Straffe Leuvense verhalen

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Straffe Leuvense verhalen

Spannende, griezelige en huiveringwekkende Leuvense verhalen… iedereen kent er wel een paar. Sommige echt gebeurd, andere aangedikt of gewoonweg compleet verzonnen. Dat is wel vaker het geval bij stadslegendes of ‘broodjeaapverhalen’. Uit pure nieuwsgierigheid trokken de leerlingen van klas 408 van het Heilig Hartinstituut met notitieboekje en fototoestel de stad in, op zoek naar straffe anekdotes en criminele vertelsels.

Met dank aan: Thomas A., Ziboud, Wout VM., Willem, Delphine, Sophie H., Muriël, Sofie, Florence, Kelly, Wout M., Lore L., Lore V., Sien,Lucas D., Lucas VB., Abel, Vincent, Yannou, Thomas V., Andreas en Simen uit klas 408 van het Heilig Hartinstituut Heverlee.
Begeleiding: Artforum vzw (www.artforumvzw.be)

Star Wars en aliens
Iedere winkel in Leuven heeft zijn eigen verhaal. Zo vertrouwden de verkoopsters van piercingstudio ‘Jenna’ ons toe dat er een diehard fan van Star Wars bij hen over de vloer komt. In aangepaste outfit – van witte cape met lightsaber tot pikzwarte outfit met helm van Darth Vader – wil hij de winkel verlossen van het kwade. In de Apple store in de Bondgenotenlaan vertellen ze ons dat er ooit een vrouw, verkleed als man, haar beklag kwam doen. Ze maakte de winkelier uit voor seksist en verwoestte bijna heel de winkel. Er waren maar liefst tien politiemannen nodig om haar weer naar buiten te slepen! En andere vrouw klaagde dan weer dat de computer die ze onlangs had gekocht, gehackt zou zijn door aliens

De zak met de python
Iemand van de Leuvense gemeenschapswacht wist onze aandacht te trekken met het volgende gruwelverhaal: ‘Een hele tijd geleden liep er in Leuven een vluchteling rond die op elk moment van de dag een witte plastic zak bij zich had. De roddel deed de ronde dat er een python in zat. Je weet wel, zo’n grote wurgslang. Later bleek het om een heel ander soort Python te gaan. De man overviel met zijn pythongeweer een bank in de Brusselsestraat en schoot er een Leuvense studente mee neer.’

Hoe (on)veilig is Leuven?
Op het Ladeuzeplein grepen we de kans om bij enkele voorbijgangers criminele verhalen te ontfutselen. Zo vertelde een oude vrouw ons dat ze overdag beroofd werd tijdens haar boodschappenronde. En ook het jongerencafé Picasso werd al meerdere keren opgeschrikt door inbraken. Vorig jaar trof de uitbater de kassa twee keer leeg aan op drie weken tijd.

“Ja, ik wil!”
Sommige geïnterviewden toonden zich van hun meest romantische kant. Zo nam Thomas zijn geliefde Laura geblinddoekt mee naar het parkje aan de Redingenstraat. Ze klommen over het hekje en tot Laura’s verbazing stond er een tafeltje met champagne klaar, volledig versierd met theelichtjes. Op de brug nam Thomas zijn gitaar, zong hij een liefdesliedje en vroeg hij haar ten huwelijk. Waarna zij hem vervolgens vol op de mond kuste en ‘ja’ antwoordde.

‘Straffen toebak’ in de bib
Op een onweerachtige avond besloot een uitgeput blokbeest na urenlang studeren in de bib de boeken neer te leggen en naar huis te gaan. Maar toen hij door de donkere gangen liep, merkte hij dat de deuren gesloten waren. Hij werd zo radeloos dat hij het raam verbrijzeld zou hebben met een eikenhouten stoel. Om vervolgens juichend de duistere nacht tegemoet te lopen en nooit meer terug te keren.

De student en de kever
Een vriendelijke politieman vertelde ons een opmerkelijk verhaal: ‘Om de verengelsing van de Leuvense universiteit tegen te gaan, besloot een student op een dag om een Vlaamse vlag aan ‘de totem’ (ook wel gekend als de kever van Jan Fabre op het Ladeuzeplein) te hangen. Vol goede moed begon de student aan de beklimming van de kever, tot hij op een bepaald moment niet meer verder kon. Niet meer omhoog, maar ook niet meer omlaag. De brandweer bevrijdde hem uiteindelijk uit zijn benarde situatie. De student kwam er ongedeerd vanaf met een natte broek en een fikse boete!

Studentendoop met matrassen
Jaarlijks organiseren verschillende faculteiten een studentendoop waarbij de eerstejaarsstudenten allerlei plagerijen en vernederingen moeten ondergaan. Iets wat soms wel eens uit de hand durft lopen. Zo vertelde iemand ons dat er ooit een student was die, met twee matrassen rond zich gebonden, uit een raam moest springen. Het gerucht doet de ronde dat de student de val niet overleefde. Al is het helemaal niet zeker of deze student ooit echt heeft bestaan...

Leuven bastards
Niet alleen de jeugd, maar ook oudere mensen maken de straten wel eens onveilig. Zo stond de eigenares van ’t Groen Huizeke in de Diestsestraat, zoals ze dat wel vaker doet, een broodje te smeren toen plots een man op zijn scootmobiel voorbij scheurde. Hij probeerde zich tussen het terras en de broodjeszaak te wringen en sleurde daarbij het hele terras en een bloempot mee. De bejaarde zelf had op geen enkel moment door welke schade hij had aangericht en racete gewoon door. Daar stond ze dan, de eigenares…

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN