Lifestyle
Samenleving

SOS seks

11 april 2018
Door: MIJNLEUVEN
14 jongeren stellen zonder schroom de vragen waar zij mee zitten.

Seks, het is een onderwerp waar we vaak niet durven over praten. Tenzij met heel wat schaamrood op de wangen. En toch hebben we er vaak een hoop vragen over. Om het taboe te doorbreken, gingen we op zoek naar een aantal jongeren die hun vraag wél durfden stellen. Zie hier voor elke vraag een antwoord!
Tekst: Joy Kapinda / Foto’s: Jurian Cuypers
Met dank aan: Sensoa

"Vanaf wanneer spreek je over seks?"
Die grens ligt bij iedereen anders. In de Van Dale woordenboek staat: ‘geslachtsgemeenschap hebben’, maar voor sommigen is zichzelf of hun lief bevredigen ook al seks. Voor anderen is het wanneer ze voor het eerst klaarkomen of bij orale of anale seks. Het moet niet per se penetratie zijn. Seks is een kwestie van interpretatie. Je kan dat je eigen persoonlijke invulling geven.

"Is een relatie pas goed wanneer je veel seks hebt?"
Een goede relatie betekent voor ieder koppel iets anders. Dus neen, niet altijd. Seks betekent niet per se dat je meer tevreden bent over je relatie. In het begin van een relatie hebben koppeltjes gemiddeld meer seks. Maar een relatie draait om meer dan seks alleen. Communicatie, verbondenheid, respect, zelfstandigheid… het zijn allemaal dingen die een belangrijke rol spelen. Het is vooral essentieel dat jullie goed kunnen praten over jullie seksuele noden en dat jullie allebei tevreden zijn met de frequentie. Hoe vaak dat dan ook mag zijn.

"Doet het pijn als je voor de eerste keer seks hebt?"
De eerste keer seks hoeft niet pijnlijk te zijn. Maar als je gespannen bent, kan dat er wel voor zorgen dat je soms wat pijn ervaart. Dat kan verschillende redenen hebben: de vagina is te droog, de penetratie gebeurt te snel, de bewegingen zijn te ruw… Zorg ervoor dat je allebei ontspannen bent, stel elkaar gerust en neem de tijd om opgewonden te geraken. Laat elkaar ook weten wat je wil en wat je voelt. Begin bij kussen en strelen, en ga verder als je eraan toe bent. Jullie kunnen ook altijd wat glijmiddel gebruiken om ervoor te zorgen dat alles minder stroef verloopt. Lukt het niet meteen, forceer elkaar dan niet.

"Wat is goede seks eigenlijk?"
Dat is een vraag die heel wat mensen zich afvragen. En het enige antwoord op die vraag is: ‘wat jij zelf goed vindt’. Goede seks betekent voor iedereen iets anders. Voor sommigen is vooral de tedere, rustige aanpak wat maakt dat ze opgewonden geraken, voor anderen mag het er wat ruwer aan toe gaan. Belangrijk is dat je goed naar elkaar luistert en ingaat op wat zowel jij als je lief leuk vindt. Samen nieuwe dingen proberen kan ook leiden tot goede seks.

"Ik wil graag starten met de pil nu ik een liefje heb. Moet ik daarvoor naar een gynaecoloog?"
Neen, je hoeft niet langs te gaan bij de gynaecoloog vooraleer je kan starten met de pil. Ook je huisarts kan een pil voorschrijven, en dat zonder dat je daarvoor een onderzoek moet ondergaan. Een gynaecologisch onderzoek is iets waar veel meisjes schrik voor hebben, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Zo’n onderzoek is niet pijnlijk en door regelmatig op controle te gaan, kunnen afwijkingen snel ontdekt worden. Heel concreet spreidt de gynaecoloog de vagina open met een speculum (= eendenbek) zodat er een uitstrijkje genomen kan worden. Dat uitstrijkje wordt dan opgestuurd voor onderzoek. Verder onderzoekt de gynaecoloog nog de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Dat gebeurt door de binnenkant van de vagina te onderzoeken met één à twee vingers.

"Mijn eerste keer seks viel tegen. Is dat normaal?"
Veel jongeren denken dat de eerste keer seks is zoals ze dat in de films zien. Maar dat valt veel vaker tegen dan je zou denken. Toch hebben de meesten er achteraf wel een goed gevoel bij. Ook al verliep het misschien niet zoals verwacht. Wat wil je ook: als je nog nooit seks hebt gehad, ben je zenuwachtig en onzeker. Je weet niet goed hoe alles zal verlopen, wat je moet doen, wat de andere van jou verwacht. Tegelijkertijd heb je zelf ook verwachtingen en ben je misschien ook wat bang. Om zwanger te worden, een soa op te lopen… Het is vooral belangrijk dat je goed beschermd bent en dat die eerste keer gebeurt op een moment dat je dat zelf wil. Het moet een positieve ervaring zijn, waarbij je voldoende de tijd neemt voor voorspel (strelen, kussen…). Dat er ook wat geklungel bij komt kijken is niet zo erg. Je wordt er hoe dan ook beter in.

"Ik heb al vaak seks gehad, maar kom bijna nooit klaar. Hoe komt dat?"
Dat je bijna nooit een orgasme krijgt, kan verschillende oorzaken hebben. Sowieso komt meer dan de helft van de vrouwen moeilijk klaar. 14 procent krijgt zelfs helemaal geen orgasme bij het vrijen. In de eerste plaats al gewoon omdat penetratie op zich (de penis die in de vagina gaat) wel prikkelend is voor de man, maar minder voor de vrouw. Omdat zo alleen de ingang van de vagina gestimuleerd wordt, en je voor een orgasme ook prikkeling van de clitoris nodig hebt. Anderzijds kan het ook gewoon liggen aan het feit dat je zelf misschien niet goed weet waar je opgewonden van geraakt (strelen, likken, wrijven…). Of dat je zo gefixeerd bent op het klaarkomen, dat je jezelf teveel druk oplegt. Maar ook te veel seks of seks terwijl je het misschien niet per se wil, kunnen oorzaken zijn. Sta even stil bij de verschillende factoren die een invloed kunnen hebben. En praat erover met je lief. Zo kunnen jullie samen werken aan een goede manier om hiermee om te gaan.

"Ik heb de indruk dat mijn penis niet zo groot is. Heeft dat effect op de seks?"
Absoluut niet. Seks lukt even goed met een kleine penis als met eentje die wat groter is. Wie zegt trouwens dat jouw penis kleiner is dan gemiddeld? Een penis die langer is dan 5 centimeter in rust, wordt als normaal beschouwd. Bovendien is de dikte minstens even belangrijk als de lengte. Interessant om te weten is dat niet alleen penissen in allerlei formaten komen, ook vagina’s zeer erg verschillend. Het ‘goede’ aan een vagina is dat ze zich aanpast aan de grootte van haar bezoeker. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken. Komt daar ook nog eens bij dat seks meer is dan alleen werken met je penis. Je vingers, tong en lippen zijn minstens even belangrijke ‘instrumenten’.

Veel jongeren denken dat de eerste keer seks is zoals in de film. Dat valt vaker tegen dan je zou denken

"Zijn seksspeeltjes veilig?"
Ja, op zich wel. Als je ze juist gebruikt. Er zijn verschillende soorten seksspeeltjes die je seksleven wat pittiger kunnen maken, maar je moet ze wel op een goede manier gebruiken. Anders kan je jezelf of je lief verwonden. Sommige seksspeeltjes zijn trouwens ook goed voor het trainen van de spieren rond de vagina. Dat heet dan kegeltherapie. Speeltjes kunnen interessant zijn om dat ze het seksleven boeiend maken. Je probeert er wat andere dingen door. Maar ze zijn niet essentieel. Je kan je seksleven ook boeiend maken op andere manieren (meer kussen, strelen, andere posities…) Het kan ook zijn dat je lief geen voorstander is van speeltjes. En dat hij of zij het zelfs onaangenaam of pijnlijk vindt. Dring het gebruik ervan dan zeker niet op. Belangrijk om te weten: ook seksspeeltjes kunnen soa’s overdragen.Gebruik dus een condoom. En was de speeltjes na gebruik.

"Mijn lief en ik vrijen met condoom, maar tijdens de seks glijdt hij vaak af. Hoe komt dat?"
Wanneer je vrijt is het belangrijk om een condoom te gebruiken die goed zit. Zo vermijd je een heleboel problemen. Waarschijnlijk glijdt het condoom af omdat de maat niet goed is. Een condoom die te groot is, glijdt af. Een condoom die te klein is, kan scheuren. Kies dus eentje die goed past. Zorg er ook voor dat je het condoom volledig afrolt. Doe je dat niet, dan kan die tijdens het vrijen weer oprollen en van de penis glijden. Ook is het belangrijk om alleen condooms te gebruiken met een CE-label, en ervoor te zorgen dat je ze op een koele plaats bewaart.

"Mijn lief heeft veel vaker zin in seks dan ik. Hij kan daar ook lastig om worden. Is het raar dat ik niet zo veel zin heb?"
Hoe vaak je zin hebt in seks verschilt sterk van mens tot mens. De ene heeft eerder een hoog libido terwijl de andere eerder een laag libido heeft. Bovendien heeft je gezondheid, je levensstijl, je stressniveau… ook een effect op je libido. Hoe laag of hoog je libido is, zorgt vaak pas voor problemen wanneer je een relatie hebt. Zeker wanneer je eigen libido op een ander niveau zit dan dat van je lief. Toch hoeft dat op zich geen écht probleem te zijn. Soms geef jij eens toe aan je lief, een andere keer hij aan jou. Meestal ontstaan de ergernissen pas later in je relatie. In het begin zijn jullie heel verliefd op elkaar en is er voldoende zin om te vrijen. Nadien kan er sleur ontstaan, heb je misschien nood aan andere dingen… Praat er voldoende over. Als er niet over gepraat wordt, komt er geen oplossing en ontstaan er frustraties.

"Ik heb schrik om een soa te krijgen eens ik met seks begin. Is mijn angst terecht?"
Je bewust zijn van seksueel overdraagbare aandoeningen is slim. Belangrijker nog is je ertegen beschermen. Dat doe je door gebruik te maken van een condoom. Ook bij orale seks. Want ook op die manier kan je een soa krijgen. De meest voorkomende soa’s in België zijn chlamydia, genitale wratten en syfilis. Bij mannen gaat het vooral om de laatste twee, bij vrouwen het vaakst om chlamydia. Loop je toch een soa op, dan is het nodig om je hiervoor te laten behandelen bij de dokter. Doen alsof het probleem niet bestaat, is geen optie. De soa verdwijnt niet vanzelf. En je kan er ook anderen mee besmetten.

"Ik ben allergisch aan condooms. Kan ik mijzelf dan niet beschermen tegen soa’s?"
Sommige mensen zijn inderdaad overgevoelig voor rubber of latex. Waardoor je jeuk, een netelig gevoel of zelfs ongemakkelijke prikkels kan ervaren. Hypoallergene condooms kunnen dan een oplossing zijn. Die condooms worden zo behandeld dat ze minder allergie veroorzaken. Soms kan het wel zijn dat ook deze condooms toch klachten veroorzaken. Is dat het geval, dan bestaan er ook nog condooms uit Duron. Een nieuw, synthetisch materiaal. Verkrijgbaar bij de apotheek.

"Ik masturbeer vaak en heb gehoord dat dit gezond is. Klopt dat?"
Ja, masturberen kan goed zijn voor je lichaam. Maar er bestaat ook zoiets als overdaad. Toch kan het zeker geen kwaad om het te doen. Zo versterkt het bv. het immuunsysteem. Na een orgasme is het aantal infectie werende cellen in je bloed tot 20 procent hoger. Het verlaagt ook je bloeddruk. Bij meisjes helpt het tegen menstruatiekrampen en bij jongens kan het een positief effect hebben op de spermakwaliteit. Ook zou jezelf aftrekken goed zijn tegen prostaatontstekingen en kanker, omdat de spermavoorraad vaker ‘ververst’ wordt en de prostaatklier meer geledigd wordt. Verder is het een goede remedie tegen stress. Door het strelen en de opwinding komt er endorfine vrij, een hormoon die je in een euforische roes brengt. Bij het klaarkomen komt dan weer oxytocine vrij. Een hormoon dat een stressverlagend en kalmerend effect heeft.

MEER WETEN?
www.allesoverseks.be

11 april 2018
Door: MIJNLEUVEN