Parkour

21 april 2016
Door: MIJNLEUVEN
Parkour, een sport waarbij je zo vloeiend mogelijk hindernissen moeten overwinnen.

Misschien heb je ze vanuit je ooghoeken al eens opgemerkt in de straten van Leuven: vage schimmen die vliegensvlug van muur tot muur springen en net verdwijnen op het moment dat je denkt ze gespot te hebben. Maar wie zijn ze eigenlijk? Waarom klauteren ze doorheen de stad? En hoe komt het dat ze zo snel zijn? Neen, het zijn geen ontsnapte aapjes… het zijn traceurs! Tra-watte?

FELINE FAMILY
Traceurs zijn de springers die zich specialiseren in parkour, een sport (discipline) waarbij je zo vloeiend mogelijk hindernissen moeten overwinnen. Meestal wordt dat gedaan in het centrum van de stad, maar het kan evengoed in een bos, op school… Noem maar op! “Kort gezegd is het de bedoeling om je zo snel mogelijk van punt A naar punt B te verplaatsen. Maar die uitleg doet onze sport geen eer aan,” zegt Jasper Van Oost (20). “Het draait om vrij bewegen en nieuwe dingen ontdekken terwijl je van hindernis tot hindernis springt.”

Samen met Jasper vormen Tim Vanderwaeren (18) en Nicolas Vanhole (20) de ‘Feline Family’, een parkourgroep die Leuven als speelterrein gebruikt. Parkour wordt momenteel (nog) niet erkend als officiële sport, maar dat houdt hen zeker en vast niet tegen! Nicolas: “Het is voor ons veel meer dan een hobby. Het is iets waar we mee opstaan en gaan slapen. Zelfs op vakantie doen we aan parkourvision. We zoeken altijd en overal de beste parkourspots uit. De drang is gewoon te groot.”

RESPECT VOOR JE LICHAAM
Hoe je het ook draait of keer, je moet wel tegen een stootje kunnen: eelt en blaren op je handen zijn de kleine risico’s van het vak. “Parkour draait niet zozeer om kracht”, gaat Nicolas verder. En toch hebben de drie jongens een lichaam om u tegen te zeggen. “Je hebt spieren nodig om je te kunnen vasthouden aan muren of om je af te duwen, maar het is erg belangrijk om respect voor je lichaam te hebben. Kracht en techniek komen vanzelf als je genoeg traint. Maar je moet daarnaast ook weten hoe je moet landen zodat je je gewrichten niet overbelast.”

Ondanks het feit dat parkour belastend is voor je lichaam, loop je weinig blessures op. “Voetballers scheuren hun ligamenten vaak, maar traceurs weten wanneer ze moeten stoppen. We kennen ons lichaam door en door, en de enige blessures die we oplopen zijn vaak stomme ongelukjes. Zo maakte Jasper onlangs een mooie landing op beton, zonder enig probleem, maar bij het wegwandelen verzwikte hij zijn enkel. Of op een muurtje klimmen en daar wat de onnozele uithangen zodat je van het muurtje dondert. Dat gebeurt ook wel eens,” vertelt Tim. “Belangrijk is dat je niet bang bent,” vult Jasper aan, “En zelfs als je denkt – Shit, ik geraak er niet – toch goed landen door de juiste techniek te gebruiken.”

GROEPSGEVOEL
Overal waar er niveauverschillen zijn, kan je aan parkour doen. Eén van de favoriete hotspots van Nicolas, Jasper en Tim is bijvoorbeeld Alma 2. Maar parkour draait vooral om afwisseling. Traceurs blijven zelden op dezelfde plaats rondhangen. In de winter trainen ze binnen of doen ze aan krachttraining, maar eens de zon erdoor komt trekken ze naar buiten. Tim: “ Parkour is een sport om in de buitenlucht te beoefenen. We zijn dan ook overal in de stad te vinden, want de scene verandert altijd. En mocht er ooit een parkourpark komen, dan zouden we dat fantastisch vinden! Verschillende hindernissen, stangen om aan te zwieren, muurtjes… het zou geweldig zijn!

Maar ook op andere manieren vinden we uitdagingen hoor. We reizen de wereld rond en bezoeken parkourvrienden die we leerden kennen via het internet waardoor we veel nieuwe dingen ontdekken.”

“Bij parkour staat het groepsgevoel centraal. Iedereen heeft zowat dezelfde humor en we lachen heel wat af. Het is geen competitiesport, dus er zijn geen wedstrijden of kampioenschappen. Er is enkel wat gezonde concurrentie. En zelfs dan niet, want ik ben beter dan de rest,” vertelt Nico al lachend.

STOPPEN
“We blijven doorgaan tot ons lichaam zegt dat het niet meer gaat. Dat kan morgen zijn, maar evengoed over 4 jaar of 625 dagen. Wie weet! En dan nog zullen we niet écht stoppen. We vinden wel andere manieren om met parkour bezig te zijn. Nieuwkomers en anderen trainen, filmpjes maken… Er zijn veel opties. Misschien is het wel mogelijk om rijk te worden van parkour als ons lichaam niet meer mee wilt”, besluit Jasper. En de grote grijns op de gezichten van de overige ‘Feline Family’ leden bevestigt dat.

WHAT YOU NEED TO KNOW

  • Bezint eer ge begint: Het is belangrijk om rustig te beginnen. Ga niet zomaar van muren springen, want dat kan fout en vooral pijnlijk aflopen. Volg een training, check wat filmpjes en besef waar je aan begint.
  • Double your size, double your style: Draag wijde kleren als je traceur wilt worden. Nee, het is geen dresscode. Maar het zit hem in de stijl. Elke traceur heeft een eigen stijl en die kan je benadrukken door het dragen van bepaalde kleding. Bovendien geven wijde broeken bewegingsvrijheid. Te strakke broeken kunnen je flow verstoren.
  • All about the shoes: Schoenen verslijten vaak als eerste omdat ze in contact komen met alle hindernissen. Investeer in schoenen die een goede grip en een zo vlak mogelijk zool hebben. Zo voorkom je dat je wegglijdt. Bovendien vangen ze alle kracht op.

NIEUWSGIERIG?
Je kan trainen met het trio van de ‘Feline Family’ bij ‘Cirkus in Beweging’.
Wil je meer informatie? Surf dan naar de webstek van Cirkus in Beweging.
Op hun website en Facebookpagina vind je foto’s en filmpjes terug.

21 april 2016
Door: MIJNLEUVEN