Pimp your school

2 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Pimp your school

Zes of zeven jaar lang naar dezelfde school gaan om er 5 dagen op 7 in dezelfde klaslokalen te zitten en door dezelfde gangen te lopen. Je zou voor minder de look van je school wat uit het oog verliezen. Gelukkig heb je niet veel nodig om een schoolgebouw op een originele manier te transformeren!

Bedankt: Jalna, Delphine, Lucas, Lise, Wietse, Xam, Omar, Sarah, Laura, Charlotte, Ine, Maris, Lindsay, Magali en Miss van klas 201 van het Heilig Hartinstituut Heverlee.
Begeleiding: Lene Meeus van Textiellab

Met 2500m lint trok mijnLeuven naar het Heilig Hartinstituut Heverlee, waar begeleidster Lene (van Textiellab) de leerlingen van het 2de jaar Artistieke Vorming onderdompelde in de wereld van Louis Pavageau. Deze street artist gebruikt geen verf en penseel voor zijn schilderijen, maar werkt met rood-wit signalisatielint om zo indrukwekkende kunstwerken tot leven te wekken.

Geïnspireerd door zijn werk, gingen de leerlingen meteen op zoek naar een interessante plek voor hun eigen creatie. Al snel werd er gekozen om de traphal van de eerste graad onder handen te nemen en borrelden de ideeën naar boven. Wat zou het resultaat zijn van een groot geweven net dat horizontaal tussen de verdiepingen wordt gespannen? Of zou het mogelijk zijn om de linten via het raam naar buiten te laten gaan?...

Na een korte brainstorm kozen de leerlingen voor een eenvoudige maar erg in het oog springende ingreep met indrukwekkend resultaat. Ze werkten nauw samen om op korte tijd een groot aantal linten naar beneden te hangen en hielden daarbij nauwkeurig rekening met het patroon dat ontstond. Als kers op de taart kwam er beneden een stoel tussen de linten te staan die ze professioneel inpakten met lint. Ook de buitenmuur bleef niet gespaard. Enkele opvallende linten wekken de aandacht van de voorbijgangers en nodigen hen uit om binnen een kijkje te komen nemen.

DO IT YOURSELF

  • Koop een rol lint in een doe-het-zelfzaak. Liefst wit-rood gestreept, maar andere kleurencombinaties kunnen ook. Pak je het graag groots aan, koop dan meteen voldoende. De leerlingen gebruikten ongeveer 2,5 km lint voor dit kunstwerk.
  • Zoek een plek in je omgeving die je graag onder handen wil nemen en maak een keuze tussen een decoratieve en een functionele ingreep. Wat zou er bv. gebeuren als jij net op de plaats waar iedereen steeds voorbijkomt een lint zou spannen? Neem foto’s van je kunstwerk en geniet van de reacties van voorbijgangers.
  • Opgelet! Doe je iets in een openbare ruimte? Zorg dan zeker voor de nodige toelating.

Louis Pavageau
Kunstenaar Louis Pavageau (geboren in 1982) was afkomstig van La Réunion, een eiland ten oosten van Madagaskar. Al op jonge leeftijd raakte hij in de ban van graffiti, waardoor hij al sinds zijn 14de actief was als street-artist. Hij nam deel aan heel wat groeps- en solotentoonstellingen in o.a. Frankrijk (La Réunion), Brazilië en België. Het idee achter zijn creaties? Zijn werken zijn steeds een ingreep in de omgeving waarmee hij ofwel de aandacht wil vestigen op iets wat hij mooi of lelijk vindt, ofwel het wandelpatroon van voorbijgangers wil beïnvloeden. Jammer genoeg overleed Louis Pavageau in 2009. Hij werd 27 jaar.

2 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN