Lifestyle

Tweedehands verkopen als een echte pro

24 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN
Dé manier om spullen die nog in goede staat zijn toch van de hand te doen.

Dat ene kledingstuk dat er in de winkel zo leuk uitzag, maar terug thuis toch niet echt je ding is of dat boek dat je nooit gelezen hebt. We hebben het allemaal: spullen die we niet (meer) gebruiken maar die ook niet klaar zijn voor de vuilnisbak. Maar wat doe je er dan mee? Zie hier dé oplossing: verkoop het tweedehands!
Tekst en foto’s: Moyra Delafonteyne

STAP 1: SPULLEN UITZOEKEN
Logisch natuurlijk! Kies voor spullen die je niet meer nodig hebt, maar die wel nog bruikbaar zijn. Versleten schoenen (ook al zien ze er nog heel erg leuk uit) horen hier niet bij. Soms is het moeilijk om afscheid te nemen van dingen die je al lang hebt en waar je mooie herinneringen aan hebt. Nochtans is de kans dat je ze opnieuw zal gebruiken als ze al enkele jaren in de kast liggen erg klein. En: mooie herinneringen verdwijnen niet omdat je geen materieel aandenken meer hebt! De vaste regel voor kleren is: één jaar niet gedragen, wegdoen! Speciaal voor dit artikel dook ik ook even mijn kast in, op zoek naar spullen die ik al een hele tijd uit het oog verloren was. Ik koos voor een nachtlampje en een grijze pull die ik eigenlijk nooit draag.

STAP 2: EEN KANAAL KIEZEN
De eerste beslissing die je moet maken, is of je de spullen in real life of online wil verkopen. In het eerste geval kan je kiezen voor een leuke tweedehands markt zoals Camping Flamingo of rommelmarkten zoals die van de Abdij van Vlierbeek of de zaterdagse rommelmarkt in centrum Leuven. Kies je voor de tweede optie, dan heb je een heel scala aan websites waarop je je spullen kwijt kan. Eén van de grootste in België is – uiteraard – tweedehands.be. Een account is snel gemaakt en ook de rest van de site is gebruiksvriendelijk. Als koper vind je gemakkelijk je weg en je kan snel contact opnemen via chat of mail.

Op unitedwardrobe.be kan je al je miskopen en andere kleren kwijt. De communicatie verloopt via de reacties van het product zelf. Alleen wanneer iemand je product koopt, wordt een chat aangemaakt. Bij United Wardrobe krijg je 90 procent van de prijs, de overige 10 procent gaat naar de website zelf. Niet overtuigd? Dan kan je er ook nog altijd voor kiezen om je spullen via een Facebookgroep te verkopen. Je vindt er sowieso heel wat uit regio Leuven, waardoor je je niet moet bezighouden met verzenden. Handig!

STAP 3: JE PRODUCT AAN DE MAN BRENGEN
Koos je voor een markt, dan is het vooral een kwestie van je stand op te vrolijken en je spullen goed in het zicht te leggen. Voorzie ook een spiegel! Online kan je kopers lokken met aantrekkelijke titels en mooie foto’s. Ga voor een titel die je product duidelijk omschrijft. In plaats van “pull” gebruik je beter “Warme, comfortabele pull van wol”. Foto’s zijn enorm belangrijk bij het verkopen. Zorg voor een neutrale achtergrond en goede belichting, daglicht is ideaal. Je kan ook een klein detail zoals een plantje of mooie bokaal toevoegen om de foto wat meer sfeer te geven. Hoe meer foto’s, hoe beter! Probeer eens een andere hoek, een overzichtsbeeld, eentje van dichtbij… Vergeet ook niet om eerst je product te wassen of kuisen. Verkoop je kleren, dan is het belangrijk om ook ‘aan foto’s’ te maken. Zo zien mensen hoe het kledingstuk valt en hoe het zich verhoudt ten opzichte van je lichaam. Daarnaast is een goede uitleg the key to success. Vermeld altijd de afmetingen of de maat van het product. Anders zijn eventuele kopers snel geneigd om af te haken.

STAP 4: VERKOCHT!
Een koper gevonden? Schitterend! Nu is het belangrijk dat jullie duidelijke afspraken maken over het betalen en verzenden. Bij United Wardrobe betaalt de koper eerst aan United Wardrobe. Op haar beurt betaalt de organisatie jou uit wanneer het product aangekomen is. Minpuntje is dat de verzendkosten voor eigen rekening zijn. Je rekent dit dus best bij in de verkoopprijs. Het pakket opsturen kan je doen bij Bpost. De prijs hangt vooral af van de grootte en het gewicht van je pakje. Hoeveel je precies moet betalen kan je nagaan op de website of in een postkantoor. Ik betaalde vier euro. Het meest betrouwbaar is dat de koper langskomt of dat jullie ergens afspreken.

IN ’T KORT

  • Kies items die nog waarde hebben.
  • Versleten spullen probeer je beter niet meer te verkopen.
  • Denk goed na over de prijs.
  • Kijk eens rond wat anderen vragen voor iets soortgelijks, een te hoge prijs schrikt kopers af.
  • Maak tijd voor veel en goede foto’s.
  • Zorg dat je verschillende foto’s maakt in een lichte, neutrale omgeving zonder rommel.
  • Geef een reden waarom je het product verkoopt.
  • Verkoop je een oude fiets omdat je een nieuwe kreeg, laat dit dan weten aan de verkopers. Zo weten ze dat je de fiets niet wegdoet omdat hij niet goed werkt.
24 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN