Jonge doeners
Samenleving

Op zoek naar nieuwe begeleiders voor Roetsj

30 maart 2022
Door: MIJNLEUVEN
Pieter en Rebecca zijn op zoek naar nieuwe begeleiders voor Roetsj

Pieter Vanaenroyde en begeleidster Rebecca Tailleu maken al zes jaar deel uit van Roetsj. Dat is een vereniging voor jongeren met én zonder beperking, die dit jaar al 25 jaar bestaat. In totaal begeleidden ze al 432 jongeren tussen de 16 en 35 jaar. Dit jaar was een uitzonderlijk jaar,  omdat ze er maar met 4 begeleiders voor stonden. Dat willen Pieter en Rebecca in de toekomst graag anders zien!

Tekst en foto’s: MIJNLEUVEN

Hey Pieter en Rebecca, wat voor organisatie is Roetsj?

Pieter: Roetsj is een organisatie die activiteiten voorziet voor jongeren met én zonder een beperking. We komen normaal gezien twee keer per maand samen. De eerste zaterdag van de maand is bijvoorbeeld altijd praat- en danscafé. 

Rebecca: Die dagen zijn voor hen altijd fantastisch. De meesten komen van een voorziening,  waar ze een hele week verblijven. Op die praat- en danscafés kunnen ze dan echt eens losgaan. 

Waar gaan jullie activiteiten meestal door?

Pieter: Dat hangt er vanaf. Vorige week zijn we met z’n allen naar het Provinciaal Domein geweest, maar we zijn ook al eens naar Doc’s bar geweest om spelletjes te spelen. Het kan overal wel.

Rebecca: We werken meestal per thema: oktober is ‘avondje uit’, november is sportdag, in  december doen we iets rond Kerstmis… Helaas zitten we momenteel met een tekort aan begeleiders, waardoor we dit jaar maar 5 grote activiteiten gepland hebben. We komen dus nog maar om de twee maanden samen.

Pieter: Dat is echt heel jammer. Roetsj is voor mij een belangrijke bezigheid.

Rebecca: Ik zit al 6 jaar als begeleider bij Roetsj. Normaal zijn we met 10 begeleiders, maar nu zijn er nog maar 4 over die de activiteiten moeten trekken. Dat betekent dat wij alle vier op elke activiteit aanwezig zouden moeten zijn. En dat is helaas niet meer haalbaar.

Pieter: Dit jaar is er daardoor geen praat- en danscafé, geen startdag en geen kamp in de zomer meer.

"We zien mekaar hier allemaal als vrienden"

Wat voor jongeren zijn er zoal aangesloten bij Roetsj?

Pieter: Er zijn gasten met een motorische handicap, een fysieke handicap, mensen met  autisme, mensen met een lager IQ, een cognitieve beperking, een mobiliteitsbeperking, … Vanalles dus. Als je zegt ‘mensen met een beperking’, denken mensen vaak alleen aan fysieke beperkingen. Er zijn dus wel nog heel wat andere dingen die daar ook onder vallen.

Rebecca: En er zijn ook veel gradaties. Pieter die hier zit bijvoorbeeld, is iemand met autisme, maar die in het spectrum wel vanboven zit. Er zijn andere gasten, zoals Els bijvoorbeeld, die ook autisme hebben, maar die amper praten of dat via de computer moeten doen. Zijn jullie dan wel nog altijd met een grote groep leden?

Zijn jullie dan wel nog altijd met een grote groep leden?

Pieter: Ja, dit jaar hebben we een kerngroep van ongeveer 30 man. Maar we werken dit jaar wel met uitloting. Normaal gezien kan iedereen wel naar elke activiteit komen, maar aangezien we maar met 4 begeleiders meer zijn, kan niet iedereen meer tegelijk komen. 

Rebecca: Met 4 begeleiders kan je maar met een groep van maximaal 15 jongeren op stap gaan. Pieter, jij bent momenteel wel één van onze jongeren die vrij zelfstandig is. Maar we hebben ook jongeren die niet kunnen praten, die we zelf eten moeten geven, of waarvan we de rolstoel moeten voortduwen. Als je dan door de kasseistraatjes van Leuven moet gaan, kan je je wel inbeelden  dat we nogal wat avonturen meemaken.

"Dit jaar was er geen kamp meer in de zomer"
- Pieter

Maak je gemakkelijk vrienden bij Roetsj?

Pieter: Zeker! Frederik en Stijn hebben bijvoorbeeld net zoals mij autisme. Ik heb hen op de activiteiten van Roetsj leren kennen en  ondertussen zijn we goede vrienden geworden. Zo goed zelfs, dat we vanaf dit jaar gaan samenwonen in een huis in Herent voor mensen met  een beperking.

Rebecca: Bij Roetsj maakt het ook niet uit of je begeleider bent of niet,  we zien mekaar allemaal als vrienden.

Pieter: Ik maak daar toch wel een onderscheid in, hoor. 

Rebecca: (Lacht) Maar wij zijn toch wel een beetje vrienden, nee? 

Wat is jullie leukste herinnering aan Roetsj?

Pieter: Wild in ’t Park! Dat is een festival in Herent in mei waar we elk jaar naartoe gaan met Roetsj. Afgelopen jaar zagen we daar Stan Van Samang en Milk Inc.

Rebecca: Mijn leukste herinnering was tijdens het zomerkamp. We zaten op een alpacaboerderij, waar we echt tussen de alpaca’s sliepen. Op één  dag zijn we met alle gasten én de alpaca’s in een kar gekropen, en hebben we een grote toer gedaan rond de boerderij. We hebben toen heel de tijd liedjes zitten zingen. Dat was voor mij een geweldige herinnering.


"We zoeken een vriendengroep die zich tezamen wilt engageren"
- Rebecca

Wie zien jullie graag als nieuwe begeleiders komen?

Rebecca: Volgens mij is Roetsj gewoon nog niet zo bekend in Leuven. We  zijn al wel eens op scholen gaan praten en hebben al een paar keer flyers uitgedeeld. Daardoor is er al geregeld eens één nieuwe begeleider komen kijken of voor een paar maand komen meedraaien. Maar na enkele maanden hadden ze dan examens of hadden ze geen tijd meer, waardoor het contact stopte. Daarom zie ik als ideale scenario een groep vrienden die zich tezamen wil engageren. Daardoor is de drempel om de andere begeleiders te leren kennen lager en kennen ze mekaar al. Of een groep van drie vrienden, en dan nog eens twee vrienden van ergens anders, dat kan ook. Jongeren die Roetsj echt nieuwe wind kunnen inblazen.

Pieter: Ik vind het moeilijk om zelf begeleiders te zoeken. We hebben sinds kort wel een Instagrampagina aangemaakt. Ik wil gaan voor de 3000 volgers!

Rebecca: Was het doel geen 200 (lacht)?

Pieter: eerst wel, maar nu heb ik beslist dat ik voor de 3000 ga. 


WAT IS ROETSJ?

Roetsj is een vereniging voor jongeren met en zonder beperking. Dit is voor jongeren tussen 16 en 35 jaar. Mensen kunnen in hun vrije tijd naar onze activiteiten komen. Wij organiseren maandelijkse activiteiten, weekends en zomerkampen, en dat al sinds 1997. Volgend jaar viert Roetsj zijn 25 – jarig bestaan, tenminste als we dan nog bestaan…. We zijn namelijk dringend op zoek naar nieuwe begeleiders! Misschien ben jij wel de geschikte persoon?

BEGELEIDER BIJ ROETSJ?

Als begeleider neem je gewoon deel aan de activiteiten en bereid je af en toe een activiteit voor. Tijdens de activiteiten bied je ondersteuning waar nodig. Als je wilt meedoen, mag je ons contacteren op deze email: info@roetsj.org

We stellen je dan voor om naar onze eerste activiteit die dan zou  plaatsvinden te komen en deze mee te volgen. Zo kan proeven van de Roetsj-sfeer en onze gasten en mede begeleiders het beste leren kennen en wij jou/jullie ook! Hierna komt een klein gesprekje of je graag verder vrijwilliger wil blijven bij Roetsj.

Hoe ziet een jaar eruit bij Roetsj?

Elke eerste zaterdag van de maand: Praat- en danscafé

September: Startfeest + Leuven kermis

Oktober: Herfst-uitstap

November: Avondje uit

December: Kerstmarkt/Kerstfeestje

Januari: Nieuwjaarsetentje

Februari: carnaval - keuzeactiviteiten - workshops 

Maart: Roetsj gaat met iedereen op weekend!

April: Natuurdag

Mei: Wild in 't Park (festival)

Juni: Sportdag

Juli: Zomerkamp (7 dagen)30 maart 2022
Door: MIJNLEUVEN