“POP-OFF is de springplank naar het grote podium”
Tekst: Emma Sablon
Hey Remi en Sander! Jullie zijn de twee stichters van POP-OFF vzw, wat doen jullie zo allemaal?
Remi: “POP-OFF is een aanspreekpunt voor beginnende Leuvense muzikanten, zowel bands als soloartiesten, en wij proberen al die muzikanten te helpen op eender welke manier dat ze het nodig hebben! Dit kan gaan over mensen die graag wat meer op een podium willen staan, mensen die moeite hebben met het technische aspect van muziek, mensen die op zoek zijn naar boekingskantoren of mensen die graag iets willen organiseren… Die kunnen dus allemaal bij ons terecht!”
Sander: “Inderdaad. We zijn een soort springplank naar het grote podium!”
Hoe helpen jullie die muzikanten dan concreet?
Sander: “We bieden enerzijds coaching sessies aan. Wij verzamelen een database van bekendere Vlaamse muzikanten die dan – afhankelijk van het genre en de aangesloten bands – die bands kunnen coachen. Ondertussen is bijvoorbeeld Tom Helsen al aangesloten en nog een aantal anderen ook! De muzikanten kunnen dan bijvoorbeeld een namiddag bij ons en zo’n coach terecht en dan gaan we samen kijken naar hun setlist, wat er aan veranderd kan worden qua présence, qua opbouw enzovoort.”
Remi: “Bij die coaching hoort ook de niet-muzikale kant. Wij hebben nu bijvoorbeeld een band die graag een concertavond wil organiseren en zij hebben onze hulp nodig om een stappenplan op te stellen zodat ze er een goede avond van kunnen maken! Zo’n stappenplan gaat onder andere over wie ze zeker moeten aanspreken, maar ook zaken waarmee ze voorzichtig moeten zijn.”
Sander: “Naast coaching sessies zijn we dan ook nog bezig met het voorzien van lezingen, waarbij we het over diverse muzikale onderwerpen hebben.”
Remi: “We willen vooral muzikanten in contact brengen met elkaar!”
"Het POP-OFF-idee is tussen pot en pint besproken"- Sander
Jullie organiseren ook een wedstrijd. Wat moet je hiervoor doen en wat kan je ermee winnen?
Remi: “Je kan er een jaar lang gratis allround begeleiding mee winnen! Dan kunnen de muzikanten dus met al hun problemen, met al hun vragen naar ons toe komen en er wordt hen niets aangerekend. De enige voorwaarde om deel te nemen aan de wedstrijd, is dat je minstens 14 jaar moet zijn.”
Sander: “Ja, en je moet ook een afgewerkte setlist hebben van minstens een half uur. Alle informatie staat ook op onze website! En de muzikanten krijgen ook sowieso één gratis coaching sessie.”
Hoe zijn jullie eigenlijk op het idee gekomen om met POP-OFF te starten?
Sander: “Vorige zomer zijn we eigenlijk écht gestart, maar het idee hadden we wel al eerder zowat tussen pot en pint besproken. De aanzet om er dan uiteindelijk mee te beginnen is dankzij onze deelname aan de ondernemerswedstrijd ‘LE(J)ON’. Toen is ons idee veel concreter geworden en hebben we LE(J)ON uiteindelijk ook gewonnen samen met nog een aantal anderen. We hebben daar een LE(J)ON-award voor gekregen en ineens ook een heel mooie prijs: we mochten ons logo en de website laten designen bij ‘kpot.”
Remi: “Toen is inderdaad de bal aan het rollen gegaan. Het idee dat we eerst hadden is een beetje uit een utopie ontstaan. We waren aan het babbelen over dat wij zelf als muzikale jonge telg veel te weinig begeleid werden in de dingen die we wouden doen. Sander en ik hebben wel allebei op de kunsthumaniora gezeten, dus daar kregen we natuurlijk veel artistieke coaching. Maar voor mensen die niet op een kunsthumaniora zitten, vonden we eigenlijk dat daar een tekort aan is. Er zijn heel veel jonge muzikanten die veel te vertellen en veel te doen hebben, maar die er gewoon niet toe geraken. En dan vanuit die gedachte kregen we het idee om misschien zelf zo iets te voorzien. Toen kwam LE(J)ON en dan is dat idee meer en meer concreet geworden en dan wonnen wij die wedstrijd en dan kregen we de indruk dat ons idee misschien echt wel goed was. En dan voilà, hier zijn we nu!”
"We willen vooral muzikanten in contact brengen met elkaar"- Remi
Zijn jullie ook zelf muzikaal van aard?
Remi: “Uiteraard! Ik ben bijna afgestudeerd als dirigent hier in Leuven. Ik speel daarnaast ook piano en saxofoon. Momenteel geef ik les in muziekateliers, maar vanaf volgend jaar ga ik lesgeven in het DKO. Verder speel ik nog bij enkele muziekprojecten.”
Sander: “Ik ben slagwerker van opleiding aan het conservatorium en ik geef veel les in het DKO. Ik heb ook al in een aantal bands gespeeld en Remi en ik spelen ook samen in ‘Collectivo’, dat is een collectief van 15 muzikanten.”
Wat staat er nog op de toekomstplanning voor POP-OFF?
Remi: “Eerst en vooral ligt de focus nu op groeien. Dus we zijn nu zo veel mogelijk promotie aan het maken en we proberen wat naamsbekendheid te krijgen zodat mensen op z’n minst weten dat wij bestaan. Op die manier willen we ons klantenbestand en onze databanken wat groter maken, dus meer artiesten en meer agencies verzamelen die zich bij ons aansluiten. En dan, wie weet in de langere termijn hier en daar een iets groter evenement plannen.”
Sander: “We hebben het idee om ooit een kleinschalig festival te organiseren waar dat we al onze aangesloten bands laten spelen en eventueel een paar van onze coaches laten langskomen! Dan kunnen we op dat festivalletje ook agencies uitnodigen.”
"Er is een tekort aan begeleiding voor jonge muzikanten die iets willen doen"- Remi
Binnenkort houden jullie bij MIJNLEUVEN twee lezingen in het stadhuis. Kunnen jullie daar wat meer over vertellen?
Remi: “De eerstvolgende lezing wordt gegeven door Staf Verbeeck, een bekende producer. Hij gaat een lezing komen geven over mixing, mastering, producing… Eigenlijk alles dat te maken heeft met de man achter de knoppen, diegene die in de studio alles in goede banen leidt.”
Sander: “Hij heeft zelf ook al samengewerkt met grote namen zoals Bazart, Fixkes… dus dat is wel echt cool! Donderdag 23 juni om 20 uur vindt deze lezing plaatsen en iedereen die daarin geïnteresseerd is, is welkom! Er is geen voorkennis in vereist: hij gaat het zowel laagdrempelig houden als ook wel af en toe ingaan op diepere technische details, maar je kan er altijd iets aan bijleren.”
Remi: “Dus gaande van conservatorium studenten, tot en met gepensioneerde muziekliefhebbers… het kan allemaal!”
Sander: “Of jongeren die op hun eigen bezig zijn met producing.”
Remi: “Iedereen is welkom!”
Sander: “De tweede lezing wordt gegeven door Maarten Schuermans. Hij gaat het hebben over zijn boek ‘Des duivels?’ waar hij je meeneemt in zijn muzikale reisverhaal door het zuiden van de VS in het begin van de 20e eeuw. Maarten vertelt dan over verschillende bekende figuren uit ‘the blues’ en ‘the jazz’ aan de hand van een interactieve lezing. Op platenspelers zal hij geluidsfragmenten laten horen en ook zal hij beeldfragmenten tonen. Het is interessant voor iedereen die interesse heeft in een de geschiedenis van de roots van de pop- en jazzmuziek.”
Remi: “Nog even voor de duidelijkheid: Maarten is niet zelf in het begin van de 20e eeuw naar het zuiden van de VS geweest hé (lacht)!”
Jullie werken op het dak van het stadhuis. Hoe bevalt het jullie daar?
Remi: “Het is geweldig daar hé!”
Sander: “Dat is echt een prachtige ruimte om te kunnen werken, ook super rustig en toffe collega’s. We zijn daardoor eigenlijk echt serieus kunnen beginnen werken, want daarvoor zaten we vaak op Remi zijn kot, omdat dat het grootste van ons twee was (lacht).”
Remi: “Dat was niet de beste omgeving om onafgeleid aan ons project te kunnen werken… Zeker niet als de playstation daar zo verleidelijk staat (lacht).”
Sander: “Hier hebben we dan ook een super handige vergaderruimte waar we dan eventjes luidop kunnen babbelen en al onze plannen kunnen uitstippelen op een whiteboard. Ook de groepssfeer is hier heel fijn! Je zit hier met verschillende mensen waarmee we samen kunnen lunchen, babbelen en tips uitwisselen.”
Remi: “Ja voilà, het zijn allemaal jonge ondernemers en dat is fijn om tips te krijgen van mensen die al wat verder staan in hun proces. We ontdekken hier samen veel nieuwe dingen!”