origami, je kent het wel. Het zijn die papiertjes in alle kleuren van de regenboog die je tot de meest speciale vormen kan omplooien. Maar wat doe je met al die gevouwen figuren? Je kan je kamer wel decoreren met een papieren kraanvogel, maar mijnLeuven zocht en vond een beter idee! We maakten van al die vogels en bloemen één groot kunstwerk.

Wat is origami precies?
Origami is een eeuwenoude Japanse kunst. Het woord origami komt dan ook uit het Japans. Zoals je wel al kan raden, is de betekenis hiervan papier vouwen (‘ori’ = vouwen en ‘kami’ = papier). Deze traditionele kunst heeft logischerwijs als doel om een papiertje tot een nieuwe figuur om te toveren door het op een bepaalde manier te plooien.

STAP 1
BENODIGDHEDEN

Veel heb je niet nodig: uiteraard het vierkantige origamipapier en eventueel een stappenplan om te weten hoe je bepaalde figuren moet plooien. De papiertjes zelf zijn in alle kleuren en in verschillende formaten verkrijgbaar. Voor de instructies neem je best eens een kijkje op internet. Je vindt er veel foto’s en video’s die je duidelijke instructies geven voor allerlei figuren. Daarnaast bestaan er ook boeken en apps die je kunnen helpen. Om er één groot kunstwerk van te kunnen maken, heb je ook een lege muur nodig en genoeg sterke plakband. De bedoeling is om die gevouwen vormen bij elkaar omhoog te hangen. Op die manier bekom je een kleurrijk schilderij van papier. Andere middelen om je papier op de muur te bevestigen mogen ook, maar plakband laat alvast geen vuile sporen achter. Het zou wel zonde zijn als je muur om zeep is doordat je hem eigenlijk mooier wou maken met je eigen kunstwerk.

STAP 2
DE KUNST VAN HET VOUWEN

Nu begint het echte werk. Welke figuren je plooit, kies je zelf. Of je nu een stappenplan volgt of zelf iets verzint; het kan allemaal. Wij kozen ervoor om de vlinders en vogels exact te vouwen zoals het was uitgelegd op apps voor origami. De grote oranje tak waarop deze vliegende dieren zich bevinden hebben we geïmproviseerd. Ook de rode bloemen waren een eigen verzinsel. Er zijn enorm veel mogelijkheden om figuren te maken.

STAP 3
OMHOOG HANGEN

Nu je origamiwerkjes af zijn, kan je ze ophangen op de plaats waar jij het wil. Beginnen doe je best met de papiertjes die je in het midden wil hebben. Zo kan je altijd verder en verder uitbreiden en vermijd je dat je plots te weinig plaats hebt waardoor de positie van de figuren niet meer uitkomt.

Tip: Zorg je dat stevige plakband of toch voldoende plakband gebruikt. Want anders vallen enkele papiertjes steeds naar beneden. Dat kan weleens voor frustrerende momenten zorgen en dat wil je liever niet.


STAP 4
BEWONDEREN + EVENTUEEL AFWERKEN

Als je na uren zwoegen klaar bent met alles te plooien en op te hangen, kan je eindelijk genieten van het eindresultaat en fier zijn op jezelf! Er is alleen wel een kans dat je ergens lege plekken opmerkt. Daar is maar één oplossing voor en dat is nog meer origami plooien om zo alle ongewilde gaten op te vullen.


MADEMOISELLE MAURICE

Inspiratie nodig?
Surf zeker eens naar www.mademoisellemaurice.com en ontdek de prachtige origamikunstwerken van de Franse kunstenares Mademoiselle Maurice. Ze is amper 29 jaar en nu al heeft ze haar werken wereldwijd gerealiseerd. Haar idee om aan origami te doen, deed Mademoiselle Maurice op toen ze voor een jaar in Tokyo woonde. Momenteel studeert ze architectuur in Lyon.

7 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN