DIY

Plots zit je brievenbus vol leuke verrassingen

15 mei 2017
Door: MIJNLEUVEN
Uitgetest: Postcrossing

Een leven zonder digitale media, mails en berichtjes sturen: we kunnen het ons niet meer inbeelden. Toch is het soms fijn om even terug in de tijd en volledig offline te gaan. Want hoe leuk het ook is om praktisch onmiddellijk antwoord te krijgen, het schrijven van een ‘ouderwetse’ postkaart heeft iets uniek. Dankzij het platform www.postcrossing.com kan je nu postkaarten sturen naar mensen over de hele wereld. En, niet onbelangrijk, bijzondere kaarten ontvangen. mijnLeuven testte het voor je uit!
Tekst en foto’s: Jessica Jacobs

De Portugees Paulo Magalhães is verslaafd aan het krijgen van postkaarten. Daarom zocht hij een manier om er niet alleen meer te ontvangen, maar ook om postkaarten van over de hele wereld te ontvangen. Postcrossing.com was zijn oplossing, op die website kan je je simpel en snel aanmelden en starten met het uitwisselen van postkaarten. Het is volledig gratis, enkel de postkaarten en postzegels moet je zelf voorzien. Voor elke postkaart die je verstuurt, krijg je er zelf een toegestuurd van een postcrosser ergens in de wereld.

IETS VOOR JOU? ZO GA JE TE WERK!

1 Meld je aan op www.postcrossing.com. Zorg ervoor dat je een correct adres opgeeft, zodat de post goed bij je aankomt. Vul je profiel verder aan: vertel iets over jezelf en laat weten wat je leuk vindt.

2
Vraag een adres aan. Vooraleer je postkaarten kan ontvangen, moet je er zelf versturen. Je kan bij aanvang tot vijf adressen opvragen en je krijgt ook het profiel van die personen te zien, zodat je wat meer over hen te weten komt.

3 Je kan nu echt aan de slag en postkaarten verzenden. Sommigen krijgen graag een foto van een monument, van het koningshuis, van kunst, of ze zijn vooral geïnteresseerd in een unieke postzegel. Je kan ook zelf leuke postkaarten maken, zo wordt het pas echt persoonlijk. Op de kaart schrijf je het adres, je unieke code (waarmee de ontvanger op de website laat weten dat je postkaart goed toekwam) en een persoonlijk bericht. Vergeet niet voldoende te frankeren en versturen maar.

4 Dan is het wachten op een origineel kaartje dat in jouw brievenbus belandt. Op het moment dat je postkaart toekomt, zal de ontvanger dit registreren op de website en ontvangt een andere postcrosser jouw adres. Hopelijk krijg je iets moois in de bus!

Bij elke aanvraag is het spannend afwachten: welk land is de volgende bestemming?

UITGETEST EN GOEDGEKEURD

Natuurlijk wilden we dit fenomeen eens nader bekijken en gingen we zelf aan de slag. We verstuurden vijf kaartjes: naar Debra in de VS, Noriko in Japan, Denise in Duitsland, Rina in Nederland en Julia in Rusland. Bij elke aanvraag is het weer spannend afwachten: welk land is de volgende bestemming. Door de profielen leer je de personen een beetje kennen en kan je later in contact blijven als je dat wenst. Belangrijk is wel dat je niemand contacteert voordat ze je postkaart ontvangen, want dan verpest je de verrassing.

Onze eerste postkaart komt na twee dagen aan bij Rina in Nederland en de volgende dag ontvangt Noriko in Tokio ons kaartje uit Leuven. De andere laten op zich wachten en zijn na twee weken nog niet geregistreerd via de website. Wel is dan het spannende moment aangebroken: er zit een postkaart in de bus! Met een kasteel in Tsjechië en een korte boodschap van de 64-jarige Emilio.

Postcrossing is leuk als hobby, maar zeker niet gratis. Sommige postcrossers verstuurden al enkele duizenden kaartjes. Tel maar uit, aan een euro of meer per postzegel. Wie net met postcrossing begint, heeft wat geduld nodig. Dat maakt het best wel spannend, wanneer vallen de volgende vier kaartjes in de bus?

15 mei 2017
Door: MIJNLEUVEN