Sport
Samenleving

Plogging, gezond voor lichaam én planeet!

19 maart 2019
Door: MIJNLEUVEN
Dé nieuwe hype die sporten en de planeet helpen combineert

Een creatieve oplossing om werken aan je conditie te combineren met het aanpakken van zwerfvuil. Zo kan je plogging het best omschrijven. Deze nieuwe sporthype ontstond – hoe kan het ook anders – in Zweden, het land waar alles hip en trendy is. Maar tegenwoordig kom je het fenomeen overal tegen. Van ‘troeptrimmen’ in Nederland tot ‘trashrunnen’ in Canada.
Tekst en foto's: Amélie Lorent

Ook bij ons wint ploggen steeds meer aan populariteit. Zeker bij de generatie jongeren die graag iets bijdraagt tot de natuur. Heel concreet is ‘ploggen’ een combinatie van joggen en het Zweedse woord ‘plocka’, wat pakken betekent. Wil je dus gaan ploggen, dan betekent dat zoveel als joggen en tegelijkertijd zwerfvuil verzamelen. Simpel, efficiënt en vooral goed voor je lichaam én het milieu. Want hoe vinden al die verloren blikjes en papiertjes anders hun weg naar de vuilnisbak?

Ploggen kan je alleen doen, maar het is zoveel handiger en gezelliger om het met twee of zelfs meer te doen. Zo kan je de taken wat verdelen en wordt alles een pak gemakkelijker. Het leuke gezelschap krijg je er dan gratis bij. Extra goed nieuws is dat je met ploggen iets meer calorieën verbrandt dan met een ordinair looptochtje. Dat komt dan vooral door de afwisseling van lopen en buigen om het afval op te rapen. Bovendien draag je het opgeraapte zwerfvuil ook nog met je mee. Extra gewicht, en dus extra inspanning. Dat fitnessabonnementje heb je dus niet meer nodig!

Ik besefte instant dat er veel meer zwerfvuil op de grond ligt dan ik voor mogelijk hield

Alleen maar voordelen zo blijkt, maar is dat ploggen ook echt leuk? Ik testte het voor jullie uit!

Enkele dagen geleden trok ik de deur achter mij toe, gewapend met enkele plastic zakjes en mijn loopschoenen. Klaar voor mijn plogtocht! Vol goede moed ging ik van start, maar veel tijd om op te warmen had ik niet. Na minder dan vijf minuten had ik al meer dan de helft van mijn zakje gevuld.

Ik besefte instant dat er veel meer zwerfvuil op de grond ligt dan ik voor mogelijk hield. Om de paar passen moest ik stoppen om een leeg blikje of sigarettenpakje op te rapen. In tegenstelling tot een normale looptocht vond ik het ploggen dan ook een pak vermoeiender. Tempo proberen te houden en ondertussen zwerfvuil oprapen, het is veel moeilijker dan het lijkt. Daarbovenop kreeg ik tijdens mijn loopronde om de zoveel tijd een paar verwarde blikken toegeworpen. Ik moet wel zeggen dat m dat niet echt verbaasde. Zo’n jogger met een aantal zakken afval in haar handen is dan ook niet echt een alledaags beeld.

Het resultaat na dertig minuten ploggen? Vier volle zakken afval, goed voor zo’n anderhalve kilo zwerfvuil! Best een hoge opbrengt voor een tochtje van amper vijf kilometer. Bovendien gaf mijn plogavontuur mij een enorm gevoel van voldoening. Omdat ik iets goed gedaan had, voor mezelf maar ook voor het milieu. Wat mij betreft dus zeker een aanrader!

Regels zijn er niet, maar met dit handig stappenplan word ook jij een krak in het ploggen!

STAP 1

Trek je sportieve outfit aan en wapen je tegen al het vuil dat je gaat trotseren. Plastic zakjes en handschoenen zijn een must! Tip: hardcore ploggers kunnen een afvalgrijper gebruiken in plaats van handschoenen.

STAP 2
Begin (gemotiveerd) aan je looptocht en raap elk stukje zwerfvuil op waar je oog op valt. Herhalen, herhalen, herhalen is de boodschap. Tot je geen enkel stuk afval meer bespeuren kan. En tussendoor een stevige looppas aanhouden.

STAP 3
Wanneer je zakjes vol zijn, kan je ze kwijt in een openbare vuilnisbak.
Je raapt namelijk afval op dat in de eerste plaats ook daar terecht zou (moeten) komen. Let wel, ben je van plan een grote looptocht te maken, en dus veel vuil te verzamelen, neem dat een grote zak mee voor PMD en restafval. Zo zit het juiste vuil meteen in de juiste zak. Die kan je dan nadien buiten zetten tijdens de huisvuilophaling.

19 maart 2019
Door: MIJNLEUVEN