Sport

Sport in de kijker: "Fitness"

4 januari 2023
Door: MIJNLEUVEN
"Als je niet weet hoe je een toestel moet gebruiken kan je altijd vragen om hulp"

Wil je graag sporten maar weet je niet wat je wil doen of weet je wel wat je wil doen, maar niet waar? Je kan altijd naar de gym gaan om te fitnessen, om spieren te kweken of gewoon een keer met vrienden af te spreken. MIJNLEUVEN ging naar de Open Gym en naar de Basic Fit om uit te zoeken wat de voordelen zijn van beide. De Open-Gym is een gratis fitness in elkaar gezet door een studentengroep met tweedehands apparatuur in Wilsele. 

Tekst: Arne Comhaire / foto’s: Maartje Vanagt


Tristan (16): OPEN GYM

Waarom verkies je de open gym over andere fitness? 

Tristan: “Er zijn eigenlijk 2 grote redenen. De eerste reden, omdat het gewoon niet zo ver is van waar ik woon, dus makkelijk bereikbaar voor mij en de tweede reden is omdat het volledig gratis is. Het is ook meer een manier om tijd te verdoen en met vrienden af te spreken. Ik wil ook niet 24/7 in de gym zitten puur om spieren te kweken. De Open gym is ook in de open lucht, vandaar de naam, en iedereen kan er komen ongeacht de prijs.”

Hoe heb je het leren kennen en hoelang kom je hier al?

Tristan: “Hoelang bestaat het al? Haha, ik kom hier al van sinds het hier is komen staan en dat is wel al 6 à 7 jaar. Een maand voor het hier is begonnen kregen we in onze straat allemaal een brief in de brievenbus met de vraag: ”Wat zouden jullie ervan vinden als er hier een gym zou komen?” Zo heb ik het dus leren kennen. Zelf kom ik hier vooral voor de fitness, en ik probeer elke zaterdag te komen, maar soms wordt dat een woensdag of andere dagen.”

Wat kan je hier allemaal doen?

Tristan: “Je kan hier de fitness toestellen gebruiken, je kan klimmen, je kan komen boxen of worstelen in de boksring, je kan een wandeling rond de vijvers maken en eigenlijk gewoon wat je zelf wilt. Er zijn ook geen sluitingsuren, dus je kan hier komen wanneer je wil, dus ook ’s nachts. Je moet ook niet eens zelf iets meenemen, alles is hier al. Misschien nog net een fles water.”

Zou je aanraden aan andere mensen om hier te komen en waarom?

Tristan: “Als je wil beginnen met gymmen, dan raad ik het zeker aan om naar hier te komen om te kijken of je het wel leuk vindt. Zodat als je dan uiteindelijk toch niet zo graag gymt, je nog geen geld hebt uitgegeven, terwijl als je meteen naar de basic fit zou zijn gegaan, dan zou je dat geld wel hebben betaald. Als je het dan toch ziet zitten en er meer moeite in wil steken kan je nog altijd naar een betalende gym gaan.”

Ken je mensen die hier komen?

Tristan: “Ja, zelf kom ik hier met 2 goede vrienden en er komen hier ook kennissen waar ik van weet, maar die zie ik hier niet vaak wanneer ik er zelf ben, dus dat kan ik niet echt bevestigen. Ik heb hier ook al een maat gemaakt. Een vriend van mij en ik waren bezig met de benchpress en toen vroeg iemand aan ons of we mee wouden worstelen. Soms kom ik hem hier nog tegen en dan praten we even of worstelen we nog eens.”

Hoe is de community van de Open Gym?

Tristan: “Mensen helpen elkaar wel, als er nieuwe dingen worden gezet helpen sommigen met het opzetten. Ook als er dingen kapotgaan zijn er mensen die dat repareren enz.. Als je niet weet hoe je een toestel moet gebruiken en er zijn andere mensen, kan je die altijd vragen voor hulp en dan zullen ze die hulp wel bieden, maar er is geen garantie dat er altijd iemand is. Ik kende ook de eigenaars vroeger, want het was begonnen als een studentenproject. Ze kwamen soms ook aanbellen om een babbel te doen. Ondertussen is het doorgegeven aan de volgende generatie, want de oude eigenaars moesten gaan werken en hadden dus geen tijd meer.”

Over de toestellen gesproken, de staat van sommige toestellen is niet ideaal, wat vind jij daarvan?

Tristan: “Vroeger was het materiaal wel in een betere staat, maar het is beter dan niks. Ik pak soms zelf ook dingen mee, maar dan neem ik ze ook altijd terug mee naar huis. Want het gebeurd spijtig genoeg wel vaak dat er dingen worden gestolen. Ik heb zelf ook een kleine thuis-fitness, die bestaat uit een loopband, gewichten en sportbankjes, maar als ik extra gewichten wil kan ik gewoon een grote steen uit de tuin pakken en die gebruiken. Qua materialen mist er niks naar mijn mening, er is hier genoeg variatie. Er is wel wat veel lawaai, maar dat hoort ook wel een beetje bij de vibe.”

Is er nog iets dat je wilt toevoegen?

Tristan: “Als je geen zin hebt om te sporten kan je hier ook 1 of 2 keer in het jaar naar evenementen komen, met eten, drinken en een goede sfeer. En een tip voor nieuwkomers: pak vrienden mee, want met vrienden wordt alles leuker!”

Osman (16): Basic-Fit

Hoe vaak kom je naar de fitness? 

Osman: “3 keer per week, ik doe push op 1 dag, pull op een andere en leg op de laatste dag. Elke keer dat ik hier kom, blijf ik hier ongeveer 1,5 à 2 uur ongeveer. In de zomer ben ik begonnen met naar de fitness te komen, alléja ik deed het daarvoor wel al even, maar toen was ik gestopt en dan terug begonnen in de zomer. Mijn doel waarvoor ik naar de gym kom is ook om meer spieren te kweken. Het kost voor mij 32 euro om hier te komen normaal gezien, maar mijn broer betaald dat voor mij, dus dat vind ik wel gemakkelijk.” 

Waarom kom je hier en niet in de Open Gym bijvoorbeeld? 

Osman: “Omdat dit dichter bij mijn huis is en redelijk makkelijk bereik - baar via fiets of met de step. Er is hier ook goede hype muziek, wat de sfeer ook wat verbeterd en goed is voor mijn motivatie. Normaal is het hier wel vrij duur, maar omdat het voor mij door mijn broer wordt betaald is de prijs niet zo een groot probleem. Dus als ik het zelf zou betalen zou ik waarschijnlijk wel naar een minder dure gym gaan of misschien de Open Gym. Maar omdat ik al een membership kaart heb, gebruik ik die wel. Ik heb al gehoord van de Open gym, maar ik heb het nog nooit bezocht, dus misschien is dat iets voor in de toekomst. Ik zou ook wel graag mijn eigen thuisfitness willen hebben, maar aangezien ik in een appartement woon past dat niet echt. Dus misschien als ik ooit mijn eigen huis heb zou ik daar graag mijn tijd in willen steken.”

Ken je hier andere mensen? 

Osman: “Ik ken vrij veel mensen die hier komen, vaak kom ik hier ook met mijn broer, hij is een beetje mijn trainer, maar soms kom ik hier ook zelfstandig. Zelf heb ik nog geen vrienden gemaakt in deze basic-fit, maar ik spreek hier wel vaak af met vrienden. Voor nieuwkomers raad ik ook aan om de eerste paar keren te komen met iemand die de plaats, of de oefeningen al kent, want dan kunnen ze je daar al tips over geven en dan geraak je minder snel in een blessure. Het is belangrijk om een goeie vorm te heb - ben, omdat je zonder een goeie vorm sneller in een blessure geraakt.” 

Hoe is de community hier? 

Osman: “Mensen helpen elkaar veel hier. Als iets bijvoorbeeld niet lukt, heb ik mensen elkaar al vaak zien helpen. Ikzelf ben ook een paar keer recht geholpen of dat men aan mij uitlegde hoe een toestel werkt of de juiste vorm tonen. Ook als ik niet weet hoe iets werkt kan ik het altijd gaan vragen aan iemand.”

4 januari 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69