Sporten in de binnenstad

22 april 2016
Door: MIJNLEUVEN
Sporten in de binnenstad

Werken aan je conditie is belangrijk. Maar waarom jezelf naar een stinkende fitnesszaal slepen als je ook je eigen stad als persoonlijk fitnessparadijs kan gebruiken? Het kost je geen geld, de mogelijkheden zijn eindeloos en de portie gezonde buitenlucht krijg je er sowieso bij. Niets dan voordelen!

Een stad als Leuven lijkt op het eerste zicht misschien geen geweldige plek om aan sport te doen. Er zijn dan ook veel drukke straten met fietsers en bussen die een intensieve work-out wel eens in de weg zouden kunnen staan. Maar als je langer dan twee minuten nadenkt over het idee, zie je ongetwijfeld heel wat interessante locaties voor ogen. Dat de winter niet meteen het meest aantrekkelijke seizoen is om in je sportoutfit te springen, dat snappen we. Maar de vroege, donkere uurtjes betekenen wel dat je je volledig anoniem in het zweet kan werken. Hieronder alvast twee inspirerende routes die je zonder nadenken kan uitlopen.


ROUTE 1

SPORT EN EEN VLEUGJE CULTUUR

Deze route is de meest stedelijke van de twee. Beginnen doe je aan de Vaartkom, meer bepaald aan de brug ter hoogte van het Engels Plein. Vooraleer je uit de startblokken schiet, kan je best een beetje stretchen. Kwestie van goed op te warmen. Heb je het na enkele oefeningen warm genoeg? Dan kan het sporten echt beginnen. Loop de vaart af en ga langs het Openbaar Entrepot voor Kunsten (OPEK). Daar zie je tegenover jou de Sluisstraat. Loop deze straat in tot je aan de tweede straat rechts komt. Dit is het Klein Begijnhof, een geschikte plek om lunges uit te voeren! Een redelijk vermoeiende oefening, maar zeker haalbaar aangezien deze straat niet zo lang is.

Je zal merken dat het Kleine Begijnhof een bocht naar links maakt en op het einde uitkomt op de Sint-Geertruikerk. Sla hier rechtsaf en neem de tweede straat links. Goed afgeslagen? Dan bevind je je in de Mechelsestraat. Tijd om een heel stuk rechtdoor te joggen! Je passeert onderweg het Cultureel Centrum Oratoriënhof en komt uiteindelijk aan bij de Vismarkt. Ga hier naar links en sla aan je rechterkant de Augustijnenstraat in. Blijf rechtdoor gaan tot je op de Vaartstraat uitkomt. Neem hier de tweede straat rechts. In deze straat – de Rijschoolstraat – zie je op het Ferdinand Smoldersplein het gerechtsgebouw van Leuven. Een ideale locatie voor wat fitnessoefeningen. Voor het gerechtsgebouw zie je namelijk heel wat trappen die je meerdere keren op- en af kan lopen of waar je op en af kan springen. Ook kan je hier voor wat extra uitdaging nog een dertigtal squats uitvoeren. Zijn de oefeningen te zwaar, of misschien niet zwaar genoeg? Luister naar je lichaam en pas aan waar nodig. Zolang je maar aan je conditie werkt.

Klaar? Loop dan de Rijschoolstraat verder door tot aan het Mathieu De Layensplein, met de Sint-Pieterskerk aan je linkerzijde. Loop (één, twee, drie of misschien vier keer) rond de kerk en eindig op de Grote Markt. Het eindpunt van je route. Proficiat! Je hebt zonet 2 km afgelegd. Heb je er nog niet genoeg van? Gebruik dan de trappen van het stadhuis en herhaal de oefeningen die je ook aan het gerechtsgebouw deed. Na het lopen is opnieuw stretchen geen slecht idee. Kies hiervoor een rustig plekje. Aan de ingang van de Sint-Pieterskerk bijvoorbeeld.


ROUTE 2

MINDER STEDELIJK, MEER NATUUR

Tijdens deze route ontdek je de mooiste, groene plekjes van Leuven. Uiteraard op een sportieve manier. De af te leggen weg begint dan ook vlakbij het frisse stadspark, op het Herbert Hooverplein.

Net als bij de eerste route, kan je ook nu best beginnen met enkele stretchoefeningen ter opwarming. Eens je het warm genoeg hebt, is het tijd om erin te vliegen. Loop het stadspark (of Sint-Donatuspark) via de grote poort naar binnen en jog de weg af totdat je aan een splitsing komt. Hier zie je een groene reling waarop je je handen kan zetten. Het perfecte attribuut om een paar pompoefeningen uit te voeren. Hoeveel je pompt, kies je volledig zelf. Maar probeer er wel een uitdaging van te maken. Als je klaar bent met de oefeningen, sla je linksaf om niet veel later naar rechts te gaan. Doe je dat niet, dan kom je uit op de Vlamingenstraat en verlaat je het park. Dat zou jammer zijn, want ons groene stadspark heeft nog veel meer te bieden. De vijvertjes zijn daar een mooi voorbeeld van. Wanneer je dus naar rechts bent gegaan, sla je van zodra je opnieuw een splitsing tegenkomt opnieuw rechtsaf. Zo loop je langs een van de vijvers (te zien aan je rechterkant). Jog na dit pad gewoon verder rechtdoor en steek het volgende vijvertje over via de brug. Vanaf nu is de route doorheen dit rustgevende park niet zo ingewikkeld meer. Steeds rechtsdoor blijven lopen is de boodschap. Let op, helemaal op het einde moet je wel kiezen welke kant je uit wil: links of rechts. Kies op dat moment voor links. Op die manier heb je bijna rond heel het park gelopen en kom je uiteindelijk uit op de Charles Deberiotstraat. Kies hier opnieuw voor links en loop de straat uit tot je op de Naamsestraat uitkomt. Hier ga je naar rechts.

Wanneer je op het kruispunt uitkomt, zie je aan je rechterkant de Sint- Michielskerk en aan de linkerkant een straat die redelijk steil naar beneden loopt: de Sint-Antoniusberg. Het woord ‘berg’ in de naam zelf, zegt al dat het een vrij stevige klim is. Goed voor sportliefhebbers zoals jij! Loop de straat daarom niet alleen naar beneden, maar ook weer naar boven. Een oefening op zichzelf en een stevige test voor je uithoudingsvermogen. Niet onder de indruk? Probeer de Sint-Antoniusberg dan achterwaarts op te lopen. Ook een reeks jumping jacks zijn een mooi alternatief voor wie nog energie te over heeft na het op- en aflopen van deze berg. Op het moment dat je denkt ‘ik heb genoeg van die berg’, wandel je rustig naar beneden. Een goed moment om wat op adem te komen.

Beneden aangekomen, sla je aan het kruispunt linksaf. Je bent nu in de Schapenstraat.Eens je daar bent, neem je de eerste straat rechts. De Redingenstraat in. Op een gegeven moment kom je een bruggetje tegen, waarmee je de Dijle rustig trotseert. Het water overgestoken? Kies dan vlak voor de volgende brug voor het pad naar links. Zo kom je terecht in een minder bekend maar eveneens mooi park: het Dijlepark. Op het pad kom je een weg tegen die naar links gaat. Volg de weg en kom uit op een leuk bruggetje met trappen.

Ben je klaar voor wat extra oefeningen? Loop de brug dan een paar keer over (maar wees voorzichtig!). Of probeer een minuut lang zo snel mogelijk ter plekke te lopen of springen. Klaar? Volg het pad na de brug tot de splitsing en ga dan naar links zodat je weer op de Schapenstraat uitkomt. Sla aan het kruispunt rechtsaf deze keer. Na een goede 100 meter zie je aan de rechterzijde de ingang van het Groot Begijnhof. Een mooie omgeving die zich leent voor nog enkele oefeningen ter afsluiting. Een reeks tricep push-ups op een van de bankjes bijvoorbeeld. Of enkele minuten muurzitten tegen één van de mooie bakstenen gevels. Na de oefeningen nog even stretchen en... klaar! Een route van 2 km met enkele uitputtende oefeningen. Dat kan tellen.

Aan jou nu om creatief aan de slag te gaan en een gepersonaliseerde route uit te denken! En dat op basis van je eigen conditie, de spieren waar je aan wil werken en de Leuvense locaties waar je graag voorbij loopt.

22 april 2016
Door: MIJNLEUVEN