Jonge doeners

Pierre en zijn passie voor tekenen

1 juni 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Pierre gebruikt elk vrij moment om iets op papier te zetten.

Pierre Hamenyimana Iyakaremaye (16) heeft één grote passie in zijn leven: tekenen. Hij doet het al van zolang hij zich kan herinneren, maar sinds enkele jaren is zijn talent om iets op papier te zetten geëvolueerd van een hobby naar iets wat hij verder wil uitbouwen. Nu tekent hij zoveel hij kan.

Wat vind je zo leuk aan tekenen?
“Als ik een tekening zie, spoken er meteen zoveel vragen door mijn hoofd: wie heeft dit getekend? Hoe is de tekenaar hieraan begonnen? Wilt hij of zij iemand laten lachen, of juist niet? Ik vind het geweldig hoeveel een tekening kan zeggen. Hoe goed je er een boodschap mee kan overbrengen. Wanneer ik naar mijn eigen werk kijk, geeft mij dat ook telkens een gevoel van verlossing. Want op het moment dat een tekening klaar is, kan ik aan anderen laten zien wat ik gemaakt heb en wat ik wil overbrengen.”

Hoeveel tijd spendeer je eraan?
“Het tekenen vraagt veel tijd waardoor de combinatie met mijn studie Publiciteitsgrafiek niet altijd gemakkelijk is. Maar school komt wel altijd op de eerste plaats. Toch steek ik mijn energie heel graag in het tekenen. Als er ook maar even tijd is, ga ik meteen aan de slag. Op dat moment vind ik rust in mijn eigen wereldje. Mocht ik niet zoveel bezig zijn met tekenen, zou ik trouwens alleen maar meer gamen. Iets waar mijn moeder niet blij mee zou zijn (lacht).”

Wanneer ik teken, vind ik rust in mijn eigen wereldje
- Pierre

Is tekenen al lang een passie?
“Ik teken eigenlijk al mijn hele leven. Toen ik klein was, uitte zich dat vooral in overtekenen. De voorkant van een Samson & Gert strip bijvoorbeeld. Wanneer de meeste kinderen van mijn leeftijd stopten met tekenen, ben ik blijven verder doen. Die passie voor tekenen zit wel in mijn familie. Mijn vader was architect en mijn moeder tekent ook. In het begin zag ik het gewoon als een hobby, hoewel anderen mij vaak zeiden hoe mooi ze mijn tekeningen vonden. Maar daar had ik op dat moment niet veel oor naar. Ik wilde gewoon meer tekeningen maken en mezelf verbeteren. Zo is tekenen na een tijd vanzelf mijn passie geworden. Nu probeer ik vooral mijn eigen stijl te vinden.”

Wat teken je zoal?
“Ogen en vrouwen inspireren me heel hard, daarom ook dat ik ze het vaakst teken. Ik krijg wel eens de vraag om een portret te maken, maar meestal kies ik zelf wie ik wil tekenen. Het liefst werk ik met aquarel, balpen en pastelkrijt, en de laatste tijd werk ik ook graag op grotere oppervlakken. Daarvoor gebruik ik de muur van mijn slaapkamer. Ik hang dan een groot blad met duimspijkers op en begin erop te tekenen. Als mijn werk uitbreidt, hang ik er gewoon nog een blad naast.”

Ik vind het geweldig hoeveel een tekening kan zeggen
- Pierre

Deel jij je tekeningen met anderen?
“Ik deed begin februari voor de eerste keer mee aan een wedstrijd, en die won ik. Ik ben dan ook van plan dat nog te doen. Deelnemen aan wedstrijden helpt bovendien om naambekendheid te krijgen. Al vind ik het ook gewoon leuk dat ik zo andere mensen kan inspireren. Ik heb mijn werk nog nooit tentoongesteld. Meestal zet ik een paar foto’s op Facebook. Ooit wil ik een atelier, maar voorlopig zit ik nog goed op mijn kamer (lacht). Op zich heb ik zelfs voor mijn grote tekeningen niet echt veel ruimte nodig.”

Wat wil je echt nog graag doen?
“Ik ben nu bezig met het verkopen van mijn tekeningen. Dus ik ben heel benieuwd hoe dat gaat lopen. Voor de rest wil ik nog veel creatieve dingen uitproberen. Ik wil mij vooral nog laten inspireren door andere kunstenaars en hun technieken in mijn eigen tekening verwerken. Ooit wil ik een tekening maken die een hele muur inneemt. Op de muur van De Bruul krijg je de mogelijkheid graffiti te spuiten, maar de regel is dat je werk beter moet zijn dan wat er eerst stond. Ik wil dat heel graag doen, maar voel me er nog niet klaar voor. Het moment waarop ik mijn naam op die muur kan zetten, wordt geweldig. Dat weet ik nu al.”

1 juni 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN